In opinia Energy Holding, credibilitatea Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie este serios afectata de modalitatea in care jurnalistii acestui Centru realizeaza anchete privind activitatea furnizorilor privati de energie electrica din Romania.

Aceste asa-zise anchete, menite sa atace strict activitatea Energy Holding, sunt slab documentate si contin mai multe comentarii rau-voitoare, decat informatii si fapte reale.

Bazandu-se pe informatii trunchiate si interpretand in mod eronat o serie de statistici, jurnalistii CRJI ajung la concluzia falsa ca sute de mii de romani sunt deconectati de la reteaua de curent electric din cauza exporturilor de energie realizate de firmele private.

Este de regretat faptul ca jurnalistii CRJI omit sau nu stiu sa faca deosebirea dintre doua categorii de consumatori de energie electrica: populatia si consumatorii industriali. Pentru populatie, pretul la energia electrica este strict reglementat de ANRE.

In calitatea sa de furnizor privat de energie, Energy Holding se adreseaza doar consumatorilor industriali si nu are nicio legatura cu populatia.

O alta dovada ca jurnalistii CRJI sunt rau-intentionati este faptul ca au omis sa redea punctul de vedere al Energy Holding conform caruia societatea nu se numara printre companiile care exporta energia achizitionata de la Hidroelectrica si nici nu vinde energie catre Electrica, o companie a statului.

Desi unii dintre jurnalistii CRJI predau lectii de ziaristica, constatam ca uita sa le si aplice si sa respecte un principiu de baza al deontologiei profesionale: acela de a reda punctul de vedere al partii incriminate.

Intamplator sau nu, din cele peste 100 de firme autorizate sa vanda energie electrica pe piata din Romania, CRJI a ales, in mod vadit, sa atace pentru a nu stim cata oara, Energy Holding si pe omul de afaceri Nicolae Buzaianu, ale carui legaturi cu societatea au incetat in 2004.

Referitor la acuzatia ca noul actionar majoritar al Energy Holding, banca elvetiana Societe Bancaire Privee (SBP) este „o firma anonima”, tinem sa facem urmatoarele precizari: SBP este prima banca privata elvetiana listata la Bursa; are un volum de afaceri de zeci de miliarde de euro; schimbarea de actionariat la Energy Holding a fost deja operata la Registrul Comertului.

In concluzie, insiruirea fara noima de asa-zise legaturi de afaceri, asocieri de nume si fapte este o incercare chinuita de a demonstra o „gigaescrocherie” inexistenta. Energy Holding si-a castigat o pozitie importanta pe piata romaneasca, dar si pe cea regionala respectand cu strictete legile si reglementarile din domeniu.