1400 de medici au fost numiti sa isi ancheteze colegii de meserie in cazurile in care acestia sunt reclamati de pacienti ca nu si-au respectat meseria.

Cu toate ca inainte de legea malpraxisului nu exista un document parafat de Ministerul Sanatatii, expertii medicali care anchetau cazurile de malpraxis existau si exista si in momentul de fata. Medicii il acuza pe ministrul Sanatatii ca, din nou, face reforma pe vechea forma.

Colegiile profesionale din domeniul medical au trimis Ministerului Sanatatii Publice (MSP) numele medicilor care vor trece la statutul de experti medicali, in anchetele pentru reclamatiile de malpraxis. Aceste numiri urmeaza sa fie discutate saptamana viitoare, marti, intr-o dezbatere la Ministerul Sanatatii Publice.

Astfel, pe langa cei 1402 de doctori nominalizati de Colegiile Medicale Judetene, Colegiile Medicilor Dentisti au facut 101 numiri pentru expertii medicali, iar reprezentantii farmacistilor au inaintat si ei listele care contin numlele a 42 de farmacisti. Din randul asistentelor si moaselor au fost alese 31 de persoane care sa fie consultate in legatura cu greselile medicale ale colegilor.

Expertii medicali vor deruta pacientii

In trecut, pacientul care considera ca a fost victima unui caz de malpraxis inainta o plingere la Colegiul Medicilor din judetul in care profesa doctorul acuzat. Sesizarea facuta intra apoi in biroul executiv al Colegiului. Acesta din urma lua decizia de inaintare si de incepere a cercetarii cazului.

De aici, plingerea trebuia sa ajunga la Comisia de jurisdictie a organizatiei, care aduna probele. La dosar se strangeau rezultatele expertizelor intocmite medicii specialisti, dar si declaratii de la martori. Dupa cercetare, comisia de jurisdictie inainta o propunere de sanctiune sau nu, Comisiei de Disciplina.

Cu tot cu cei 1400 de experti medicali, lucrurile vor sta exact la fel. Unul dintre cei insarcinati cu crearea listei de experti, Presedintele Colegiului Medicilor din Iasi, Vasile Astarastoaie, sustine ca documentul pe care a trebuit sa-l completeze la solicitarea MSP este inutil.

„Legea Malpraxisului prevede ca pe langa Comisiile de Mediere sa existe experti medicali care sa fie consultati in functie de caz. Acestia existau si inainte si au fost consultati in fiecare caz de malpraxis pentru ca asa era si este procedura.

Acest lucru nu aduce nimic bun, ba dimpotriva il va bulversa pe pacient si mai tare, nestiind cui sa se adreseze cand considera ca i-au fost incalcate drepturile”, a declarat Astarastoaie.

De aceeasi parere este si directorul general al Asociatiei Spitalelor din Romania, Gabriel Ionescu, care spune ca o lista in plus, publicata, nu aduce nicio modificare in sistemul medical si in niciun caz, documentul alcatuit de colegiile judetene ale medicilor nu va duce la o mai buna rezolvare a cazurilor de culpa medicala.

„Si pana acum lucrurile se faceau la fel, iar pentru pacient inseamna cu atat mai putin, si inainte erau experti medicali chemati sa intervina in plangerile anchetele de malpraxis”, a comentat Ionescu.

Ieri anchetati, astazi anchetatori

Printre expertii medicali se mai afla si doctori care au fost reclamati de pacienti pe motiv ca nu si-au facut datoria in mod corect. Gheorghe Borcean, seful Comisiei de Jursdictie de la Colegiul Medicilor din Romania, spune insa ca acest lucru nu are nicio importanta.

„Legea Malpraxisului a fost publicata la inceputul acestui an, deci reclamatiile care au fost facute inainte nu intrau sub incidenta niciunei legi”, a declarat Borcean. El a afirmat ca nu poate da numele colegilor care au creat probleme pacientilor, dar „anchetele au fost probabil finalizate si s-au dat si sanctiuni unde era cazul”.