Miza grevei avocatilor: mai multi clienti si mai multi bani

Dupa patru zile de proteste, avocatii isi reiau activitatea

de Dumitrina Galantonu, Ionut Baias     HotNews.ro
Joi, 12 octombrie 2006, 0:00


Documente:
Avocat Calin Zamfirescu
(11.10.2006) MP3
Avocat Pompiliu Bota
(11.10.2006) MP3

Protestele avocatilor au dat nastere timp de patru zile la situatii hilare: infractorii arestati preventiv sunt eliberati fiindca avocatii refuza sa-i reprezinte, iar reprezentarea este obligatorie pentru prelungirea mandatului. In realitate, lupta dintre cele doua barouri ar putea insemna nerecunoasterea calitatii de avocati a unora, ceea ce ar aduce procese suplimentare pentru ceilalti. HotNews.ro a a cerut parerea celor doua parti aflate in conflict.

Romania are doua barouri

Cum s-a ajuns ca Romania sa aiba doua barouri? Simplu. Profitand de un cadru legislativ cu multe sincope, inginerul Pompiliu Bota si-a inregistrat legal un Barou paralel cu cel existent deja si care-l mostenea pe cel comunist, Barou care nu fusese insa inscris legal.

Sumele de bani pe care le cereau avocatii absolventilor pentru a-i lua in stagiu, sume care se invart in jurul a mii de euro, uzitarea de relatii si spagi pentru a intra in cadrul vechiului Baroul au creat o stare de puternica nemultumire in randul absolventilor fata de sistem si casta avocateasca.

Avocatii inscrisi in Baroul lui Bota au pledat nestingheriti in instante. Numai ca numarul acestora a crescut simtitor in ultimii ani, iar avocatii din celalalt Barou au inceput sa piarda clienti si inclusiv bani, lucru care nu prea le-a placut.

Pe cale de consecinta au atacat in instanta legalitatea Baroului inscris de Bota si au negat calitatea de avocati a celor inscrisi in acest Barou. De la actionarea in judecata insa au trecut mai bine de trei ani si procesul nu a fost solutionat, motiv pentru care avocatii s-au gandit ca e timpul sa forteze obtinerea unei solutii.

C. Zamfirescu: "Niciunde in lumea asta nu exista un sistem dublu al instituiei de avocat"

Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Calin Zamfirescu declara ca declansarea grevei s-a facut fiindca s-a intarziat inacceptabil de mult solutionarea procesului prin care se cere instantei sa nu recunoasca Baroul infiintat de Pompiliu Bota.

"Niciunde in lumea asta nu exista un sistem dublu al profesiei de avocat. In toate tarile exista un singur ordin al avocatilor in fiecare tara. Stiti ca presedintele pretinsei Uniuni, dl Bota, a fost condamnat penal pentru evaziune fiscala?

Deci, potrivit legii avocatilor pe care dl Bota o invoca, el nu ar avea dreptul sa practice meseria de avocat fiind considerat nedemn", a mai declarat pentru HotNews.ro Calin Zamfirescu.

Bota: "Gansterii au confiscat o profesie liberala"

De cealalta parte, decanul Baroului Constitutional Roman, Pompiliu Bota declara ca activitatea structurii alternative este legala: "Democratia trebuie sa invinga. Noi avem acte in regula, dar fiindca nu practicam spaga suntem urati de gangsterii care au confiscat aceasta profesie liberala.

Noi ii ajutam pe tinerii absolventi oferindu-le posibilitatea sa profeseze fara a mai da spagi", a declarat Pompiliu Bota pentru Hotnews.

Efectele conflictului

Daca se va da o hotarare definitiva de judecata care sa ateste ca Baroul infiintat de Pompiliu Bota nu este legal, atunci toti avocatii care profeseaza in cadrul acestui Barou si-ar putea pierde calitatea de avocati.

Pe cale de consecinta avocatii din vechiul barou vor avea mai multi clienti si mai multi bani de castigat.

Se naste atunci o situatie fara precedent: ce se va intampla cu rezultatul sutelor de procese in care acestia au pledat fara drept?

In cazul in care Baroul " alternativ" va fi considerat de instanta ca fiind legal vom continua sa avem doua Barouri, doua institutii, care sa reprezinte avocatii din Romania. Lucru care nu ar fi insa in conformitate cu ceea ce se intampla in spatiul Uniunii Europene.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


504 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  De ce nu? (Joi, 12 octombrie 2006, 8:54)

  Alexandre Dumas-nepotul [anonim]

  Tind sa dau dreptate dlui Bota fiindca practicile din bransa "traditionalilor" sunt de mult cunoscute ca imorale.
  Pentru a fi acceptat la ucenicie un absolvent de drept trebuie sa "iasa cu dreptu'", cum se zice in argou.
  E o jecmaneala ca este apoi extinsa de cei deveniti avocati cu drept de a pleda.
  Aceasta practica este folosita si de notari; pentru a intra in corpul notarilor trebuie cotizat gros de tot fiindca, nu-i asa?, cetateanul trebuie secat de toate economiile.
  Mafii in Romania sunt in toate domeniile: avocatura, notariat, imobiliare etc.
  Pana la urma, pe cetatean nu-l protejeaza nimeni?
 • 0 (0 voturi)    
  Liberalismul trebuie sa triumfe (Joi, 12 octombrie 2006, 9:09)

  popescu [anonim]

