Lansatorul de proiectile reactive LAROM, socotit cea mai moderna arma din dotarea Fortelor Terestre ale Romaniei, a fost prezentat oficial, zilele trecute, unei echipe de inspectori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). Inspectorii au venit in Romania pentru o activitate de control si verificare a armamentelor.

Asemenea actiuni se desfasoara periodic in fiecare tara semnatara a Documentului de la Viena privind masurile de crestere a increderii si securitatii in Europa.

Reprezentantii Armatei Romane si ai Oficiului Central de Stat pentru Probleme Speciale, care au insotit delegatia OSCE, ne-au declarat ca Romania nu era obligata sa prezinte sistemul LAROM anul acesta, ci abia anul viitor, dar au facut-o acum ca sa scape de o grija.Reprezentantii OSCE au evitat sa-si spuna impresia despre LAROM, dar, potrivit unor surse neoficiale, acesta este unul dintre cele

mai controversate programe de inzestrare ale Armatei Romane. Proiectul LAROM este gata de multa vreme. Un lansator LAROM a fost prezentat in premiera la expozitia internationala Expomil din Bucuresti, in octombrie 1999. Totusi, abia in ultimii doi ani lansatoarele au intrat in dotarea Armatei Romane.

La conferinta de presa organizata pentru prezentarea rezultatelor inspectiei OSCE, de zilele trecute, oficialii romani au explicat ca faimosul LAROM, de conceptie romaneasca, este "fosta Katiusa sovietica, mult perfectionata".

Integral in Gandul