Publicatia Novaya Gazeta, la care era angajata Anna Politkovskaya, a publicat joi articolul la care lucra ziarista inainte de a fi impuscata sambata pe scarile blocului in care locuia. Potrivit agentiei Reuters, ultimul articol scris de jurnalista rusa era despre relatarile unui barbat cecen care a fost torturat de politie pentru a marturisi ca este terorist.

Materialul neterminat reproduce o scrisoare a unui barbat de origine cecena, pe nume Beslan Gadayev, in care acesta scria ca a fost extradat din Ucraina si predat fortelor de securitate din capitala Ceceniei, Grozny.

Gadayev scria ca a fost lovit peste fata si apoi incatusat si atarnat o perioada de o teava din biroul anchetatorilor.

“Mi-au legat fire de degete. Dupa cateva secunde mi-au facut electrosocuri si m-au batut in acelasi timp cu un baston de cauciuc”, scria barbatul.

Materialul intocmit de Anna Politkovskaya arata ca, la scurt timp dupa ce a fost torturat, Gadayev a declarat ca a luat parte la un atac asupra unui politist. Momentan, barbatul este in inchisoare in asteptarea procesului.

Ziarista a scris ca acest gen abuzuri determina sute de tineri ceceni sa se alature insurgentilor.

Anna Politkovskaia a fost ucisa, sambata, cu focuri de arma, in holul blocului unde locuia, situat in centrul Moscovei.

Uciderea Annei Politkovskaya, un critic dur al presedintelui Vladimir Putin si a politicii Moscovei in Cecenia, a adus un val de critici la adresa Rusiei, careia i se reproseaza ca nu garanteaza libertatea presei.