Primul credit in yeni japonezi de pe piata urca pana la echivalentul a 500.000 de euro, pentru maximum 30 de ani, si este dedicat exclusiv achizitiei sau modernizarii/ renovarii unor proprietati imobiliare.

Ipoteza conform careia unele banci se apuca de acordat credite in franci elvetieni tocmai cand Banca Elvetiei se gandeste sa mareasca dobanzile se poate aplica si in cazul yenilor japonezi. Cu o singura mentiune: abia in iulie 2006, cand deflatia japoneza a disparut, Bank of Japan a ridicat usor dobanda, pana la 0,25%.

Bancile romanesti si firmele locale de leasing se imprumuta de ceva vreme in moneda japoneza, intrucat pana anul acesta, timp de cinci ani, banca centrala a Japoniei a tinut dobanda la zero, iar yenul a urmat o miscare continua de depreciere in comparatie cu moneda europeana sau dolarul american.

Desi pe termen lung nimeni nu poate spune ce se va intampla cu moneda japoneza, romanii care iau credite se pot gandi dupa ceva vreme la re-finantarea imprumuturilor, daca li se pare ca pretul yenilor va fi crescut peste masura.

Dobanda de 3,5%

Ca si in cazul francilor elvetieni, creditatul va trebui sa schimbe yenii in euro sau lei, pentru a cumpara un bun imobil, si acolo va pierde cateva procente din soldul imprumutului (circa 0,5% daca se schimba in euro, si 1,5% daca se schimba in lei din yeni, fata de cursul BNR).

Insa dobanda mult mai mica a yenilor si absenta unor comisioane mari fac creditele in yeni deopotriva profitabile si pentru banca, si pentru client, fiind cele mai ieftine de pe piata.

Imprumutul in yeni se gaseste numai la Banca Romaneasca - National Bank of Greece, o institutie de credit in crestere, situata pe locul 11 in ierarhia bancilor din Romania dupa activele nete (820 milioane euro in iunie 2006) si aflata impreuna cu OTP in cursa pentru privatizarea CEC.

In primul an al creditarii, Banca Romaneasca ofera o dobanda de 3,5%. Apoi, din anul al doilea, dobanda urca la 4,5%, si este revizuibila la fiecare trei luni, in functie de piata internationala.

Comisioane

Nu exista comision de analiza a do-sarului si nici altfel de comisioane initiale. Se plateste doar evaluarea imobilului, care costa circa 80 de euro si se efectueaza cu trei firme agreate de Banca Romaneasca: Tuia, Darian si liderul pietei, Smith Hodgkinson.

Atentie insa! Asigurarea imobilului este inclusa in rata lunara, iar pentru imprumuturi de peste 75.000 de euro se plateste si o asigurare de viata, de asemenea inclusa in rata (adica se plateste si dobanda pentru asigurare - care e finantata).

De regula, aceasta e o practica obisnuita in piata, iar bancile care nu au politici asemanatoare de includere in rata a costului asigurarii afiseaza comisioane mai mari.

Comisionul de administrare lunara a contului este de 10.000 de lei vechi lunar (120.000 de lei anual) si exista si un comision numit „de urmarire“, de 0,2% lunar la sold (grosso modo de 2,4% pe an).

Nu exista alte comisioane, iar dobanda anuala efectiva (indicele DAE care calculeaza costul total al creditarii, minus asigurari) coboara la aproximativ 6,96% pe an in primul an si la 7,87% pe an din anul secund.

Integral in Saptamana Financiara