Pe Adrian Nastase l-am vazut miercuri la prinz. Fata de vremea cind era sef al Camerei Deputatilor, azi era exilat la etajul patru al Casei Poporului, in incaperi cu titulaturi vagi pe usa, cu legaturi indepartate cu omul politic. In camera sa, privirea ti se umple de arta. Cind te minunezi, Nastase ti-o descrie ca fiind “copii, replici”.

“Despre acest Rodin expertii francezi spun ca nu e Rodin, dar pentru mine ramine Rodin”. O singura exceptie in aceasta insiruire “asta e o sculptura autentica pe care n-o place sotia mea”. Si, in aceea miercuri, mi s-a parut ca si viata politica a lui Nastase a fost plina de copii, replici si o mica disgratie.

Caracterul celor din jur

Reporter: De ziua dumneavoastra ati spus:”Voi tine cont de greselile facute”. Care sint?

Adrian Nastase: Greseli...

Rep.: Acum o intoarceti?

A.N.: A, sigur, am facut multe greseli. Dar, de-a lungul anilor, cred ca greseala mea a fost ca m-am interesat mai mult de competenta celui cu care urmam sa lucrez sI mai putin de caracterul lui. Recomand celor care iau decizii importante privind echipele de colaboratori sa se gindeasca si la caracter.

Rep.: S-a vorbit mult de caracterul dumneavoastra cind ati acceptat sa fiti numarul doi in partid.

A.N.: Eu am luat in serios votul congresului din 2004. atunci, la congres, cred ca sI geoana era de fata, am hotarit cu totii ca dupa alegeri, candidatul pentru presedinte PSD va fi Ion Iliescu.

SI pentr ca eram garantul acestei decizii, am considerat ca trebuie sa tinem seama, pe de o parte, de hotartrea congresului, pe de alta parte, pentru ratiuni practice, sa asiguram o perioada de tranzitie reducind mandatul presedintelui de la doi la patru ani sI pe aceasta perioada sa fie ion iliescu presedinte.

Moartea sotiei lui Cosminca

Rep.: Cine a incurcat socotelile?

A.N.: ...de aceea, am mers intr-o formula de tandem, cu ion iliescu, dar dumnealui nu a obtinut voturile necesare, iar eu, da.

Cine a stricat? Deseori enervarile personale, nervii unora, destinul, faptul ca murise, de exemplu, sotia lui Cosminca, iar Cosminca nu a fost prezent in organizarea alegerilor...apoi, ion iliescu a hotarit sa conduca el sedinta si a ramas blocat fata de ceilaltI care beau cafele pe culoare sI faceau intelegeri...ion iliescu, desI i-am sugerat sa nu facem intilnirea la sala palatului, ca

sa aducem aminte de intilniri mai vechi, n-a fost de acord...apoi, formularea dumnealui absoltut senzationala despre tovarasi...toate aceste detalii, intr-un partid care incerca sa scape de un anumit simbol de criptocomunism, a jucat impotriva lui ion iliescu.

Geoana avea asigurat un post in externe

Rep.: Ati fost vazut ca si marele conspirator si ca un mare las.

A.N.: Nu. Nu. Am crezut ca pentru perioada de tranzitie, doi ani, ion iliescu era o buna formula.

Rep.: Atunci, de unde a aparut floarea nestemata Geoana?

A.N.: Geoana era o formula de inlocuire...unii ma impingeau pe mine, iar eu nu vroiam asa ca de second best, cum spun francofonii, a fost Geoana. Basescu explica, dupa aceea, ca Geoana avea sI siguranta unui post diplomatic, in caz de nereusita, in exterior...cum sa spun, in aceste conditii, Geoana nu avea nimic de pierdut.

In conditiile gafelor, a enervarii lui Iliescu, dorintei de a da un semnal diferit, s-a ajuns la Geoana.

Rep.: Vorbiti de lucruri nepipaibile, dvoastra care erati mina forte a PSD.

A.N.: La momentul acela, incepuse federalizarea partidului sI a contat negocierea intre grupuri. Nu mai aveam puterea de altadata, imi pare rau ca va dezamagesc.

Rep.: Indepartarea lui Iliescu a prins bine partidului.

A.N.: Nu stiu. Sondajele arata invers.

Deschiderea casei Zambaccian

Rep.: Deschizind casa personala presei, parca ati fost decapitat de “copiile, replicile” din interior.

A.N.: Nu din cauza asta.

Romosenii

Rep.: PSD va dat papucii dinsefia partidului sI din cea a Camerei.

