Interviu HotNews.ro:

Cum va arata dreapta politica in viziunea lui Valeriu Stoica
Uniunea Federativa, partid prezidential sau coagularea dreptei?

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Vineri, 13 octombrie 2006, 0:00


Documente:
Ce vrea Valeriu Stoica
(13.10.2006) MP3
Federatia dreptei
(13.10.2006) MP3
Partidul prezidential si rasul din final
(13.10.2006) MP3

Cazut in dizgratia conducerii PNL, Valeriu Stoica se pregateste sa lanseze un nou proiect politic. Uniunea Federativa, un concept care sa unifice partidele de dreapta, fara a le suprima insa individualitatea. Despre acest proiect, despre relatia cu Tariceanu si cea cu Basescu, despre faima sa de combinagiu al politicii, Valeriu Stoica a discutat in interviul luat de Dan Tapalaga.

Reporter: Domnule Stoica, ce o sa le spuneti duminica, liberalilor, odata cu platforma pe care o veti lansa? Ce le spuneti nou?

Valeriu Stoica: Mai intai, liberalii trebuie sa se hotarasca si sa adopte citeva decizii importante. Prima: ce fel de liberali sint. Noi, liberalii din Romania, unde vrem sa ne situam? In ultimul timp, PNL, prin deciziile actualei conduceri, a facut pasi mari spre centru si chiar spre centru stinga.

Or eu cred ca in Romania avem nevoie de un puternic partid de centru dreapta. Asta lipseste in Romania. Iar un asemenea partid nu se poate construi fara o puternica si moderna componenta liberala.

Rep: Acesta este principalul mesaj?

V.S. Acesta este unul dintre mesajele importante. Al doilea mesaj: ce fel de capitalism dorim sa construim in Romania? Dorim un capitalism oligarhic, de tip latino-american? Un capitalism in care exista citiva oameni bogati, care controleaza jocul economic si decid jocul politic, si o masa de oameni saraci, fara clasa de mijloc.

Acesta este, ca sa folosesc expresia lui Iliescu, capitalismul de cumetrie. Asta este capitalismul promovat de PSD. PNL doreste sa promoveze acelasi tip de capitalism? Din pacate sint semne ca PNL se situeaza pe aceeasi pozitie ca PSD in legatura cu promovarea capitalismului de cumetrie.

Dl Patriciu nu se deosebeste cu nimic fata de ceilalti oligarhi, din celelalte partide, si din acest punct de vedere capitalismul de cumetrie promoveaza o asociere transpartinica a tuturor celor interesati sa pastreze situatia actuala, care este amenintata insa de integrarea europeana.

Rep: Cum s-a manifestat, d-le Stoica, spiritul oligarhic in PNL cu Tariceanu premier? Ce beneficii a avut, ca pana una alta, n-a izbucnit un scandal public?

V.S. E greu sa izbucneasca un scandal public cit esti la putere. Amintiti-va ca sub Nastase, cit a stat la putere patru ani, n-au fost decit foarte mici scapari ale aburului de sub capacul oalei sub presiune.

Rep: Dar dvs. aveti cunostinta de afaceri reprobabile, cu semne de intrebare, sau ca Tariceanu a ajutat oligarhia de partid?

V.S. Am informatii, nu am probe. Si ca urmare, cita vreme nu am probe, nu pot sa ma folosesc doar de informatii. Dar informatiile pe care le am imi arata ca nu exista mare diferenta intre cei care conduc astazi PNL si cei care au condus PSD in perioada in care PSD se afla la guvernare.

In plus, de ce actuala conducere a PNL a preferat sa-l excluda pe dl Stolojan in timp ce Dinu Patriciu este bine-merci membru PNL? Daca cineva fura, iar altcineva spune «uite, l-am vazut pe X furind», iar la sfarsit constati ca este condamnat cel care a pus in evidenta furtul, iar cel care fura este scapat, atunci intrebarea este «unde este echitatea»?

Pentru ca Patriciu a sponsorizat PSD, Stolojan a criticat aceasta atitudine. In final este sanctionat Teodor Stolojan. Simtul elementar de dreptate a disparut din PNL.

Rep: Pe 11 aprilie, intr-o emisiune tv, ii cereati lui Tariceanu sa se desparta de Dinu Patriciu, acuzindu-l ca tolereaza oligarhia in PNL. S-a despartit?

