Valoarea productiei industriale a scazut, in luna august fata de luna anterioara a acestui an, cu 0,7%, in special pe seama concentrarii preponderent in aceasta luna, a concediilor de odihna in sectoarele productive ale economiei, a anuntat marti Institutul National de Statistica.

Cu toate acestea, in primele opt luni ale anului in curs, productia industriala a crescut cu 7,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Printre conditiile care au favorizat aceasta evolutie se numara nivelul inregistrat de rata inflatiei, evolutia castigurilor salariale, precum si de rata relativ scazuta a somajului.

Potrivit datelor INS, valoarea productiei industriale a scazut in luna august fata de luna anterioara a acestui an, in special pe seama descresterii cu aproape un procent a productiei in industria prelucratoare.

Diminuarea pe total a productiei s-a datorat descresterii cu 12,7% a productiei in industria bunurilor de capital, in cadrul acesteia detasandu-se reducerea cu aproape 30% (-29,6%) a productiei mijloacelor de transport rutier.

Comparand valoarea productiei industriale din primele opt luni ale acestui an cu valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut se observa insa o crestere de 7,2%.

Climatul de consolidare a stabilitatii principalilor indicatori economici a fost mai accentuat in activitatile din constructii, comert cu amanuntul si servicii.

In luna august, efectivul salariatilor a fost de 4615,3 mii persoane, cu 2,1 mii persoane mai mic decat in luna iulie 2006, cele mai mari scaderi inregistrandu-se in agricultura, fabricarea articolelor de imbracaminte, industria de masini si echipamente.

Pe de alta parte, numarul somerilor inregistrati la sfarsitul lunii august 2006 era de 446,5 mii persoane, mai mic cu 52,5 mii persoane, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut.

In privinta ratei somajului, aceasta s-a situat in luna august la un nivel mai mic, de doar 5,1% fata de aceeasi luna a anului trecut, cand rata somajului a fost de 5,7%.