Sedinta de tranzactionare de marti s-a deschis sub auspicii optimiste, cresterile procentuale de pret de la inceputul zilei fiind chiar de 2% in cazul actiunilor SIF. Aceste aprecieri nu au putut fi sustinute de-a lungul intregii zile, astfel ca la finele sedintei de tranzactionare valorea calculata pe date zilnice pentru indicele BET-FI a fost inferioara celei de luni.

Indicele amintit, care exprima evolutia celor cinci societati de investitii financiare, a ajuns la nivelul de 53.259 pc., in scadere cu 1,23% fata de ziua de luni, insa cu niste preturi medii de tranzactionare ale zilei superioare celor din sedinta anterioara, cand preturile de tranzactionare al acestor actiuni au reactionat pozitiv in ultimele 5-10 minute ale sedintei, odata cu aparitia stirii legata de constitutionalitatea contractului de privatizare al BCR.

Dupa aprecierile de pret din cursul saptamanii trecute, aceste actiuni au cunoscut o temperare a trendului, fapt oarecum normal, daca luam in considerare cresterea de aproximativ 8% la capitolul pret, de-a lungul a cinci sedinte de tranzactionare.

SIF2 a fost cel mai lichid emitent dintre cei cinci, cu tranzactii in valoare de 7,6 milioane lei, si cu un pret de referinta al zilei de 2,62 lei/actiune, curs constant. Cu actiunile SIF5 s-au realizat tranzactii intre 3,01 si 3,12 lei/actiune, inchiderea zilei fiind la 3,02 lei/actiune, in scadere cu 1,63%.

Aceste actiuni au fost principalele vinovate pentru deprecierea indicelui BET-FI, insa si SIF1 a contribuit cu o scadere de 1,12% (2,65 lei pret de inchidere) la acest fenomen. Alte preturi de inchidere au fost de 2,45 lei/actiune la SIF3 (-0,41%) si 1,74 lei/actiune la SIF4, curs in depreciere cu 1,69% fata de sedinta de luni.

La categoria I a bursei, preturile s-au corectat usor, insa aceste manifestari apar dupa o saptamana de aprecieri de aproximativ 5%.

Indicele BET a inchis totusi ziua pe o usoara crestere, gratie evolutiei actiunii RRC, in conditiile in care celelalte actiuni componente “cu greutate” (alaturi de actiunea RRC, si SNP, TLV si BRD contribuie fiecare cu 20% pondere in calculul BET) au inchis ziua in zona negativa. Actiunile BRD au inchis ziua la nivelul de 18,6 lei/actiune, in scadere cu 1,06% pe date zilnice.

Tranzactiile cu actiunile bancii au cumulat o valoare de 1,12 milioane lei, rezultata din transferul a 62.500 actiuni. Cealalta institutie bancara importanta cotata la aceasta categorie a inchis ziua de tranzactionare pe un curs corectat, cu ultima tranzactie la pretul de 1,11 lei/actiune, insa cu o valoare tranzactionata mult mai importanta, de 5,9 milioane lei.

Pretul de inchidere al acestui emitent a fost la pretul minim de tranzactionare al zilei. SNP Petrom a inchis ziua constant la 0,595 lei/actiune. Volumul tranzactionat a fost unul solid, de aproximativ 7 milioane actiuni, in valoare de 4,2 milioane lei.

Tranzactiile cu actiunile RRC au fost cele mai dinamice ale zilei, iar presiunea la cumparare de la finalul sedintei de tranzactionare a fost una importanta. Pretul de referinta al zilei a fost de 0,0963 lei, in crestere cu 2,99% pe date zilnice.

Actiunile Broker Cluj, societate de intermediere financiara, nu au fost nici ele ocolite de aceasta usoara corectie, inchiderea gasind actiunea la minimul zilei de 1,35 lei. Lichiditatea a fost din nou una buna pe acest simbol, cu tranzactii de aproximativ 0,3 milioane lei.