V.S. Nu, se desparte de noi. De mine, de Stolojan. Sub actuala conducere, PNL are decizii politice ciudate. In loc sa existe o despartire ferma de Dinu Patriciu, se prefera eliminarea tuturor adversarilor politici care doresc in PNL liberalism curat, fara oligarhia transpartinica.

Rep: Revenind la platforma de duminica. Mai dati-mi va rog alte doua exemple de mesaje importante pe care vreti sa le transmiteti.

V.S. In PNL, din ‘90 si pana astazi, au fost doua tipuri de strategie politica. Exista o strategie politica a supravieturii. Ce-si propune aceasta strategie? Sa existe un partid parlamentar, cu 6 pana in 10 procente in alegeri, care sa poata face jocuri si pe stinga si pe dreapta, in functie de conjunctura. Modelul este partidul liberal democrat german.

Pe de alta parte, exista o alta viziune, potrivit careia PNL trebuie sa se intoarca la traditia Bratienilor, sa fie un partid mare, sa impuna jocul politic si nu sa faca doar combinatii. In ce ma priveste, am fost obligat de conjuncturile politice sa fac combinatii, de unde si faima mea de combinagiu, pentru a salva PNL si pentru a-l face sa intre in parlament in anul 2000.

Dupa anul 2000, eu le-am spus colegilor mei foarte ferm urmatorul lucru: «m-am saturat sa fac combinatii pentru voi ca sa va salvez sa intrati in parlament. Nu asta este obiectivul meu politic. Si nu asta este adevaratul PNL in traditia Bratienilor.

Avem nevoie de un partid mare, de un partid care sa ocupe toata partea de centru dreapta a scenei politice. E nevoie de un partid care sa faca un joc politic a carui miza este guvernarea si nu doar intrarea in parlament.» Este motivul pentru care, in 2002, am propus Alianta cu PD, si am spus ca PNL de unul singur nu va putea sa acopere intreg spectrul de centru dreapta.

Rep: Dar pe cine va bazati din filialele PNL sa va fie alaturi?

V.S. Este posibil ca unele filiale, in intregimea lor, sa ne sprijine. Marturisesc ca sint mai putine aceste filiale pentru ca, in momentul de fata, actuala conducere a PNL, avind primul ministru in dispozitiv, poate sa controleze sistemul de distribuire a rentelor in interiorul PNL.

Rep: Si daca as fi liberal, de ce as lasa puterea, pasarea din mana, pentru ceea ce ar putea parea acum o aventura politica, vrabia de pe gard ?

V.S. Exista un motiv foarte puternic, dar care nu poate fi vazut decit de oamenii care au viziune. Poti sa obtii rente inca doi ani pana vin urmatoarele alegeri, daca vor fi la termen. Ce doresti? Sa-ti umfli buzunarele in doi ani si apoi sa spui adio politicii?

Sau doresti sa faci parte dintr-un partid puternic, sa realizezi si interesele tale, dar nu pe doi ani, ci pe toata viata, in conditiile unei competitii care sa aiba la baza competenta si onestitatea. La varful unor filiale, din pacate, oamenii care gindesc pe termen scurt poate ca sint mai numerosi, dar la baza PNL sint oameni care gindesc sanatos. Principalul nostru suport este la baza PNL.

Rep: Ati spus recent, intr-un interviu: “O uniune federativa va fi un partid care va accepta curente in interiorul sau”. Cum adica? Nu se prea intelege.

V.S. Foarte simplu. Dar desi e simplu, constat ca in Romania ideea de federatie e foarte greu de inteles. Pare asa, un monstru neinteligibil.

Rep: Stati putin. Care e diferenta intre o Alianta si o Uniune Federativa?

V.S. Foarte simplu. In timp ce Alianta este conjuncturala si se face pe un ciclu electoral, Uniunea Federativa se face sine die si are in vedere mai multe cicluri electorale. Altfel spus, o Uniune Federativa functioneaza ca o Alianta, dar are o durata de existenta nedefinita.

Care este avantajul? O Alianta, intrucit este conjuncturala si functioneaza pe un ciclu electoral, desi isi poate atinge obiectivul de a cistiga alegerile, nu-si atinge celelalt obiectiv: o guvernare eficienta. A doua zi dupa alegeri, in Alianta incepe competitia interna pentru ca fiecare partener se gindeste la viitoarele alegeri si incearca sa-si traga spuza pe turta proprie.

