Eugen Nicolaescu declara ca protestul sindicalistilor din sanatate nu se justifica, pentru ca “revendicarile lor sunt ca si rezolvate”. Nicolaescu a explicat ca sistemul sanitar are cel mai mare buget din ultimii 15 ani. Cu toate acestea majorarea cu 70% a salariilor este imposibila, a adaugat ministrul.

Precizarile vin dupa ce marti dimineata, 5000 de sindicalisti din domeniul sanitar au protestat in Piata Constitutiei din Bucuresti.

Ministrul Sanatatii a precizat ca de la anul sanatatea va avea un buget de peste 4 la suta din PIB. In privinta majorarilor salariale din sistemul sanitar, Nicolaescu a declarat ca in anul 2006 au fost respectate toate prevederile din contractul colectiv de munca, veniturile personalului crescand cu aproape 20 de procente.

Pentru anul viitor insa nu au fost stabilite clar majorarile: "Pentru 2007 nu am avansat nicio cifra privind cresterile salariale, dar am cerut organizarea unui grup de lucru la nivelul ministerului care sa identifice si alte canale pentru obtinerea de majorari salariale. Aceasta comisie bugetara va stabili cu cat vor putea creste veniturile salariale", a declarat Nicolaescu.

Aproape 5.000 de sindicalisti din domeniul sanitar au participat marti dimineata la un miting de protest in Piata Constitutiei din Bucuresti. Manifestantii, veniti cu autobuze din toata tara, au cerut majorarea salariului cu 70%, precum si alocarea a cel putin 4% din PIB pentru bugetul de anul viitor al Ministerului Sanatatii.

Membrii sindicatului Sanitas au avertizat autoritatile ca acest miting reprezinta doar prima etapa a protestelor. In cazul in care nu le vor fi satisfacute cererile, ei ameninta cu declansarea unor greve de avertisment.

In acest moment, salariul mediu al unei asistente este de 650 de lei, la fel ca si in cazul infirmierilor, in timp ce salariile de incadrare ale personalului fara vechime in munca ajunge la 350 de lei.