Dupa eforturi de 10 ani, sistemele de pensii private si facultative incep sa fie implementate, insa primii beneficiari vor primi bani abia peste 20 de ani.

„Numarul romanilor care vor contribui la fonduri de pensii private ar putea ajunge la 250.000 in anul 2007, iar valoarea totala a pietei fondurilor de pensii facultative private ar putea atinge 40 de milioane de euro“, a declarat Eugen Voicu, presedintele Certinvest, la un seminar dedicat pietei asigurarilor si a pensiilor private.

In ceea ce priveste numarul participantilor la fonduri de pensii facultative private, presedintele Certinvest afirma ca acesta ar putea creste la 600.000 in 2008 si la 1,25 milioane in 2011, in conditiile in care contributia medie a participantilor la fonduri de pensii private facultative va creste, la rindul ei, de la 200 de euro, in 2007, la 400 de euro, in 2011.

Pensionarul investitor

„Atit sistemul de stat, cit si cel privat de pensii pot duce la o valoare a pensiei de pina la 80% din veniturile pe care un cetatean le-a primit lunar“, a spus Varujan Vosganian (foto), presedintele Comisiei Buget-Finante-Banci din Senat.

El a adaugat ca, intr-un sistem de pensii privat, pensionarul este un actionar la fondul de pensii, pensia sa devine un dividend, iar el devine la rindul lui un investitor al societatii romanesti. Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, afirma ca „una dintre solutiile ca oamenii, in viitor, sa fie mai bogati este sa se ocupe cit mai devreme de starea lor economica“.

Rolul educativ

Vladescu spune ca incearca sa implementeze pilonul pensiilor obligatorii administrate privat, sustinind ca sistemul public de pensii functioneaza pe baza unei economii care mosteneste ineficienta si pierderile de 40 de ani de comunism. Programul de reforma va cuprinde si etapa pensiilor private facultative.

Sistemul de pensii presupune dezvoltarea segmentului de fonduri private prin transferul treptat al unei parti din contributiile platite de salariati pentru asigurarile sociale, prin sistemul public de pensii.

Ministrul Finantelor afirma ca romanul trebuie sa treaca de la statutul de asistat la cel de responsabil, iar sistemul privat de pensii are rolul educativ de a transforma psihologia cetateanului. „Dar, pe linga crearea sistemelor absolut necesare de control, trebuie sa cream o masa critica de incredere.

Calculele arata ca functionarea sistemului privat va presupune costuri bugetare ridicate si transferuri de la alti contribuabili, dar daca ne vom permite, il vom sustine“, adauga Vladescu.

Deschidere catre asiguratori si brokeri

„Vom da posibilitatea si societatilor de asigurare, si brokerilor sa administreze si sa intermedieze fonduri private de pensii, prin modificarea Legii nr. 32“, sustine Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Aceasta adauga ca CSA va realiza si o campanie de informare in scopul sustinerii sistemului privat de pensii.

Pe de alta parte, daca legea asigurarilor este armonizata aproape in totalitate cu legislatia europeana, nu acelasi lucru se poate spune despre fondurile private de pensii. Desi numai bancile foarte puternice vor putea intra pe aceasta piata, predictiile sint optimiste.

„Asigurarile si pensiile private vor fi in viitorul apropiat motorul pietei financiare“, afirma Mihail Tecau, presedintele BCR Asigurari. Daca industria de pensii a asteptat atitia ani sa fie lansata, nu acelasi lucru se poate spune si despre cea a asigurarilor de viata, care a avut un impact mai mare.

Potrivit Florinei Vizinteanu, presedintele BCR Asigurari de Viata, in ultimii cinci ani s-a constatat orientarea clientului catre acumulare pe termen lung, prin urmare, aceasta industrie este o promotoare a celei private de pensii.

Integral in Cotidianul