Rep: Bun, si ce garantie exista ca intr-o Uniune Federativa asta nu se va intimpla?

V.S. Garantia este foarte simpla: nu mai ai sabia lui Damocles deasupra capului peste doi sau patru ani. Stii ca esti impreuna forever! Altfel insa, vreau sa fim foarte clari: nu inseamna ca intr-un partid, fie si monolitic, nu exista lupte interne. Probleme este cum se contureaza aceste lupte interne, care sint regulile jocului.

Rep: Ati mai spus ca in aceasta Uniune Federativa fiecare curent doctrinar va avea autonomie institutionala. Iarasi nu prea inteleg. Fiecare va avea statutul lui sau cum?

V.S. Exista un statut comun al federatiei si exista statute proprii pentru fiecare curent. Important este ca, pe de o parte, sa se mentina identitatea doctrinara pentru fiecare curent, iar pe de alta parte sa se creeze cadrul de armonizare a acestor structuri intr-o mare uniune, intr-o mare forta politica.

Rep: Dar nu pare cam utopic? Nu aminteste asta cumva de CDR? Si acolo fiecare isi pastra identitatea, dar fiecare vorbea pe limba lui. Si a fost un dezastru.

V.S. Diferenta, inca o data spun, este foarte neta. In timp ce CDR-ul a fost o alianta conceputa pentru patru ani si la sfarsit s-a destramat, o asemenea federatie este gandita pe termen lung. Toate partidele de dreapta din Europa sint asemenea federatii. Altfel spus, prin natura ei, dreapta nu poate sa functioneze monolitic.

Dreapta este un concert de curente politice si un concert de structuri politice. Arta liderilor dreptei este armonizarea acestor curente si structuri pentru a forma o mare forta politica. Niciodata dreapta nu va putea sa fie nivelatoare.

Mai mult decit atata. Stinga in Europa incepe sa se federalizeze. In Romania, desi PSD parea sa fie un partid monolitic indestructibil, dupa alegeri are o alta fata. PSD este astazi format din grupuri: grupul de la Cluj, grupul oligarhilor etc.

Rep: Il vedeti in aceasta Uniune Federativa si pe Gigi Becali?

V.S. Nu. Pentru ca, deocamdata, el este doar populist. Nu cred ca a asimilat regula comportamentului politic democratic. O norma elementara este prevalenta ideilor si proiectelor fata de persoane. Deocamdata eu observ la domnul Becali un spectacol politic mediatic de tipul «one show man».

Rep: Adversarii dvs. spun deja, domnule Stoica: «acesta este partidul prezidential, jucaria lui Basescu». N-au dreptate?

V.S. N-au dreptate. Pentru ca ei uita doua lucruri. Primul este faptul ca Basescu mai poate avea cel mult un mandat. Asta este limita constitutionala. Ca urmare, daca faci un partid mare, nu-l faci pentru cinci sau noua ani. O conditie importanta este termenul lung.

Asadar putem spune ca facem un partid nu pentru Basescu, ci pentru toti presedintii pe care-i va avea dreapta in secolul 21, daca nu si in secolul 22. Al doilea lucru pe care il uita: se vorbeste de cezarism si despre tendinta dictatoriala a presedintelui. Noi sintem membri NATO. De la 1 ianuarie vom fi membri UE.

A gindi ca in aceste structuri politice internationale ar mai fi posibila o dictatura interna, este o prostie politica. Cei care sint cutremurati de fantasma dictaturii uita in ce moment se afla Romania. Sintem in niste structuri supranationale care regleaza si asemenea tendinte.

Rep: In iunie-iulie 2005 sustineati puternic fuziunea PNL - PD si virajul spre popularii europeni. Mai credeti in acest proiect?

V.S. Fuziunea, ca proiect politic, a esuat.

Rep: Pai, si atunci de ce PD a reluat tema asta?

V.S. Pentru ca in aceasta privinta exista o oarecare defazare in discursul Partidului Democrat. Care este explicatia esecului fuziunii? Cind PNL era puternic, PD n-a vrut sa fuzioneze pentru ca se temea sa nu fie inghitit de PNL. Cind a devenit PD mai puternic, PNL a refuzat sa fuzioneze pentru ca s-a temut sa nu fie inghitit de PD.

