Saptamana viitoare comisia europeana privind presupusa folosire de catre CIA a statelor europene pentru transportul si detinerea ilegala de prizonieri va sosi in Romania. Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, investigatiile, care vor avea loc in tara noastra fac parte dintr-o ancheta mai larga, care cuprinde mai multe tari europene.

Cercetarile continua chiar daca la inceputul anului raportorul Consiliului Europei, Dick Marty recunostea ca nu exista dovezi concrete privind existenta unor centre de detentie CIA in Europa.

Delegatia, care va sosi in perioada 17-19 octombrie va fi condusa de presedintele comisiei, Carlos Coelho. Acesta va avea intalniri cu presedinta comisiei speciale de ancheta din Senat Norica Nicolai, cu directorul SRI, George Maior, cu fostul director, Radu Timofte si cu Gheorghe Fulga (fost director al Serviciului de Informatii Externe).

Comisia parlamentara de ancheta a activitatii CIA a concluzionat, la mijlocul lunii iunie, ca nu au existat centre de detentie americane pe teritoriul Romaniei.

Ancheta a fost concentrata asupra Aeroportului Kogalniceanu, despre care presa internationala a scris ca ar gazdui centre de detentie.

Comisia a dovedit ca in privinta celor doua zboruri enumerate in raportul parlamentarului european Dick Marty, nici un pasager nu a urcat sau coborat din aeronave.

Europarlamentarul Dick Marty a prezentat la inceputul anului un raport privind investigarea activitatii CIA pe teritoriul european, dar in final semnatarul documentului a admis ca textul se bazeaza pe date de circumstanta.

Scandalul presupuselor inchisori CIA in Europa a inceput in noiembrie 2005, cand organizatia non guvernamentala Human Rights Watch a acuzat serviciile secrete americane ca interogheaza, prin metode ilegale precum tortura, suspecti - membri al Qaida, transportati in centre de detentie din estul Europei, in tari ca Romania si Polonia.