Cetatenii Republicii Moldova vor primi viza in mod gratuit dupa semnarea acordului interguvernamental intre Romania si Moldova, iar procesarea documentelor se va face in regim de urgenta, a declarat marti primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, cu prilejul semnarii de catre Republica Moldova a Cartei Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP).

Premierul a propus organizarea, in 2007, a unei reuniuni interguvernamentale in cadrul careia sa fie discutate subiectele de interes comun.

"Dorim ca proiectele de viitor in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii, de transport sau energetica, sa fie gandite astfel incat sa permita apropierea Moldovei de spatiul UE, dar, pe de alta parte, sa ne folosim de pozitia noastra strategica pentru a folosi aceasta piata cu urias potential care este Rusia in folosul nostru si al UE", a declarat primul-ministru Tariceanu.

In ceea ce priveste problemele legate de zona Transnistriei, premierul Tariceanu a afirmat ca este necesara o solutie "in spirit european si care sa nu afecteze integritatea si suveranitatea Moldovei asupra intregului ei teritoriu."

Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP) este o structura de cooperare regionala neinstitutionalizata. A aparut in anul 1996, cand Bulgaria a organizat o reuniune a ministrilor de externe ai statelor din regiune, pentru a pune bazele unei noi forme de cooperare, dupa aparitia noilor state pe teritoriul fostei Iugoslavii.

Ca forum de dialog politic si consultare, inclusiv la cel mai inalt nivel, SEECP constituie un instrument pentru promovarea intereselor statelor participante de integrare in structurile politice, de securitate si economice europene si euro-atlantice.

Statele participante la SEECP sunt Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Romania, Serbia si Muntenegru si Turcia, tari fondatoare, iar din februarie 2001, Bosnia si Hertegovina, octombrie 2004, Croatia, iar din mai 2006, si Republica Moldova este stat participant la SEECP.

Romania este depozitarul Cartei SEECP, documentul fiind adoptat in anul 2000, la Bucuresti.