Eroarea pe care eu am facut-o a fost tocmai aceasta: n-am estimat reactiile subiective legitime pe care le trezeste teama de disparitie, de pierdere a identitatii.

Si atunci, reflectind la aceasta eroare pe care proiectul fuziunii o continea ca un defect genetic, am ajuns la concluzia ca singura cale de a unifica dreapta, pe care o vad in Europa si oriunde in lume, este de a concepe o structura in care grupurile componente sa-si pastreze identitatea.

Ca urmare, organizarea federativa este singura care poate sa garanteze tuturor elementelor ca-si pastreaza identitatea. A! Ce va fi diferit va fi ponderea pe care fiecare grup o are in cadrul ansamblului. Asadar, cu cit ai mai mare suport electoral, cu atat vei avea o pondere mai mare in cadrul organizarii federative.

Rep: Deocamdata, in aceasta Uniune Federativa, nu se vede decit PD. In afara de PD, cine ar putea fi?

V.S. Asta facem acuma, rostul lansarii platformei liberale la Pitesti este tocmai acesta. Mai intai sa incercam sa recuperam PNL in sfera liberalismului de dreapta si sa transformam PNL intr-un vector al unificarii dreptei. Eu nu exclud posibilitatea ca actuala conducere PNL sa se opuna acestui proiect pana in panzele albe si sa ramana in afara acestui proiect. Este posibil.

Dar asta inseamna ca actuala conducere va ramane singura cu o sigla. Liberalii insa vor intelege importanta acestui proiect de unificare a dreptei si cea mai mare parte vor veni sa se alature acestei platforme liberale.

Rep: Va asteptati sa fiti dat afara pe 18 octombrie de organizatia sectorului cinci, asa cum s-a intimplat cu Stolojan la sectorul 2?

V.S. He, he, heeee....aici e un mare semn de intrebare. Exista un suspans. De citeva luni de zile, conducerea PNL se straduieste, folosind toate metodele de presiune posibile, sa convinga organizatiile din sectorul doi si cinci sa ne excluda pe Stolojan si pe mine.

Filiala sectorului 2 a cedat in cele din urma si l-a exclus pe Stolojan. Ramane de vazut daca la sectorul 5 se va intimpla acelasi lucru. Presiunile sint la fel de mari, poate chiar mai mari, dar eu am incredere in bunul simt al oamenilor de la baza partidului.

Ei i-as invita pe prietenii mei de la sectorul cinci sa reflecteze asupra urmatorului lucru: ce a spus domnul Calin Popescu Tariceanu dupa ce a fost exclus Teodor Stolojan?

«Eu?» Ca Pilat din Pont: n-am mincat usturoi, nici gura nu-mi miroase! «Este decizia democratica a sectorului doi. Eu n-am putut sa impun excluderea lui Patriciu din partid pentru ca organizatia din Prahova n-a vrut sa-l excluda!»

S-a creat aparenta la un moment dat ca vor raspunde de aceasta decizie cei care conduc partidul, dar iata ce ei se spala pe maini! Desi in subteran fac toate presiunile ca sa se ia decizia, cind e vorba de asumarea publica a acestei decizii, se spala pe maini.

Accepta colegii mei de la sectorul cinci ca ei sa fie doar instrumentele acestei manipulari? Eu n-as zice, asa cum ii cunosc, ca vor accepta acest lucru. Si eu urmaresc cu interes ce se va intimpla. Nu sint sigur ca voi fi exclus.

Rep: Dar pe ce va bazati? Asta e o intrebare morometiana importanta.

V.S....(Rade cu pofta)....pe bunul simt. Sa stiti ca bunul simt e mult mai puternic decit credem noi. Uneori e in suferinta.

Rep: Pai, daca o sa va dea afara din partid, ce platforma mai faceti in interiorul partidului?

V.S. Nu inseamna ca peste noapte vor fi dati afara toti sustinatorii platformei noastre, chiar daca noi vom fi exclusi. In plus, daca actuala conducerea doreste sa ramana singura, daca doreste sa reduca PNL la cinci sase oameni, poate s-o faca.

Dar asta nu inseamna ca mai e vorba de PNL, ci de cu totul alta constructie, de cu totul alt partid, revendicarea de la traditia Bratienilor devine o gluma. Intrebarea este urmatoarea: vor liberalii sa faca un joc cu miza mica sau vor sa faca un joc pentru Romania secolului 21?