A.N.: E, nu, astea sint pretexte, sint prostii. Unii din colegii mei de partid aveau de platit niste polite actualei Puteri. Din toate personajele care au aparut atunci la televizor, unul as vrea sa-mi dea certificat de valoare. Eu spuneam ca e o replica dupa Titian si spunea la televizoare, ca specialist, ca valoreaza 4 milioane de euro.

As vrea sa-mi dea o evaluare semnata, fiindca un asemenea om poate ramine in istoria actelor martiale, decit nu in cea a artelor plastice.

Rep.: Socotind la 1000 de euro un obiect din casa dumneavoastra, tot se ajunge la o avere coplesitoare.

A.N.: Dar de ce nu ati zis 10000?

Rep.: Eu sint modest, vreau sa va cumpar obiectele la 1000 bucata.

A.N.: Eu va adaug la categoria asta cu Romosanu, sintetI un Romosan mai neaos. Aici, in biroul asta cum facem calculul? Punem o mie, punem treisute, dupa cum vreti sa cumparati?

Rep.: Trei sute bucata.

A.N.: Fotografiile astea? Asta cu Bush?

Rep.: Fara valoare. Astea nu conteaza.

A.N.: Cu Mitterand, cu Chirac, nu?

Rep.: Cu un Tizian era valoare!

A.N.: Am pierdut timpul, nu?

Acasa

Rep.: V-atI decapitat, aratind cioflingarilor ce avere aveti.

A.N.: Nu, nu. Ce sa fac? Sa ma schimb? ~sta sint! Am citit niste carti. Ce sa fac? Sa ma angajez ca le uit! N-am nimic de ascuns. Oamenii trebuie validati prin ceea ce fac ei. cit am fost prim ministru am aratat ca stiu sa rezolv sI problemele celor mai saraci sI cele ale celor care vor o sansa in afaceri...

Rep.: Dar si propria casa.

A.N.: Eu cred ca e important pentru fiecare sa aiba un “acasa”. Eu pina sa-mi fac apartamentul stateam cu chirie la RAPPS sI cu sabia RAPPS-ului deasupra capului ca daca nu voi mai fi presedinte al Camerei, nu mai puteam sta acolo. Am muncit de ceva timp pentru acel apartament sI oricare om zdravan la cap gindeste ca mine.

Rep.: S-a vorbit de sufletul lui Nastase ce a acumulat obiecte mici, uriase, copii, replici, amestecatura. Cum e sufletul kitsch al lui Nastase?

A.N.: Eu pot sa va spun simplu: “da, s-a vorbit”. Sufletul e complicat, nu incercatI sa intrati. baietii astia care judeca dupa obiecte ar avea nevoie de cursuri serioase de psihologie. VretI sa vorbim despre arta? Atunci, haidetI sa vorbim cum este cu kitschul, cu aglomeratia...

Rep.: Cum e aglomeratia asta?

A.N.: Unora le place cu aglomeratie, altora cu furtuna.

Ancheta cu verdict: mita

Rep.: Dupa vizitarea muzeului Nastase din Zambaccian, atI intrat la ancheta, parasit de partid, de prieteni...

A.N.: Nu, nu, aceste anchete au inceput dupa pierderea alegerilor.

Rep.: Daca eratI numarul unu in partid...

A.N.: Sigur, sI daca...daca as fi avut dosar cu masini, ca cu flota nu mai puteam, ca flota nu mai exista...poate cu avioane, cu trenuri, povestea era mai simpla, dar fiindca trebuia inventat, acestui dosar I s-a spus termopan. Deja e legenda sI derizoriu.

Rep.: Derizoriu? Pai, sinteti trimis in judecata cu verdict: “luare de mita”, iar sotia e complice la luare de mita.

A.N.: Suna frumos!

Rep.: Abia asteptam sa va vedem cu catuse!

A.N.: Sint convins ca v-atI dori, fiindca spectacolele de gladiatori, au fost considerate mai importante decit cele dedicate pentru mai multa piine. Ceea ce e interesant e ca motivul termopanelor a disparut. Acum au aparut pixurile sI afisele sI discutam ca niste intelectuali.

Prietenii

Rep.: Prietenii v-au parasit. Mitrea...

A.N.: Aici ar trebui sa intelegeti. E vorba de oameni cu care am facut politica. Echipele, din pacate, se schimba. Azi cu mine, miine cu altul. Dar am atitia prieteni care imi scriu...

Rep.: Amagire.

A.N.: Nu. Am fost saptamina trecuta intr-o localitate...

Rep.: Trei speriatI intr-o sala?