  Chiar daca cei din noul barou nu sunt chiar asa de competenti, mafia vechiului barou este aproape la fel de puternica ca mafia notarilor publici.
 • 0 (0 voturi)    
  PROFESIE LIBERALA (Joi, 12 octombrie 2006, 10:28)

  gabriel [anonim]

  AVOCATURA ESTE O PROFESIE LIBERALA SI AR TREBUI CA ORICE ABSOLVENT DE DREPT SA O POATA PRACTICA. IN ACEST FEL VOR REZISTA DOAR CEI CU ADEVARAT BUNI, IAR PRESTATIA S-AR IMBUNATATI IN MOD CERT. CEI CARE NU AU BANII CERUTI DE AVOCATI PENTRU STAGIATURA AR AVEA SI EI O SANSA. DACA BAROUL OFICIAL AR FI FOST CORECT SI NU UN SISTEM MAFIOT, NU AR MAI FI EXISTAT BAROUL LUI BOTA.
 • 0 (0 voturi)    
  Pompiliu Bota (Joi, 12 octombrie 2006, 10:30)

  Cabernet [anonim]

  Fiecare profesie - medic, notar, avocat are o singura structura de organizare stabilita prin lege cu examene de intrare, stagiatura s.a. Legea prevede pedepse penale pentru exercitarea avocaturii in afara baroului organizat conform legii si statutului profesiei de avocat. Baroul lui Pompiliu Bota a fost declarat ilegal si plangerea lui la CEDO, care continea mai multe capete, a fost repsinsa in intregime. Autoritatile, in special Parchetul nu poate sa ramana orb la toate acestea si trebuie sa ia masuri impotriva acelora, care in mai ales in mod intetnionat incalca legea.
  Faptul ca in Baroul organizat conform legii se intra pe pile si ca multi avocati practica diverse metode netraditionale nu da dreptul cuiva sa incalce legea sau sa o conteste dupa cum ii place. Dau dreptate avocatilor care protesteaza!
 • 0 (0 voturi)    
  avocatura (Joi, 12 octombrie 2006, 11:11)

  george [anonim]

  As fi tentat sa sugerez o O.U.G prin care toti cei care pretind sume pentru a accepta preluarea in ucenicie a unui
  stagiar sa fie condamnati 1-2 ani si exclusi pe viata din bransa,dar ma tem ca atunci chiar nu vor mai avea acces la barou decat rudele apropiate si cate unul care are spate si nu poate fi refuzat . Ar fi bine o solutie de compromis,poate ceva de genul in primul an de stagiatura nu se plateste salariu,iar in al doilea doar salariul minim pe economie etc. altfel cei care apeleaza la barourile alternative ar trbui intelesi si acceptati.
 • 0 (0 voturi)    
  Profesia de avocat (Joi, 12 octombrie 2006, 11:40)

  Un Avocat [anonim]

  Sunt avocat, membru al Baroului Bucuresti. Intr-adevar, mi-a fost foarte greu in primii ani de avocatura, respectiv pe perioada stagiaturii intrucat, desi nu am dat bani unui maestru pentru indrumare, nu am fost platit de acesta. Ideea esentiala e ca pentru orice in viata trebuie sa lupti si daca vrei cu adevarat sa ajungi undeva, cu tenacitate vei ajunge. Solutia privind intrarea in Baroul Constitutional este una de compromis, "de scurtatura", de evitare a sustinerii unui examen de admitere in profesia de avocat, de evitare a rigorilor legii organice care reglementeaza exercitarea profesiei de avocat. Sigur, nici in Baroul Bucuresti in special lucrurile nu sunt asa cum ar trebui sa fie, dar orice padure are uscaturile ei si acest fapt in nici un caz nu trebuie sa justifice alegerea unei cai care vine in contradictie flagranta cu legea profesiei de avocat adoptata de Parlamentul Romaniei (deci obligatorie si general valabila). Personal voi continua protestul atata vreme cat se va impune acest fapt.
 • 0 (0 voturi)    
  Spaga de 10.000 E (Joi, 12 octombrie 2006, 12:23)

  damian stoica [anonim]

  Am urmat Facultatea de Drept cu visul ca voi fi intr-o zi avocat. Cand am terminat, am fost pus in fata unei singure optiuni : o spaga de 10.000 E platita in avans catre un avocat definitiv, plata tuturor taxelor legate de stagiatura mea (care legal revin avocatului definitiv ce m-ar fi luat sub "aripa lui ocrotitoare") si 3 ani in care sa prestez si sa invat fara nici o plata. Nu mi-am permis asa cheltuieli, chiar daca mi s-a explicat ca dupa cei 3 ani, imi voi recupera cheltuielile foarte rapid. Asa ca acum sunt consilier juridic, si sunt unul dintre cei pe care acesti avocati "pe rit vechi" doreste sa ii indeparteze din salile de judecata, caci eu in calitatea pe care o am, imi pot reprezenta angajatorul in orice proces si astfel ei nu mai pot jecmani un potetial client...

