Institutul de Politici Publice a facut o lista cu cei care abuzeaza de statutul de fosti sau actuali demnitari. Unii stau in case de protocol platind chirii de nimic, desi nu mai au dreptul la asemenea privilegii. Altii se infiltreaza in tot felul de comitete si comisii, de unde incaseaza bani grei.

Platind chirii derizorii, mai multi fosti demnitari ocupa fara sa aiba dreptul „locuinte de serviciu” aflate in administrarea RA-APPS. Potrivit unui studiu efectuat de Institutul de Politici Publice, printre acestia se afla si Petre Roman care, din 2001, ocupa locuinta din Str. Gogol, nr. 2, cartierul Primaverii, fara a avea indreptatirea legala.

In aceeasi situatie se afla si fostul consilier prezidential Dan Iosif. Acesta ocupa din 2005 locuinta de protocol din Str. Herastrau fara indreptatire legala si se afla in litigiu cu RA-APPS.

Din situatia comunicata IPP de RA-APPS rezulta ca mai exista si alti demnitari care ocupa ilegal locuinte de protocol: deputatul PSD Ion Stan, fostul vicepremier Gheorghe Pogea, fostul ministru Georgiu Gingaras si fostul procuror general Tanase Joita. IPP banuieste ca mai exista si alte cazuri de ocupare ilegala a unor locuinte de serviciu.

Ei reclama lipsa de transparenta a RA-APPS, de care s-au lovit atunci cand au cerut informatii.

Chirii mici pentru oameni mari

Pentru ca locuiesc in case de protocol, demnitarii Romaniei au obligatia de a achita o chirie derizorie. Intretinerea in schimb este achitata de institutia bugetara la care sunt angajati.

Ministrul apararii, Teodor Atanasiu, plateste o chirie lunara de 890.000 de lei vechi pentru o locuinta cu 6 camere, in schimb la 5 camere cu o suprafata de 440 mp, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, plateste 915.000 lei. Teodor Melescanu plateste 710.000 lei la 3 camere.

Roman: „Nu este nimic ilegal”

Petre Roman recunoaste ca ocupa cu o chirie modica o locuinta de la RA-APPS, dar spune ca are un contract legal. „Sunt chirias la stat in baza unei legi de inchiriere. Nu este nimic ilegal”, a replicat Petre Roman la intrebarea despre locuinta cu doua niveluri, avand o suprafata de 187 metri patrati, pentru care plateste o chirie de 2.700.000 de lei vechi. Roman sustine ca acest atac la adresa sa este nedrept.

„Toti demnitarii, care ca si mine si-au inchiriat case de la stat, si le-au cumparat in baza Legii 112. Si Ion Iliescu, si Stolojan, si Isarescu, si Talpes, si Dumitru Iliescu, fostul sef al SPP. Numai eu am ramas chirias la stat”, a spus Roman.

Avatajul de a fi intr-o comisie

Studiul efectuat de IPP releva si o alta modalitate de a profita de pe urma statutului de inalt demnitar. Mai multi ministri de exemplu isi suplimenteaza veniturile prin participarea in diverse comisii de privatizare, consilii de administratie.

Ministrul economiei, Codrut Seres, este presedinte al comisiilor de privatizare ale Distrigaz-Sud, Distrigaz-Nord, Electrica Dobrogea, Electrica Banat, Electrica Oltenia, Electrica Moldova si Electrica Muntenia-Sud.

Integral in EVZ