Intr-o scena publica obsedata de Basescu, PNL nu poate fi nici de partea sa, nici nu poate conduce tabara adversa. Liberalii pica la mijloc si nu e prima data.

Traian Basescu are darul sau blestemul de a nu lasa oamenii indiferenti. Putini sint romanii care au despre el o opinie calduta. Putini spun ca e asa si asa. E sustinut cu pasiune si detestat cu indirjire. Dupa gafa recenta cu jignirea acelui ziarist, tot si-a gasit pe forumuri fani care sa-l justifice.

De cealalta parte, se dezvolta o noua specie publicistica: critica obsesiv-convulsiva la adresa acestuia.

Basescu e tipul de politician care domina scena politica fragmentind-o. Ceva asemanator modului in care Bush jr. a rupt America in doua. Indiferent daca il sustii frenetic sau il contesti total, Basescu este in centrul viziunii tale despre scena politica, este nodul central dupa care iti aranjezi celelalte opinii. Esti pro-Basescu, atunci Tariceanu e un premier corupt care se agata de scaun.

Esti anti-Basescu, Tariceanu devine acceptabil sau cel putin trebuie sustinut pentru ca se opune presedintelui. Oricum ar fi, Basescu e personajul central, Tariceanu doar un atribut al sau.

Nu e ceva nou. Alegerile din 1992 si 1996 s-au jucat intre doua forte majore: tabara pro-Iliescu si cea anti-Iliescu. Personalizarea vietii politice si impartirea in functie de o personalitate centrala fac ca nuantele sa piarda. Nicolae Manolescu dadea bine in peisaj, dar era in afara clivajului central.

Tabara anti-Iliescu si-a pus in frunte un sef mediocru ca Emil Constantinescu, care tot a cistigat din a doua incercare, pentru ca era portdrapelul curentului anti-Iliescu.

Viitoarele alegeri, desi el nu va participa, vor fi de fapt despre Basescu. Simpatizantii vor merge spre PD, care va continua sa creasca. Cine va conduce curentul advers? Liderul acestei tabere va avea cel mai mult de cistigat, adica acea formatiune pe care oponentii o vor crede in stare sa-l domoleasca pe presedinte. PC nu conteaza ca pondere.

Alegatorii PRM sint indoiti intre atacurile isterice ale lui C.V. Tudor la Basescu si votul pentru acesta in al doilea tur. S-ar putea ca acele citeva procente de crestere a PNG sa vina si dinspre electoratul traditional peremist, dar cu simpatii basesciene. Bazinul electoral sensibil la populisme se fragmenteaza si el in functie de Basescu.

E greu de imaginat ca PNL ar putea fi liderul curentului anti-Basescu dupa ce a candidat si a guvernat cu el. In ciuda numirii lui Maior, PSD va fi partidul-lider din tabara „anti“, daca va reusi sa nu se rupa pina la alegeri. PNL este in pozitia cea mai proasta pentru ca pica la mijloc.

De fapt, vorbim despre ce mai ramine din PNL, pentru ca partidul pare a se rupe pe aceeasi logica: pro si anti-Basescu.

Nici macar nu este prima data. Exact la fel a facut PNL in 1992. Intr-o scena publica obsedata de alegerea pro/anti Iliescu, Cimpeanu a jucat la nuante. PNL a iesit din Parlament, PNTCD s-a ridicat ca lider al taberei antiprezidentiale.