Senatorii din comisia juridica au adoptat miercuri un amendament la legea CNSAS prin care se considera colaboratori ai securitatii membrii PCR cu drept de decizie la nivel central, judetean sau regional.
Senatorii PSD au contestat amendamentul motivand ca initiativa il vizeaza direct pe Ion Iliescu care inainte de 1989 a indeplinit functia de prim secretar PCR la nivel judetean.
Amendamentul la legea CNSAS a fost propus de senatorul UDMR Gyorgy Frunda si specfica in mod clar ca sunt considerati ca fiind colaboratori ai securitatii "fostii membri ai Partidului Comunist care au luat decizii, cu intentie, la nivel central sau judetean ori regional”.
"Am lucrat pe textul initial si m-am gandit mult daca sa sustin acest aliniat si acum ma gandesc ca am facut bine pentru ca ar fi imoral si ipocrit sa ii condamni pe securisti si colaboratori si sa nu-i condamni pe sefii lor, care luau decizii care avea ca scop ingradirea drepturilor si libertatile fundamentale ale omului..." a explicat initiatorul amendamentului.
Propunera lui Frunda a starnit proteste vehemente din partea senatorilor PSD. Serban Nicolae, fost consilier de stat la Presedintie in timpul ultimului mandat al lui Ion Iliescu i- a acuzat pe colegi ca intentioneaza sa introduca o modificare prin care sa fie pedepsit Ion Iliescu.
"Este cu destinatie precisa si nu ma feresc s-o spun de fata cu presa ca Ion Iliescu a fost prim secretar la Iasi ... N-o sa gasiti acte facute de Ion Iliescu care sa influenteze activitatea securitatii sau exercite incalcari ale drepturilor si libertatilor omului. Se incearca aruncarea unei petarde de fum... se practica un santaj modern... " a declarat Serban Nicolae.
Prezent la lucrarile comisiei istoricul Stejarel Olaru a contacarat atacurile senatorilor din opozitie exprimandu-si aprobarea pentru aceasta propunere."Este fals ca acest articol se indreapta impotriva lui Ion Iliescu, acesta nu a fost singurul prim secretar din Romania in 45 de ani de comunism. In plus a primit certificat de necolaborator.
Securitatea a fost subordonata partidului si prin urmare recomandam sustinerea lui."
In ciuda protestelor opozitiei, membrii comsiei juridice au reusit sa treaca amendamentul printr-un vot de principiu urmand ca dezbatereile pe acest text sa se reia saptamana viitoare cand vor fi prezenti si senatorii de la comisia pentru drepturile omului.
Tot la sedinta comisiei de miercuri, senatorii au eliminat din legea CNSAS sintagma "politie politica". De asemenea acestia au adoptat un nou articol prin care se hotaraste ca deciziile Colegiului CNSAS devin publice. Acestea vor fi publicate in Monitorul Oficial care are oblicatia ca in termen de trei zile de la data primirii sa le faca publice.
m-as intorce maine acasa daca ar ajunge si tov. Ilici pe mana justitiei, pt . toate crimele si nenorocirile pe care le-a provocat.
Sa dea Domnu sa ne trezim odata si sa facem dreptate, pt. noi si mai ales pt toti cei care au fost "jertfiti" in decembrie 89 respectiv iunie 90 !!!!!
Asta cu "colaborator al securitatii" este "pui mic" pt tov. Ilici, acest individ pervers este un criminal dovedit, cu acte in regula, filmat si inregsitrat.
Nu stiu de nu vrem sa vedem adevarul, chiar si dupa 16 ani !!!
Ar trebui sa ne cam trezim!!
Piei SATANA cu discipolii tai cu tot !!
2) Evident k "n-o sa gasiti acte facute de Ion Iliescu care sa influenteze activitatea securitatii sau exercite incalcari ale drepturilor si libertatilor omului" (ce exprimare interesanta, nu?... nu k "nu exista", "n-au existat", etc. ... ci "n-o sa gasiti" :D !!!!); acele documente, inregistrari, samd au fost distruse demult. Sau poate avem naivitatea de a crede k la acest nivel se mai comit astfel de "scapari"..... (?!)
3) Proiectul lustratiei (unul sincer) ar fi fost binevenit imediat dupa "revolutie"... Dar evident k nu facea parte din plan. Acum nu e decat un instrument pentru discreditarea diversilor adversari politici, mai mult sau mai putin vinovati... dupa caz. Este din ce in ce mai evident k traim intr-o lume gen "Matrix"; traim iluzia democratiei, a alegerilor, a doctrinelor politice si a schimbarii partidelor politice o data la 4/8 ani... k intr-o democratie obisnuita; strategia e foarte buna... mentine populatia intr-o stare de latenta obedienta, fara a realiza k in realitate aceiasi oameni si aceleasi interese conduc Romania.
Intrebarea e: NOI CU CINE MAI VOTAM?!?!!?