A.N.: Au fost doua mii.

Rep.: Domnule Nastase! Va amagitI cu sali pline. Prieteni adevaratI, nu lingaI din satele sI orasele tarii!

A.N.: Prietenii adevaratI vin acasa, ne vedem in multe ocazii.

Rep.: Care? Bittner?

A.N.: Da, Bittner!

Rep.: Pai, Bittner va pupa mina ca a facut cele mai profitabile afaceri cu dumneavoastea sI pe vremea guvernarii dumneavoastra.

A.N.: Domle, in Delta a facut bine ce a facut. Nu aveti cum nega.

Basescu il cheama la DNA

Rep.: Ca prim ministru nu atI reusit, nici cu DNA, nici cu CNSAS.

A.N.: Ce n-am reusit cu DNA?

Rep.: Nu am vazut o arestare, o parada de politicieni.

A.N.: Ati spus foarte bine ca in timpul guvernarii noastre s-a creat DNA.

Rep.: Basescu va cheama la DNA?

A.N.: Basescu care a fost chemat la DNA pentru flota, a tinut sa ma cheme el, apoi, el a alergat dupa alte tinte sI au ramas altI oameni care au facut treaba pina la capat, ca sa folosesc o expresie draga MonicaI Macovei.

Basescu

Rep.: V-a terminat Basescu.

A.N.: De ce spunetI asta?

Rep.: Alegerile vi le-a suflat. La DNA v-a terminat.

A.N.: Alegerile s-au incheiat prost din alte considerente. Au fost niste comentarii cu PRM, ca nu ne intereseaza PRM, a fost eliberarea lui Cozma...

Rep.: Si formula aia cu care v-a luat aerul...ca “sintem amindoi comunisti, ce blestem pe capul poporului!”....

A.N.: Astea sint povesti. Nu am vrut sa intervin fiindca duceam discutia intr-o zona fara relevanta. Despre comunisti...cred ca el stie mai bine povestea asta. Eu nu sint cu stilul de telenovele, era episodul doi din chestia aia cu lacrimile lui Stolojan. Eu voi respecta propriile valori.

Rep.: Cred ca niciodata nu atI fi avut curaj vreodata sa datI SRI-ul pe mina unuia din opozitie.

A.N.: Cred ca m-ar fi convins de marele lui curaj numind in locul lui Tariceanu pe unul din Opozitie, ca prim ministru. Avea mult mai multa legitimitate, Opozitia cistigase alegerile.

Rep.: Iar incepetI cu asta?

A.N.: Corect! Am cistigat peste tot in tara, afara de Bucuresti.

Rep.: AtI pierdut, atI pierdut!

A.N.: PSD plus PUR a cistigat. Noi aveam premierul. Eu asa as fi facut. Daca eram presedinte, puneam un premier de la PSD plus PUR.

Rep.: N-atI fi facut! Adica, hahaha. AvetI dreptate. E bun Basescu?

A.N.: Nu e bun. Face numai scandaluri. Ceea ce am spus.

Nastase sI Leda sau Phoenix

Rep.: SintetI terminat?

A.N.: AtI auzit de Pasarea Phoenix?

Rep.: E veche. Dati-mi exemple din tablouri.

A.N.: Cu Leda va place?

Rep.: Da, vreau cu Leda!

A.N.: Deci, sigur, furcile caudine sI muncile lui Hercules.

Proiecte superinteligente

Rep.: Cind?

A.N.: Eu imi valorific energia pe proiecte superinteligente, de exemplu, “Rominia dupa Malta”...

Rep.: Cuvintarile!

A.N.: Mai grav, stenogramele discutiilor cu Sevarnadze, cu...

Rep.: O, nu ma luatI cu astea! Cine dracu citeste mii de pagini?

A.N.: Asa e! Corect! O sa fac data viitoare o carte cu meciuri de fotbal si desene.

Rep.: Un proiect fabulos mi se pare acela ca v-atI dus ca simplu membru la filiala sector 1 a PSD, la baza, adica sI v-atI prezentat sefei de celula, Vasilichia Deheleanu, de 75 de ani.

A.N.: Eu sint in aceasta organizatie. Acolo imi platesc cotizatia.

Rep.: Dar, ce sentiment va stapineste?

A.N.: De dezamagire, privind in trecut, de optimism, in privinta viitorului.

Rep.: Domnule Nastase...

A.N.: N-am zis bine?

Rep.: Ba da, frumos, dar cine va crede?

A.N.: Dupa ce inchizi aparatul asta itI spun de sentimentul care ma stapineste.