  Mi-e scarba ca sunt roman.
 • 0 (0 voturi)    
  apropos de spaga (Joi, 12 octombrie 2006, 12:33)

  un parlit [anonim]

  stiti cat e spaga daca nu esti copil de avocat sau magistrat??
  in jur de 10.000 de euro. incredibil, nu?
 • 0 (0 voturi)    
  Miza grevei: MONOPOLUL U.A.R. = CONCURENTA ZERO. (Joi, 12 octombrie 2006, 13:47)

  gicu [anonim]

  Sa privim problema dpdv al competitiei. Pe orice piata obtii un monopol, te-ai umplut de bani.
  Acum piata cu pricina easte piata serviciilor legale.
  Pe care UAR si UNNPR taie si spanzura.
  Ambele controleaza si limiteaza strict intrarea absolventilor in profesie, prin conditiile impuse. ANTICONCURENTIAL.
  Simpla competenta profesionala ar trebui sa fie suficienta pentru a putea profesa avocatura. Ei bine nu e . UAR si UNNPR si-au facut cate o lege si si-au asigurat supravietuirea ca monopol. In care conteaza recomandarea maestrului. Care maestru are un numar limitat de recomandari, parca 2 la 5 ani. Ceea ce le face valoroase fara a avea vreo valoare. Acum cativa ani cu 2-3 mii de euro rezolvai problema. Acum ai nevoie de 10-15 mii. Bani negrii pe frumoasa piata monopolista a avocaturii.
  U.A.R. a avut grija si de criteriul drag al vechimii. Ai vechime, esti valabil. N-ai vechime, esti zero.
  Dinozaurii sunt perfect protejati in UAR.
  Legea scrisa e dublata de cea nescrisa. A junglei lor.
  Numar mic al celor din casta = venituri mari si GARANTATE.
  Clientii nu au de ales si platesc. Diferenta de pret nu e data de competenta ci de vechime.
  Au tot interesul sa lupte fara scrupule pentru aceste avantaje necontestate de nimeni pana acum.
  Iar Consiliul concurentei nu are fie oameni, fie vointa sa inteleaga monopolul UAR si abuzurile sale pe piata serviciilor legale. Aceleasi practici anticoncurentiale le practica si UNNPR.
  Cine pierde? Romanul de rand si economia nationala.
  Pentru ca UAR nu a promovat competenta ci spaga si incompetenta.
  Base are perfecta dreptate: incompetenta reprezinta pericol la adresa sigurantei nationale.
  Iar UAR amplifica masiv acest atentat la siguranta nationala, fara sa inteleaga interesul general.
  Cine va castiga? Avocatii straini.

  Recomandari de lectura:

  1. http://ec.europa.eu/comm/competition/publications/prof_services/executive_en.pdf

  2.
  Wouter and Arduino case
 • 0 (0 voturi)    
  Jalnic (Joi, 12 octombrie 2006, 14:15)

  George [anonim]

  E jalnic sa vezi ca in RO au ajuns sa faca greva mafiotii. Vechiul barou este una din ultimile structori mafiote organizate din RO, care percepe taxe de protectie ilegale. Pe aia 10.000EUR pe care trebuie sa ii dai sa intrii in barou statul nu pune impozit. De ce ? pentru ca oficial ei nu exista. Sunt bani dati ca niste indivizi care au terminat "Stefan Gheorghiul" (facultatea de activisti PCR, care prin anii '90 printr-o lege abominabila a fost echivalata ca studii de drept) sa confiste o profesie liberala. Tara originala e Romania in care o profesie eminamente liberala a fost confiscata de o oligarhie eminamente comunista. Mi-e scarba de situatia asta in care niste indivizi care ar trebui sa infunde puscaria sfideaza o societate intreaga.
 • 0 (0 voturi)    
  Liberalism (Joi, 12 octombrie 2006, 14:22)

  Patrick [anonim]

  Nu inteleg de ce se pretind sume de bani pentru intrarea in aceasta profesie. In mod normal firmele de avocatura ar trebui sa se bata pentru cei mai buni absolventi si sa incerce sa-i ademeneasca cu salarii decente si un program serios de pregatire. Asta deoarece in mod normal daca angajezi oameni de calitate castigi mai multe procese si deci iti creste prestigiul. Crescand prestigiul in mod normal obtii mai multi clienti si castigi mai multi bani.

  Cauza reala a paradoxului din justitie e coruptia din tribunale. Banuiesc ca nu conteaza cat de bun esti ca avocat ci mai important e sa ai cunostiinte, prieteni printre judecatori si procurori si sa te pricepi la dat foloase necuvenite. Astfel prima proba pentru intrarea in sistem pare logica.... €10k cu zambetul pe buze.

  Pentru ca Romania sa functioneze ca o tara normala justitia trebuie sa functioneze normal... iar reforma trebuie sa se concentreze pe doua aspecte: mecanisme efective de control si integritate sporita.

  P.S Notarii publici ar trebui desfiintati iar atributiile transferate avocatiilor. Notarii traiesc bine pe baza unui monopol. Monopol provenit de la stat si deci de la oameni. Cred ca pe plan politic se poate obtine desfiintarea sau liberalizarea acestei caste pentru ca ...ce fac ei asa special sa merite atatia bani. Pun o stampila???

