Atentie: „Senzational! Edvin Marton, castigator etc. etc.“ al premiilor Vioara de Aur si Emmy, a concertat la Sala Palatului cu un Stradivarius din 1698. Vioara - una dintre rarisimele „Stradivarius Golden“ (printre primele opt cele mai scumpe din lume) - este estimata la nu mai putin de 4 milioane de dolari si i-a fost atribuita pana la sfarsitul vietii de Banca Elvetiei.

Cam asa si-au vandut povestea de succes mai toate ziarele din Romania. Problema e insa alta.

Pe care Stradivarius - primele opt cele mai scumpe - a cantat Marton, caci in 1698 Stradivari a produs cel putin 15.

Si fiecare dintre ele are un nume: Montbel, ex-Rouse - Boughton, Marie Schumann, ex-Burmester, Kortschak (Joachim), Weinberger (ex-Vornbaum), L’Alouette (ex-Ferdinand David), Greiner, Baron Knoop, Theonville, Thoulow, Halier, Vatelot, Bergman (Oppenheim), Eckstein (Lovett) - dupa cel mai cunoscut detinator ori dupa cel mai talentat violonist care i-a manuit corzile.

Mai mult decat atat, am identificat, privind pozele si descrierile viorilor, cel putin cinci Stradivarius Golden din 1698. Si, oricum, nici pretul de 4 milioane nu se stie exact daca ar putea fi obtinut intr-o licitatie fiindca pe 16 mai anul acesta „Hammer“-ul lui Stradivarius (1707) s-a adjudecat la 3,5 milioane de dolari si s-a spus ca e vorba de un record de pret.

"Dupa ureche" nu-i destul

Asadar, in ciuda laserelor de la Sala Palatului si a povestilor, nu stim cum se cheama dibla care a luat ochii profanilor. Ceea ce stim exact este ca Stradivarius-ul de la noi - pe care a concertat 40 de ani Ion Voicu - are un nume si se stie si de unde provine. The Elder (1702) a fost cumparat de statul roman in 1956 si cel mai important proprietar al sau, care l-a achizitionat in 1885, era A. W. Lukens.

Chiar si bulgarii au auzit (desi au cate-o ceafa groasa intre urechi) cum se numeste Stradivarius-ul pe care concerteaza Mincio Mincev al lor: Baron Wittgenstein (1716). Numai or-ganizatorii nostri nu ne-au spus ce-i cu scula maiastra a lui Marton.

De fapt, n-avem nimic cu violonistul maghiar, nici cu vioara sa, ci doar cu povestea de succes preluata pe nemestecate. Iarasi se dovedeste ca e mai usor sa importam un lucru facut de altii decat sa cream ceva cu Stradivarius-ul de la noi, care zace nefolosit.

Iar cand importam, trebuie sa ne amintim de „forta de munca“ exportata. Eugen Sarbu este unul dintre cei mai valorosi violonisti ai lumii. Din pacate, locuieste la Londra. Ce sa faca el in Romania?! El canta pe un Stradivarius (Innes - 1729), pe care a concertat Wieniawski si care a fost achizitionat pe 22 iunie 1988, la Sotheby’s, cu 214.500 de lire sterline.

Integral in Saptamana Financiara