Rep: Isi va duce Tariceanu mandatul de sef al Guvernului pana la capat?

V.S. In mod normal nu.

Rep: Cind credeti ca va fi debarcat?

V.S. In logica normala a lucrurilor, asta se va intimpla anul viitor. In logica anormala a lucrurilor, asta nu se va intimpla pana in 2008, daca PNL se va alia cu alte forte politice pentru a forma o alta majoritate parlamentara.

Rep: Cum e bine sa candideze PNL si PD la Parlamentul European? Pe liste comune sau separat?

V.S. Pe liste comune, cu conditia sa existe un angajament ferm din partea ambelor partide ca vor forma aceasta Federatie de Dreapta. In absenta unui asemenea angajament, s-ar putea ca liberalii, in cea mai mare parte a lor, sa intre in aceasta noua forta politica de dreapta.

Rep: Dar ce garantie ar avea liberalii ca PD va accepta sa imparta in mod echitabil puterea cu ei?

V.S. O singura garantie. Pragmatismul PD. De cind a aparut acest partid, a facut dovada ca e un partid pragmatic. In momente dificile, datorita pragmatismului a putut sa mearga mai departe. Ma bazez pe pragmatismul lui Traian Basescu, pe pragmatismul lui Radu Berceanu, Vasile Blaga, Videanu, Emil Boc...

Rep: Dar ati discutat cu ei?

V.S. Nici o discutie nu este mai importanta decit interesul politic al unui partid. Eu cred ca si Traian Basescu si Emil Boc si toti cei care conduc PD astazi sint oameni care isi cunosc interesul. Si daca isi cunosc interesul ei trebuie sa inteleaga ceea ce si eu am inteles: PNL de unul singur nu poate sa acopere toata dreapta, PD cu atat mai putin poate sa acopere dreapta.

Vrea PD sa repete istoria guvernarii din 1996 - 2000 sau vor liderii PD sa construim impreuna un mare partid care sa guverneze Romania in mod ferm si cu o viziune pe termen lung.

Rep: Cit timp va dati pentru aceasta constructie?

V.S. Daca aceasta Uniune Federativa nu se va face in prima parte a anului urmator, asta inseamna ca ea nu se mai poate face decit dupa urmatoarele alegeri. Pentru ca in absenta unificarii dreptei, la viitoarele alegeri stinga va cistiga.

(fragmente esentiale din interviu au fost difuzate si la Radio Europa Libera)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


148 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  - calcule - (Vineri, 13 octombrie 2006, 22:21)

  R.A.Muresan [anonim]

  Jos palaria pentru proiectul d-nului Stoica, cel mai bun politician roman al momentului.
  Poate ca intr-un calcul politic initial d-nul Tariceanu si-ai lui s-au gindit ca, desi ii vor ameninta pe amindoi -- adica si pe d-nul Stolojan si pe d-nul Stoica --, il vor da afara doar pe d-nul Stolojan. Ideea ar fi fost aceea ca daca unul e in partid si celalalt afara, dupa un timp colaborarea lor ar deveni nepractica: problema este ca domnii acestia chiar au un proiect politic pe care-l vor prezenta duminica iar pentru d-nul Tariceanu & Co excluderea d-nului Stoica va deveni o necesitate.
 • 0 (0 voturi)    
  Interesant (Vineri, 13 octombrie 2006, 23:37)

  florinMM [anonim]

  da, pare interesant ce propune mr stoica...mai ramane practica, pt ca e greu sa renunti la ciolan
 • 0 (0 voturi)    
  Care palarie!! (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 7:03)

  Iza si Mara [anonim]

  Zicea cineva:"jos palaria", mai trebuie cautata palaria.
  Din articol am retinut "combinagiu", de fapt cam atat.
 • 0 (0 voturi)    
  recomandare (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 7:06)

  sile [anonim]

  Dragi liberali,dati-l afara pe Stoica cat mai repede ca asta gandeste.Iar cei care gandesc ,stie toata lumea,sunt periculosi!
 • 0 (0 voturi)    
  Stoica - mare sarlatan (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 7:13)

  Constantin Bernath [anonim]