  Intrebare pentru juristi. Dupa principiul separarii puterilor in stat: executiva, legislativa si judecatoreasca. Ce putere au cetatenii asupra puterii judecatoresti?
 • 0 (0 voturi)    
  De ce da? (Joi, 12 octombrie 2006, 14:27)

  vetabeta [anonim]

  Avetii dreptate cei care va referiti la spagi, n-aveti dreptate cei care gasiti in asta o portita de a incalca legea. Nu as zice nimic daca acesti "constitutionali" ai d/nului bota ar fi niste profesionisti. Dar, din pacate pentru clientii lor, in marea lor majoritate sunt foarte slab pregatiti. iar din asta nu pierde absolventul de drept care n/a avut bani de spaga, sau altu care a avut, sau unul care e "avocat infiintat" sau cel care e "constitutional". De aici are de pierdut doar omul de rand, care, de buna credinta, isi angajeaza un asa/zis avocat sa-i prezinte interesele. Si se trezeste ca a pierdut procesul fara sa stie de ce, si vede ca asa-zisul avocat i-a cerut bani de taxe, pe care nu le-a achitat, sau ca in loc sa-i faca actiune de partaj pentru imobil i-a facut actiune de partaj a calului din grajd (care bietul de mult murise)! Aici e de fapt problema pe care nici presa, nici marea majoritate a oamenilor nu o inteleg.
 • 0 (0 voturi)    
  Bine ca s-a gasit un inginer sa va organizeze domnilor avocati (Joi, 12 octombrie 2006, 14:55)

  sorin [anonim]

  Sunt absolut impotriva oricarui monopol in orice domeniu sau profesie.
  Notarii, avocatii precum si alte categorii favorizate prin cadru legal si constituite in monopoluri sunt o ciperca otravitoare la adresa societatii din anii acestia.
  Si mai cu seama la adresa tinerilor care nu reusesc sa aiba acces dreptul de profesare fiindca nu au banii pentru biletul de intrare !
  Chestia mi se pare ca revoltatoare si impotriva Drepturilor Omului.
  Faci atata scoala pentru ca niste mafioti bosorogi sa iti impuna sa te prostituezi ca sa intrii in clica lor.
  FELICITARI domnului inginer Pompiliu Bota pentru solutie.Bravo domnule esti genial si dai o sansa si altora!
  Bine ca s-a gasit un inginer sa va organizeze domnilor avocati. Ca sa vedeti cum se face!

  Rog pe Dl Basescu la il sprijine pe acest domn Pompiliu Bota .
 • 0 (0 voturi)    
  probleme false (Joi, 12 octombrie 2006, 15:08)

  jean [anonim]

  Sfatul meu este sa nu puneti false probleme, doar PIATA va regla cine ramane in tagma advocatiilor.
  Iar dintre cei care raman, numai acei talentati au sa aiba clienti si nume bun.
  Numai competitia si pregatirea continua poate creste calitatea prestarii acestui tip de consultanta.
  NU MONOPOLUL domnilor. Ar trebui sa va fie clar acest lucru si sa nu va mai tot ascundeti in fortarete din astea gen nu poti sa concurezi cu mine pt. ca numai eu fac parte din Baroul "legal".

  Faptul ca un avocat e mai bun ca altul este o chestiune subiectiva.
  E clar ca experianta in advocatura isi spune cuvantul in a castiga procese.
  Cum poti sa pretinzi unui tanar absolvent sa fie la inaltimea unui advocat vechi de ani de zile.
  Cum poti pretinde unui advocat cu experienta sa castige 100% un proces?
  Teoretic poti dar practic? ... viata bate filmul.
 • 0 (0 voturi)    
  Greva? (Joi, 12 octombrie 2006, 15:10)

  Father Ted [anonim]

  Stai putin, si nu ma loviti:
  Avem o structura (BAROU) in care intra avocatii "corpupti". Plus, inca una, care i se opune (BC)
  Care avocati protesteaza? Mi s-ar parea normal ca o entitate sa se afle in greva impotriva celeilalte, sa zicem, dar ceilalti sa lucreze, nu? Si sa fie apelati "spargatori de greva".
  Fac cu totii greva? Daca nu, care-i problema?
  Daca da, de ce?
 • 0 (0 voturi)    
  Legea 51/95 este ANTICONSTITUTIONALA (Joi, 12 octombrie 2006, 15:29)

  agentu termic [anonim]

  Constitutia Romaniei.
  "ART. 41
  Munca si protectia sociala a muncii
  (1) Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera."

  In dispretul celui mai elementar bun simt, prin art 11,16,16^1, 17 si 18, L51/95 ingradeste flagrant dreptul la munca si discrimineaza inclusiv pe baza de varsta(16^1).
  matematic imposibila intrarea in avocatura prin conditiile aleatorii abuzive si insuficient circumstantiate.
  Conditionarea stagiului de bunul plac al unui avocat indrumator cu minim 8 ani vechime, pe care nimic nu-l obliga sa fie indrumator, prevederea referitoare la cel care " poate" sau nu poate sa fie primit cu scutire de examen, sunt abuzuri trecute cu vederea de legislativ, care asigura ingradirea eficienta si masiva a dreptului liber la munca si de eliminare a competitiei libere prin masuri administrative, aleatorii si discretionare, inadmisibile intr-un stat european.
  in 20 iunie 2006, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala prevederea art16^1 prin Decizia nr. 513, prin care Curtea constatata discriminarea pe baza de varsta prin legea pregatita si adoptata cu mult lobby de avocatii din UAR.
 • 0 (0 voturi)    
  Cristi Iordanescu este un mafiot (Joi, 12 octombrie 2006, 15:46)

  Diana [anonim]

  Chiar asa....Cristian Iordanescu decanul avocatilor din Bucuresti, este un mafiot care il apara pe amaratul de Patriciu.Este primul lucru care imi vine in minte atunci cand ma gandesc la avocati.

