In zilele de 6 si 7 octombrie a avut loc la Oviedo, Spania, cel de-al 44-lea Congres al Asociatiei Jurnalistilor Europeni.

Congresul s-a desfasurat in sala de Conferinte (salonul Covadonga) a hotelului Reconquista, din capitala Asturiei, in prezenta delegatilor din optsprezece tari membre si a unor invitati importanti, cum ar fi a directorului Fundatiei Principelui de Asturias, Graciano Garcias, a presedintelui principatului Asturiei, Vicente Alvares Areces, a unor ambasadori din tarile cu filiale AEJ (Cehia, Polonia), jurnalisti, editori etc.

Principalele teme dezbatute, pornind de la scurte alocutiuni ale unor conferentiari de marca (Adam Michnik, director la Gazeta Wiborcza, Varsovia, Jorge Edwards, scriitor, premiul Cervantes, 1999, Chile, Sylvain Cypel, redactor sef la Le Monde, Jack Hanning, Director de Relatii Internationale si Multilaterale la Consiliul Europei etc, au fost legate de problemele actuale ale Europei: extinderea, imigratia, terorismul, populismul, responsabilitatile presei, etc.

Congresul propriu-zis, anual, a avut drept scop principal alegerea unor noi organisme de conducere. In acest sens schimbarile intervenite sunt urmatoarele: Fernando de Valenzuela ( Spania) a fost inlocuit in functia de presedinte de catre Diego Carcedo, membru in Consiliul de Conducere al RTVE ( Spania). Secretarul general al organizatiei, Peter Kramer (Belgia) a fost reales.

Au mai fost alesi trei vicepresedinti: Joseph Horvath (Ungaria), Cellia Hampton ( Marea Britanie), Carmello Occhino ( Italia). S-a hotarat de asemenea locul urmatoarei adunari generale, din 2007, anume Dublin, Irlanda.

Din partea filialei romanesti a organizatiei (AZIR) a fost prezenta Doina Jela, secretar si membru in comitetul executiv AEJ. Problemele de care participantii s-au interesat, privind Romania, au fost: libertatea presei, situatia radioului si a televiziunii nationale, atitudinea populatiei privind integrarea.

In legatura cu primele doua, comitetul executiv AEJ a solicitat un dosar detaliat si la zi, urmand sa se dezbata la adunarea generala din 2007. Acest dosar va fi pregatit in cursul Adunarii Generale AZIR (AEJ) care va avea loc la Bucuresti la inceputul lunii noiembrie a.c.