  Valeriu Stoica a avut sansa sa reformeze Justitia dar nu a facut-o! A adus-o la nivelul anilor `50! Numai naivii pot crede ca este un mare politician si REFORMATOR!
  Este un simplu SFORAR si atat!
 • 0 (0 voturi)    
  Stoica (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 8:53)

  popesce maria [anonim]

  mare om !!!!!!!!si bun combinagiu -cum a fost numit aici! De fapt pe astia trebuie sa-i admiram si sa-i iubim .Pe combinagii, sforari, ipocriti, turnatori ....ca doar toti suntem ca ei toti am trait si in comunism, toti am turnat,nu-i asa ,deci cine sa ne dea lectii,sa ne spuna ce sa facem?Cei mai buni dintre noi!Halal natiune!!
 • 0 (0 voturi)    
  sanse de reusita 100% (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 10:00)

  alex dutu [anonim]

  venind de la acesti oameni, cu siguranta noul proiect va fi unul de succes.
 • 0 (0 voturi)    
  Stoica combinagiu' (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 10:08)

  Sssstoica [anonim]

  Domnu' Stoica visa la un mare partid popular, afiliat la PPE. Si i-ar place sa arondeze si PNL la aceasta constructie. Dar ce te faci ca sunt unii in tara asta care vor liberalism, nu vrajeala aia incoerenta si difuza populara...

  Stoica, ca si Stolojan, se remarca prin faptul ca ataca guvernul actual liberal mai ceva decit PSD. De unde a scos-o pe aia ca PNL s-a mutat spre stinga? Daca si taxa unica si in general politicile din ultimii 2 ani sunt de stinga... inseamna ca Stoica nu are simtul ridicolului.

  Se vede de la o posta ca se "sforteaza" sa-si construiasca o legitimitate cit de cit, dar din pacate face acest lucru fara argumente solide, doar din vorbe aruncate.

  Romania intr-adevar a intrat in UE, din intimplare sub un guvern liberal. Si nu oricum. Ce face asa zisul liberal Stoica si gasca? Ce sa faca si el, probabil o fi primit ordin sa atace din interior, astfel incit acest succes sa nu poata fi asociat cu PNL, prin scandalurile provocate de "baieti" + Dana Musca.
  Lasssassi-o mai moale, domnu' Sssstoica, ca miroassse.
 • 0 (0 voturi)    
  eu merg cu ei!!!!!!! (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 10:24)

  tran [anonim]

  sunt membru PNL de multa vreme. intr-adevar, in ultima perioada conducerea a uitat de noi, nu ne mai reprezinta. va asigur ca atat eu cat si alti membri vom merge cu domnii Stolojan si Stoica. PNL-ul este in acest moment doar pardidul conducerii.
 • 0 (0 voturi)    
  Platforma securistilor fesenisti (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 11:20)

  Ion Iliescu [anonim]

  Ideile politice ale lui Teodor Stolojan ar putea avea simpatizanti de toate culorile politice. Atat presedintele Partidului Ecologist, Petre Lificiu, cat si fostul membru PSD, Ioan Talpes, au declarat ca nu exclud posibilitatea unor negocieri cu Stolojan.

  "Nu excludem posibilitatea sa discutam. Pana acum nu am discutat concret, ce pot sa spun este ca in parlament ne intelegem foarte bine pe probleme de interes comun", a declarat Petre Lificiu.
 • 0 (0 voturi)    
  Adevaratii liberali... (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 12:00)

  Europeanul [anonim]

  Presedintele Partidului European Liberal Democrat si Reformist (ELDR), Annemie Neyts-Uyttebroeck (foto), a declarat ieri ca este familiarizata cu istoria Romaniei din ultimii 15 ani pentru a sti ca prim-ministrul Tariceanu a impulsionat mult mai mult reformele decit guvernele anterioare.

  „Mai reformist decit toti predecesorii“

  Liderul ELDR s-a declarat „intristat si putin furios“ vazind ca, in prezent, Tariceanu este prezentat ca liderul acelor persoane din familia liberala care incearca sa opreasca reformele, situatia reala fiind, in opinia sa, exact opusa. „Ei, Tariceanu si echipa sa, sint cei care au impulsionat reformele. Iar cei care vor ca acestea sa fie incetinite sau oprite sint ceilalti, cei exclusi din partid“, a declarat parlamentarul belgian. „Domnul Stolojan a intirziat de fapt reforma. Sub guvernul sau, romanii au pierdut ani si ne-a parut foarte rau cind am vazut acest lucru intimplindu-se“, a afirmat Neyts-Uyttebroeck. Desi considera problema excluderilor una interna - mentionind in acest sens un caz similar din partidul sau - liderul ELDR a declarat ca „nu poti sa stai cu un picior in partid si cu altul in afara partidului“.