  Departe de mine gandul sa-i sustin cauza acestui Bota dar consider ca mai multi avocati inseamna pt. petenti mai putini bani.Sunt plimbata prin tribunale de aprozimativ 8 ani pentru o bucata de pamant si am cheltuit cu avocatii snapani care fac parte din gasca lui iordanescu.
  Putin imi pasa cate barouri sunt, eu vreau doar un avocat profesionist care sa-mi ceara banii ,restul de 90% abia dupa ce imi castiga procesul.
  Sa traiasca din 10% onorariu daca este incompetent.
  Astazi cetateanul plateste avocatul inainte de-a incepe procesul si in final avocatului putin ii pasa daca castiga sau pierde..el oricum si-a luat banii inainte ca la...
 • 0 (0 voturi)    
  Cum ar fi daca si medicii ar face greva o saptamana? (Joi, 12 octombrie 2006, 15:55)

  medicul [anonim]

  Dupa ce ati santajat 16 promotii de absolventi de drept necomunist, care vedeau in drept ceva ce voi nu suportati, adica adevarul, echitatea si alte valori straine voua, acum santajati statul. Incredibil cinism, nu va dati inapoi de la nimic, nu? Ce va mai ramane de facut? Care e urmatorul pas? Jigodii...

  Cat de jegosi puteti fi daca pentru a va pastra monopolul mostenit din comunism, blocati o tara intreaga? Pentru bani ati face orice, nu? Ca si colegele de pe centura... Doar ca ele accepta concurenta, ceea ce le face superioare voua!
  Zdrentelor...

  Cum ar fi daca si medicii ar intra in greva in toata tara o saptamana? Cu dedicatie pentru avocatii grevisti.
  Bun banc: un avocat bune e unul mort.
 • 0 (0 voturi)    
  plangeti-va mai putin (Joi, 12 octombrie 2006, 17:02)

  md [anonim]

  vad ca toata lumea are pareri, care de care mai diverse, fie ca stiu sistemul, fie ca nu : povestea asta cu nu stiu ce spaga la maestru, ca sa te accepte sa faci stagiatura e....o simpla frustrare pentru cei care nu au fost in stare sa ia un examen, sa profeseze.....sunt probabil si avocati care pretind spaga pt. a te lua ca stagiar, dar orice padure cu uscaturile ei! va anunt ca mi-am facut stagiatura, fara sa mi se ceara nimic, mai mult am fost si platita de catre maestru pentru ceea ce faceam ; ca sumele sunt foarte mici, asta e altceva ; pe de alta parte - alternativa asta cu un barou paralel - dincolo de faptul ca asa zisii avocati isi practica aceasta meserie in conditii de absoluta ilegalitate- ca niste adevarati absolventi de drept - este cea mai proasta solutie in primul rand pentru justitiabili, apoi pentru justitie ca simbol ; celor care li se pare in regula le adresez intrebarea : in aceasta logica, a dreptatii pe care ne-o facem singuri, a structurilor astfel infiintate, de ce nu si o alta structura de instante? alte judecatorii, tribunale, curti de apel, etc??? ca si judecator se ajunge greu ! si conform ,,zvonisticii" cu spagi si mai mari!????
 • 0 (0 voturi)    
  pt md : scuza-ma ca indraznesc, esti blonda? (Joi, 12 octombrie 2006, 17:22)

  ghita [anonim]

  Nu stiu cum sa-ti spun sa nu te sochez, dar la varsta ta ar trebui sa iti spuna cineva adevarul: Judecatorii nu exercita o profesie liberala.
  Avocatura este o profesie liberala.
  Pana sa intelegi ce e aia profesie liberala, incearca sa te ajuti cu dex-ul.
  Si spui ca tu pe competenta ai ajuns sa faci cariera in avocatura? Si pe mai ce?
  Zici ca nu ti s-a cerut nimic. Ai iesit tu in intampinare cu ce trebuia?
  Ca dupa ce intrebari pui...esti competenta tare...Esti cumva si avocat indrumator?
 • 0 (0 voturi)    
  Miza grevei avocatilor: mai multi clienti si mai multi bani (Joi, 12 octombrie 2006, 17:22)

  carmelita [anonim]

  S-au intrebat cei care ii denigreaza pe adevaratii avocati, de ce avocatii constitutionali nu dau nici un examen de intrare in asa zisul barou constitutional? Le este teama ca nu au suficiente cunostinte de drept? Pe ce baza sunt lasati sa profeseze? Simplul fapt ca ai terminat o facultate de drept nu te face specialist in drept si nici nu te face competent sa acorzi asistenta juridica de specialitate unui justitiabil.De ce nu au curajul sa dea un examen prin care se face o selectie dura si echitabila? Cel putin asa au de castigat oamenii de rand care nu au de unde sa stie adevarata pregatire a avocatului in care isi pune toata increderea...
 • 0 (0 voturi)    
  carmelita, si tu esti simpatica (Joi, 12 octombrie 2006, 17:47)

  ghita [anonim]

