O noua specie de pasari a fost descoperita in Columbia, intr-o zona izolata a Anzilor. Botezata Yariguies, in amintirea tribului indigen Yariguies, ai carui membri s-au sinucis in masa, refuzand regulile impuse de colonistii spanioli, pasarea - de marimea unei vrabii - are un penaj viu colorat, in galben-aprins si rosu.

Aceasta descoperire va intensifica eforturile grupurilor ecologiste de a proteja flora si fauna din regiune, anunta Associated Press.

Thomas Donegan si Blanca Huertas, un duo de cercetatori anglo-columbian, au anuntat luni prin agentia Associated Press descoperirea unei pasari necunoscute pana in prezent, intr-o padure izolata din Anzii Cordilieri, Columbia.

Donegan a tinut sa precizeze ca aceasta este prima consemnare a unei noi specii de pasari care s-a incheiat fara ca vreun exemplar sa fie vatamat. Mai ales ca se crede ca micuta Yariguies e amenintata cu disparitia, habitatul ei fiind foarte restrans.

Descoperirea, facuta publica in revista de ornitologie Bulletin of the British Ornithologists' Club, e foarte oportuna pentru actiunile de conservare a acelei regiuni montane. Guvernul columbian a hotarat deja sa creeze o rezervatie naturala de 200 de hectare de padure tropicala.

In Columbia sunt cunoscute pana in prezent 1.865 de specii de pasari, aceasta tara fiind considerata un paradis al ornitologilor.