  „Vom descoperi o Europa nesigura“

  Si Graham Watson, liderul liberalilor europeni in Parlamentul de la Strasbourg, l-a ridicat in slavi pe Tariceanu. El a apreciat, fara sa le pronunte numele, ca cei doi predecesori pe linie de partid ai lui Calin Popescu Tariceanu nu au facut treaba. De asemenea, Watson a afirmat ca „romanii vor descoperi o Europa nesigura incotro merge“, fiind dat in acest sens exemplul Constitutiei Europene, neadoptata inca.
 • 0 (0 voturi)    
  UF (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 12:04)

  nume [anonim]

  Ce tare e Stoica! Cum poti rata sansa vietii? Hai copii, cu mic cu mare, in UF! Hai ma, ca glumeam. Voi nu vedeti ca e papagal. Dupa ce s-a aliat cu FSN, i-a sapat pe taranisti, acum isi sapa propriul partid ca deh, e pragmatic. Propun ca sigla pentru UF, capul de mort sau o poza a lui Stolo.
 • 0 (0 voturi)    
  RIP pnl (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 12:32)

  Alois [anonim]

  Cine stie cand se fac anticipate sa scapam de golanii taricenu, orban, olteanu ... ?
 • 0 (0 voturi)    
  concurenta (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 15:23)

  Vasile Teodorovici [anonim]

  Concurenta intre partide liberale poate fi utila ideilor lor. Asta daca "federativii" nu fac repede un partid ca sa se vare sub pulpana prezidentiala.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt 13: ai vrut sa zici "gaozarii"? (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 16:55)

  Unu [anonim]

  E adevarat, aia pe care i-ai enumerat au fost golani si si-au luat-o pe spate de la minerii trimisi de Iliescu, presedintele ala de l-a pus pe Stolo premier ca sa nationalizeze valuta si sa izoleze Romania pe plan extern...
 • 0 (0 voturi)    
  pt. 15 (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 17:42)

  Alois [anonim]

  Da, e o idee sa-i numesc asa. Merci sincer.
  (no sarcasm)
 • 0 (0 voturi)    
  Ai nostrii! (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 19:11)

  Isidor [anonim]

  Recunosc sincer ca l-am banuit multa vreme pe Domnul Stoica de inteligenta. Omul a stiut sa se miste si a scos partidul din mocirla. Se pare insa ca nici ceea ce scriau ziarele despre afacerile Domniei Sale cu copiii nu este complet fals. Probabil ca prietenul O Zara (nu am scris gaozar) i-a promis ca prin intermediul tovarasilor de drum (PSD Maior, Puppy Saftoiu, Macovei R-OH, etc) il va scapa de acuzatii sau ii va face uitate dosarele prin sertare. Inteligent inteligent, da' si pragmatic, Stoica aduna langa el niste looseri ca Stolo, securo-informatori ca Drosophila sau no name ca Turcanu/Boureanu si le face acestora un partid, sa nu ramana fara "coledz" tocmai ei, cei care reprezinta salvarea poporului roman (prin reprezentantii sai de frunte: informatori, fosti gradati (pardon, salariati) la Dunarea si pupingaozari (am vrut sa spun O Zara) care duc inapoi societatea romaneasca de 16 ani). Probabil ca Stoica a si facut o platforma coerenta a acestei noi formatiuni (nu puteam cere Danei sau hotentotului sa scrie asa ceva) . Sper ca in ultima clipa Stoica sa aiba o clipa de face-to-face cu constiinta sa si sa se retraga din acest joc "divide et impera" si sa inteleaga ca pe viitor la fel se va cere si capul lui...
 • 0 (0 voturi)    
  invitatie la ... pragmatism (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 20:08)

  bbbb [anonim]

  Invidiind pragmatismul de care se dovedeste capabil PD-ul, oferta:

  ""Ce doresti? Sa-ti umfli buzunarele in doi ani si apoi sa spui adio politicii?