  Marea majoritate a "adevaratilor avocati" cum spui tu, au intrat in avocatura cu scutire de examen.
  Jumatate sunt avocati inca din 1989, dupa ce au dat alte examene, "specifice".
  Membrii barourilor "traditionale" care au dat examen pe bune nu reprezinta nici 10%.
  Cati ar promova acest examen daca l-ar prezenta maine?
  Aceiasi 10%.
  Hai sa organizam un concurs national pentru admitere in avocatura sa vedem cine merita sa fie avocat si cine nu?
  Fara alte criterii..."traditionale" cum ar fi spaga de acces.
  "Traditionalii" sunt detinatorii exclusivi ai profesionalismului? Cum au obtinut exclusivitatea asta?
  Ca eu unul am vazut multi "traditionali" plini de fitze si pretentii care nu stiau nici sa scrie bine romaneste, sa nu mai vorbesc ca erau total incompetenti profesional.
  Deci, cum facem?
  Dam cu totii un examen adevarat?
 • 0 (0 voturi)    
  TAXA DE INTRARE IN COAFORUL BOTA (Joi, 12 octombrie 2006, 18:00)

  Eugenix [anonim]

  ASOCIATIA FIGARO POTRA (NON PROFIT) CARE TUTELEAZA BAROUL CONSTITUTIONAL, PRIMESTE O "DONATIE" DE INSCRIERE ... OBLIGATORIE.. PENTRU PSEUDO AVOCATII INSCRISII DE ZECI DE MILIOANE, SI DECI PROFITA DIN PLIN.
  SE PLATESTE LA ACHIZITIA DE "RECHIZITE" COPIATE DUPA ALE CELORLATI AVOCATI,.. OARE DE CE NU SI-AU PERSONALIZAT DOCUMENTELE, DE CE NU ALES ALT NUME ORGANIZATIEI NON PROFIT ?? NU AU IMAGINATIE SAU DORESC SA CREEZE CONFUZIE ???
  DORESC SA FIE CONFUNDATI CU CEI CORUPTI, OTRAVITI, ILEGALI ETC. ???
  • 0 (0 voturi)    
   mentalitatea comunista este o boala incurabila car (Sâmbătă, 15 martie 2008, 23:19)

   Tiberiu KOVACS [anonim] i-a raspuns lui Eugenix

   Cea mai mare prostiei si dovada a mentalitatii comuniste este acea de a considera ca un absolvent de drept este incompetent profesional si din cauza aceasta trebuie verificat de catre un avocat.
   Niciodata competenta profesionala a unui profesionist nu se dovedeste cu cantitatea de informatie pe care o detine in memorie, cu cu capacitatea de a o utiliza.

   Niciodata, un adevarat profesionist nu are nevoie de indrumator pentru a intelege practicarea profesiei.

   In Franta niciodata baroul nu decide cine intra in avocatura.
   In Franta pentru a devenii Judecator nu este necesar sa ai studii juridice.

   Ca sa ma contraziceti, iata:

   Daca Baroul neocomunist si mafiot este legal va solicit cu respect sa imi dovediti:

   - Doar institutiile de drept public se infinteaza prin lege. Baroul comunist este o instituie de drept public?

   - Institutiile de drept public nu pot fi infintate de catre parlament fara sa aiba o autoritate de reglementare si control administrativa ori centrala. cARE ESTE AUTORITATEA ADMINISTRATIVA CENTRALA ORI LOCALA A BAROURILOR?

   - BAROUL POATE FI NUMIT STABILIMENT PUBLIC. In aceleasi conditii Stabilimentul public este sub autoritatea administrativa a statului.

   - Notarii au ca autoritatea administrativa Ministerul Justitiei. La fel executorii, expertii, si toti cei care fac parte din sistemul juridic.

   - O alta conditiie a institutiiei de drept public este acea de a beneficia de finantare de la buget pentru a functiona. Baroul nu beneficiaza de bani de la bugetul statului.

   In concluzie, baroul daca nu are un patrimoniu public inseamna ca este institutie de drept privat neguvernamentala, fara scop lucrativ. Deci trebuie sa fie autorizata de statul Roman pentru a dobindi personalitate juridica.
   Poate sa prezinte barourile comuniste macar un cod fiscal?
   Barourile bota au cod fiscal legal dobindit, au sediu social declarat, iar statul i-a autorizat.
 • 0 (0 voturi)    
  Spaga sau nu (Joi, 12 octombrie 2006, 18:01)

  Cabernet [anonim]

  Consider ca un absolvent de drept cu rezultate foarte bune si care a participat si la concursuri cu lucrari si care cunoaste si o limba straina gen engleza, germana sau franceza isi poate gasi un avocat indrumator, mai ales daca isi doreste cu adevarat. Mi se pare normal sa faci practica si sa ti se verifice si cunostintele inainte de a incepe sa profesezi pentru ca multi au terminat Dreptul invatand ca papagalii la examene si acum nu se orienteaza nici in cele mai banale aspecte al Dreptului. Nu sunt de acord cu Bota si sper sa ia masuri Procuratura. Cei care lucreaza ca juristi la firme au dreptul sa reprezinte firmele in instanta din cate stiu asa ca nu se pune problema.
 • 0 (0 voturi)    
  Mafie sau nu (Joi, 12 octombrie 2006, 18:11)

