Amenzile date pana in prezent de Consiliul Concurentei firmelor straine pentru omisiunea notificarii in cazul unei concentrari economice cu implicatii pe piata autohtona au fost, cu cateva exceptii, extrem de mici in raport cu puterea lor financiara.

Legislatia romaneasca spune ca omiterea instiintarii autorittii de reglementare in domeniul concurentei se sanctioneaza cu o amenda de pana la 1a din cifra de afaceri din anul financiar anterior penalizarii. In ultimii doi ani, noua companii din strainatate au fost amendate pentru omisiune in urma dobandirii controlului asupra altor companii, fie romanesti, fie din alte tari.

O singura sanctiune mai consistenta

Sanctiunile se invart in jurul a catorva mii de lei noi, chiar si in cazul unor multinationale. Un reprezentant al Consiliului Concurentei ne-a declarat ca nivelul scazut al amenzilor se explica prin faptul ca firmele in cauza au intarziat notificarea doar cateva zile.

Cea mai mare amenda data unei companii straine pentru motivul indicat mai sus este cea primita de Compaigne de Saint Gobain din Franta - 243.240 lei noi, adica in jur de 70.000 de euro. Firma franceza a notificat cu intarziere preluarea British Plaster Boards, in decembrie 2005, ambele societati avand activitate in Romania.

Celelalte companii straine amendate se afla la distanta apreciabila din punct de vedere al cuantumului amenzii. Pe lista sanctionatilor se afla, printre altii, Procter&Gamble, Nestle Deutschland, Siveco Netherlands, Global Vehicles (actuala denumire a Cross Lander, firma care a pierdut contractul de privatizare al Aro Campulung).

Romanii au platit mai mult

Firmele autohtone au avut parte de sanctiuni mult mai mari pentru aceeasi vina de a nu notifica autoritatea pentru concurenta. De exemplu, Azomures Targu-Mures a primit anul trecut o amenda de 5,2 milioane de lei noi pentru omisiunea notificarii concentrarii economice realizate prin dobandirea controlului asupra SC Chimpex SA Constanta.

Integral in EVZ