In emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora, consilierul de stat pe probleme de securitate, Stejarel Olaru, a declarat ca in noua lege “asimilatul colaboratorului securitatii este nomenclaturistul.” Stejarel Olaru a explicat ca acesta este definit ca “membrul de partid care, pana in 1989, a fost in situatia de a lua decizii care priveau direct activitatea Securitatii”.

Conform spuselor consilierului de stat pe probleme de securitate, acestia vor primi din partea CNSAS-ului verdictul de colaborare cu securitatea.

Stejarel Olaru a precizat ca termenul de “politie politica” va fi inlocuit cu trei definitii clare. “Acum vom avea definitii legate de lucrator-angajat al securitatii, colaborator al acesteia, asimilatul colaboratorului securitatii. Sunt trei definitii clare, stim exact despre ce e vorba, nu mai este vorba de politie politica”, a spus acesta.

Stejarel Olaru: Ion Iliescu, colaborator al Securitatii

Consilierul de stat pe probleme de securitat a declarat ca, “pe noua lege, Ion Iliescu este colaborator al Securitatii.”

Stejarel Olaru a explicat ca fostul sef al statului, atunci “in calitatea sa de de prim secretar primea dimineata si dosarul de la Securitate in care se aflau ori planuri de masurile ori situatii nominale referitioare la anchetele care au avut loc si care urmau sa constinue.

Ion Iliescu daca avea nelamuriri punea intrebari si daca avea idei punea pe coltul acelei hartii “de continuat”, “de accentuat” si semna “Ion Iliescu”.