Legea parcurilor industriale urmeaza sa fie modificata, pe de o parte pentru a fi adaptata reglementarilor europene privind ajutorul de stat, iar pe de alta parte pentru a putea da posibilitatea societatilor-administrator de a deveni proprietari pe active. Proprietarii initiali ai activelor primesc si ei un drept: cel de a le instraina.

Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, spune ca acest lucru s-a impus in urma experientei ultimilor ani, care a aratat ca, atat timp cat societatea-administrator nu este proprietara pe activele din parc, investitiile lancezesc.

Create in 2002 in principal pentru a revigora activitatea economica in fostele platforme industriale prin asociatii in participatiune, aceste parcuri presupun existenta unei societati-administrator, care asigura utilitatile sau racordarea la utilitati pentru firmele care aleg sa functioneze aici. Acestea platesc, la randul lor, o chirie societatilor-administrator.

Potrivit directorului parcului industrial de la Valenii de Munte, Tudor Puiu, pana acum legea nu permitea societatii-administrator sa revanda gazul sau curentul primite de la Distrigaz, respectiv Electrica, companiilor din parc.

"Or, obiectul de activitate al unui parc industrial il constituie furnizarea de utilitati", explica administratorul de la Valenii de Munte, care spera ca noua forma a legii va rezolva acest aspect. Totodata, legea parcurilor industriale va fi adaptata si conform cerintelor europene privind ajutorul de stat. Cu avizul Consiliului Concurentei, sunt stabilite diferite scheme de ajutor de stat.

Astfel, daca o societate comerciala intra in aceasta schema, respectand conditiile impuse, ajutoarele nu vor mai fi notificate individual. Facilitatile acordate prin legea parcurilor industriale se mentin, ba chiar cresc, ca suma. Insa sunt reorganizate, astfel incat sa respecte incadrarile europene privind ajutorul de stat regional sau "de minimis".

"Daca pana acum statul putea acorda unei firme din parcul industrial un ajutor cumulat de maximum patru milioane lei noi (circa 110.000 euro), in 3 ani, din 2007, conform proiectelor de reglementare din Uniunea Europeana, valoarea ajutorului de stat de minimis cumulata pe trei ani nu trebuie sa depaseasca 200.000 de euro", explica Vali Baciu, directorul pentru zone asistate din Ministerul

Administratiei si Internelor. Legea stimularii parcurilor industriale a fost prezentata o data in sedinta de guvern, dar premierul Calin Popescu Tariceanu a solicitat initiatorului o analiza referitoare la stimularea celor mai competitive industrii. Secretarul de stat in Ministerul Administratiei,

Mircea Toader considera ca, in mod normal, trebuie stimulate societatile comerciale care creeaza locuri de munca si au piata sigura.

In Romania exista in acest moment 37 de parcuri industriale, in care functioneaza 426 de societati comerciale, cu peste 10.000 de salariati. 23 sunt operationale, restul in diverse faze de amenajare.

Trei parcuri si-au pierdut autorizatia de functionare: "Parcul de agrement si turistic Snagov", care dadea dreptul societatii administrator cu acelasi nume sa administreze 460 ha in zona lacului Snagov, Proroman Brasov, un parc cu o suprafata de 104 ha, si parcul industrial Sebes Alba, cu o suprafata de 74 ha.

Motivele retragerii autorizatiei au fost legate de neefectuarea, de catre societatile administrator, a investitiilor promise. Suprafata totala a parcurilor industriale este de 1.321 ha, mare parte din aceste terenuri avand o importanta valoare imobiliara.

Valoarea ajutoarelor de stat

* 62,8 milioane de lei - valoarea totala a investitiilor facute in parcurile industriale. (45% reprezinta investitii in cladiri, 33% in utilitati, 22% in drumuri)

* 19,8 milioane de lei - valoarea ajutorului de stat acordat in 16 parcuri industriale:

* 0,6 milioane de lei (deducere suplimentara de 20% din profitul impozabil); beneficiari: Cugir, Valenii de Munte, Ploiesti, Euroland Semanatoarea

* 0,7 milioane de lei (scutire de la plata impozitului pe teren); au beneficiat: Tohan Zarnesti, Metav, Moreni, Cugir, Valenii de Munte, Ploiesti, Botosani, Giurgiu Nord

* 1,15 milioane de lei (scutire de la plata impozitului pe cladiri); beneficiari: Valenii de Munte, Ploiesti, Metav, Cugir, Moreni, Mija, Giurgiu Nord

Integral in Adevarul