  Sauvignon [anonim]

  Daca "traditionalii" nu se baricadau ca notarii, nu cereau spagi si apreciau numai competenta profesionala, atunci tot profesionalismul era in curtea lor.
  Dar pana una alta nivelul de profesionalism este egal in ambele grupari.
  Pentru verificare, sa dea toata lumea acel examen national.
  De acord, cabernet?
 • 0 (0 voturi)    
  Zau... (Joi, 12 octombrie 2006, 18:32)

  CE [anonim]

  Exista un barou al avocatilor asa cum exista si un colegiu al medicilor, care, in anumite conditii si dupa parcurgerea unui "stagiu", dau absolventilor de facultate "drept deplin de practica". Similar, si in cazul celorlalte profesii liberale (arhitecti, etc.). Propun ca, daca toti absolventii de drept vor fi liberi sa fie avocati, procurori, judecatori in temeiul principiului constitutional al libertatii muncii, sa-i lasam pe toti absolventii de medicina sa opereze pe creier, ca, nu-i asa, exista atatia medici care iau spaga si omoara oamenii pe masa de operatie!
  BTW, ce parere aveti despre:
  http://www.baroul-bucuresti.ro/Doc_Ev_Ro/Hotararea_CEDO.zip

  Iar despre NUP-urile din dosarele penale ale lui Bota&comp., poate ar fi interesant sa vedem cate dintre acestea au fost instrumentate de oameni care au fosti colegi, cu precadere "organe de cercetare", in baroul constitutional...

  Totodata, aiv. similitudinea dintre imputernicirile avocatiale tiparite la Imprimeria Nationala si cele scoase la imprimanta color de botisti, precum si faptul ca instantele nu cer legitimatia avocatilor care pun concluzii, ar fi la fel de interesant sa stim cate dintre instantele la care asa-zisii avocati au fost lasati sa puna concluzii au avut reprezentarea faptului ca acestia nu sunt avocati "traditionali"...
 • 0 (0 voturi)    
  Citi avocati sunt in parlament? (Joi, 12 octombrie 2006, 18:57)

  Horia [anonim]

  Nu sunt avocat, nu sunt implicat in nici un proces. Am insa apropiati avocati si judecatori. Tineri. Stiu de la ei de ani de zile de situatia asta de monopol pe care barourile "clasice" o intretin si ma minunez cum de a trecut atita timp pina cind subiectul nu a devenit un scandal de amploare in presa.

  Nu stiu daca solutia barourilor alternative este legala, sau cea mai buna. Stiu doar ca schimbarea nu are cum sa vina din interiorul barorurilor vechi, pentru ca beneficiarii monopolului nu vor renunta niciodata de buna voie la avantaje. Si nici la o modificare de lege nu avem cum sa ne asteptam cita vreme majoritatea parlamentarilor - indiferent de culoare politica - provin tocmai din mijlocul avocatiilor. Ei n-o sa-si taie niciodata craca de sub picioare.

  Cita vreme nu exista competitie reala in breasla, valoarea nu va fi un criteriu de selectie, de avansare - ci spaga. Cunostintele. Nepotismele. Pupincurismele.

  Liberalizarea accesului in meseria de avocat (si in cea de notar) ar fi cel mai mare semn de reforma in Romania. Dintre avocati se aleg parlamentarii - si e normal, cita vreme treaba Parlamentului e sa faca legi. Drept pentru care e imperios necesar ca tagma avocateasca sa fie dominata de competitia valorii si de nimic altceva.

  Ca vine din initiativa mai mult sau mai putin legala a unui inginer, ca ne-o cere UE - nici nu mai conteaza cum. Monopolul trebuie sa dispara! Cit mai repede!
 • 0 (0 voturi)    
  Monopolul trebuie sa dispara! Cit mai repede! (Joi, 12 octombrie 2006, 22:54)

  Technorati [anonim]

  De acord Horia. Monopolul trebuie sa dispara! Cit mai repede!
  Din toate domeniile. Dar numai daca vrem ca Romania sa devina altceva decat ultimul gunoi al Europei. Ceea ce nu vrem. Ne-am obisnuit asa. Pentru asta s-ar recomanda un Consiliu al Concurentei. Ceea ce in Romania nu exista. Adica exista cu rol pur decorativ si sufera de impotenta cronica in timp ce mimeaza existenta!
  Concurenta , cruciala in orice economie competitiva o s-o vedem intre firme straine. In toate domeniile. Inclusiv avocatura. Cand vei cauta o firma de avocatura si nu vei gasi nici una cu nume romanesti. Decat firme de doi bani.
  Grazie lui alde Iordanescu, Zamfirescu, & Co.
  Asa s-a facut si cu restul industriilor.
  Intai le falimentam, apoi le vindem. Ieftin.
  Atatica stim, atatica facem.
  Institutiile statului, slabe, pline de incompetenti, favorizeaza asta. Cumperi niste parlamentari ieftini, mai ieftini ca oriunde in Europa si treaba-i gata. Interes general? Ce-i aia?
  Base, implica-te si in asta ! Daca-i musai, multiplica-te, dar implica-te! Rezolva problema grava cu consiliul concurentei si ai rezolvat nshpe probleme dintr-o lovitura. Pune acolo niste oameni cu cojones. For the sake of this country. Vreau sa fim mandrii ca suntem romanie! Am obosit sa ne fie jena.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru CE (Joi, 12 octombrie 2006, 23:04)

  EU [anonim]

  Fata de ceea ce ai invatat la facultatea de drept, ce ai mai invatat cu ocazia intrarii in mafia avocaturii "traditionale" din Romania? Ai facut studii aprofundate de pupincurism? Sau studii avansate de trafic de influenta? Sau de dare si luare de foloase necuvenite?
 • 0 (0 voturi)    
  cum adica greva???? (Vineri, 13 octombrie 2006, 2:30)

  Laur [anonim]

  Bun...eu ce am retinut din toata tevatura...sunt urmatoarele...

  1. avocatii s-au suparat ca parchetul nu s-a pronuntat...prin urmare ce facem fortam mana justitiei...adica ce daca sunt procese in tara care dureaza de hai hat...sau ca un om a facut infarct ca dupa 9 ani de judecata...a primit un nou termen...nu noi avocatii care stim ce inseamna drept facem greva...

  2. chiar daca nu vrei sa faci greva...ca in orice sindicat vorba aia...o fi sindicatul in greva dar eu vreau sa muncesc...ca protestez in tacere...nu vericule nu se poate...esti obligat sa faci greva...altfel vei fi penalizat sau chiar exclus din barou....urmarea BAROU=un mic stat in stat totalitarist.

  3.sustinem in continuare necesitatea examenului de intrare in barou.....de ce? pt ca daca termeni facultatea inseamna ca ai invatat drept dar nu il stii...dai acelasi examen ca la licenta, aceeasi materie...casa dovedesti ca o stii mai bine sau care e faza???

  4. ne plangem ca avem multi avocati prosti...asa si?...avem multi medici prosti, multi economisti prosti....lumea ii vede..ii retine...si nu mai apeleaza la ei...nu stii...mori de foame...simplu...

  5.acum inca o chesti...care e de fapt specializarea in drept???de ce nu pot sa fac 3 mastere si sa devin specialist??? ce il face pe un avocat specialist in penal? a dat un examen de atestare prin care a obtinut o recunoastere ca da e specialist in penal, comercial....

  6.pt ce scandalul asta cu concurenta...dc cei de la bota nu stiu nimic vor sfarsi urat...rau de tot ...ca lumea nu va mai apela la ei....economie de piata...

  si in final eu propun si o solutie....sa nu se mai dea examen de intrare in barou....firma serioasa care te angajeaza oricum te testeaza...vrei sa mergi pe cont propriu si esti fraier...iti vei rupe gatul...sa nu aud avocat care plange un cetatean ca vai saracul a fost inselat...ca ma intreb de ce nu l-a reprezentat el..daca e asa mare samaritean
 • 0 (0 voturi)    
  Avocatura... incotro??? (Vineri, 13 octombrie 2006, 2:58)

  H.H. [anonim]

  din cate stiu Romania este singura tara din Europa unde se practica sistemul de a intra in Barou doar daca dai spaga (poate o mai fi asa prin Moldova, Bulgaria, Rusia, si alte asemenea tari, da` care nu sunt chiar un exemplu in ceea ce priveste Sistemul de Justitie...)
  Aveti idee cum intra de exemplu un absolvent neamt in Baroul german? Simplu, scrie o cerere de inscriere in Barou, plateste taxa de inscriere (aprox 140 de euro) si-si gaseste un spatiu pentru birou (uneori chiar acasa...) Mai trebuie sa-si puna afisul cu biroul de avocatura pe usa si sa-si faca ceva publicitate, dupa care se pune pe asteptat (sau cautat) clienti... Si asta pentru ca Avocatii germani chiar au invata la scoala (cam un sfert din cei care incep studiul dreptului il si termina) asa ca nu le e teama de concurenta... Aveti idee cati avocati exista in germania? In jur de 104.000!!! (la o populatie de 82 de milioane ce-i drept) Si toti pot trai... ce-i drept unii foarte bine, majoritatea doar bine...
  Dar fiti fara grija, anu viitor intra Romania in EU. Asta insemana pe langa altele, ca si profesia de avocata trebuie adaptat nivelului european, adica orice absolvent de drept sa poata devenii avocat fara sa se mai caciuleasca pe la tot felul de Maestrii din care majoritatea au si uitat ce-i ala un drept subiectiv sau unul obiectiv...
  daca nu...Curtea Europeana de Justitie din Luxemburg are solutii si pentru nepreluarea dreptului european in legislatia interna...
 • 0 (0 voturi)    
  tineretul incotro?! (Marţi, 29 mai 2007, 13:11)

  Cornelia [anonim]

  sunt pe cale de a imi indrepta pasii spre o facultate de drept, insa sincer, dupa cate vad prea promitator nu suna, datorita faptului ca nu am nici tocmai cea mai stralucita situatie materiala si nici nu vreau astfel sa devin un membru onorific al "somitatilor corupte" din domeniu, as dori totusi un sfat daca se merita sa merg mai departe la drept sau ba....si preferabil un raspns cat se poate de sincer! Va multumesc!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by