  Sau doresti sa faci parte dintr-un partid puternic, sa realizezi si interesele tale, dar nu pe doi ani, ci pe toata viata""

  Alaturi de presedintele Basescu, care se pare ca va obtine si urmatorul mandat, o parte dintre liberali ar putea guverna (se vorbeste despre umflatul buzunarelor, ispita serioasa) nu numai in urmatorii doi ani, ci chiar ... toata viata, in opinia d-lui Valeriu Stoica.
 • 0 (0 voturi)    
  :)))))))))) Cat liberalism inflacarat !!!!! (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 20:14)

  Istoria Recenta [anonim]

  cata ardoare si cat ii mai "doare" pe liberali de dreapta si de ROLUL lor in istoria recenta si pentru binele Romaniei !!!

  Ma asteptam sa vad macar UN comentariu la obiect !

  Dar nu: numai injurii ieftine ca si politica PNL !

  STRATFOR zice ca scapam de PNL-PSD si ca vin alegeri anticipate. La gunoi cu PNL-PSD !
 • 0 (0 voturi)    
  pt bbbb (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 21:39)

  Hit and Run !! [anonim]

  ... nimic despre ce e de facut pentru Romania ....?
  in doi - sau in mai multi ani ?

  chiar TOTUL trebuie lasat PSD-ului de catre PNL in Romania Rosie ...?
  Halal liberalism !
 • 0 (0 voturi)    
  Voiculescu > " un european dedicat " (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 21:54)

  "marea famiglie Voiculesciana" [anonim]

  In "marea familie liberala" vor intra in curand "europenii dedicati" VOICULESCU si Nastase:

  "- Partidul Conservator a fost criticat de Comisia Europeana pentru pozitia avuta in Parlament fata de legile cerute pentru integrare. Credeti ca PC are atitudinea potrivita fata de integrarea europeana?
  - Eu cunosc pozitia euroobservatorilor din partea PC, care sint foarte dedicati integrarii, nu cunosc pozitia PC din Parlamentul de aici. Miine dimineata (astazi - n.r.) iau micul-dejun cu domnul Voiculescu. In celelalte intilniri ale mele cu el, mi s-a parut un european dedicat.
  Dar cum comentati pozitia PC fata de ANI si criticile aduse de Comisie?
  Cred ca Comisia are dreptate. In democratie, populatia trebuie sa aiba siguranta ca alesii nu profita de pozitia lor.

  - Se vorbeste ca si Adrian Nastase ar putea deveni membru al PC. Ar conta acceptarea lui in analizarea candidaturii PC la familia liberala europeana?
  - Bineinteles ca ne vom uita la ce fel de partid este, din ce fel de oameni este format, daca are oameni buni care ar putea deveni liberali europeni. Mi s-ar parea putin ciudat ca dl Nastase sa devina liberal peste noapte, dar este problema PC. "

  Graham Watson, 13 oct 2006, Cotidianul
 • 0 (0 voturi)    
  @20 (Sâmbătă, 14 octombrie 2006, 23:35)

  bbbb [anonim]

  Romania ... ?

  anuntati-ma, va rog,cand ceva pericole o vor (ne vor) ameninta!
  in mai putin de zece ani ... d-l. Stoica a stabilit un termen scurt.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt 19, 20, 21 si, desigur :) 22 oameni de curaj (Duminică, 15 octombrie 2006, 0:22)

  Marius [anonim]

  Inteleg ca nu aveti nervul sa va si semnati. O fi din cauza enormitatilor debitate?

  PT 19: stratfor publica in engleza, asta e sigur un dezavantaj daca nu stapinesti limba respectiva :) - cind vei gasi pe cineva sa-ti traduca vei vedea ca nici vorba de asa ceva in analiza Stratfor

  Pt 20: asa este, PNL a numit un pesedist la SRI :) si tot PNL il obliga pe Talpes sa se asocieze cu Stolojan si Stoica, prmotorii dreptei hahaha romanesti

  Pt 21: famelie voiculesciana, iliesciana (asta ca sa nu credem ca prietenii lui Basescu ar fi mai spalati ca altii, si ei tot romani de bine), tot un drac, n-o sa intre in veci PC in ELDR :)

  Revenind la ce zice Stratfor: instabilitate politica, provocata de desele clenciuri ale sefului statului cu guvernul e deja de domeniul evidentei. Acestea au dus in mod ciudat-normal la scaderea in sondaje a partidului premierului, subminat cu veselie si din interior de grupul turnatorilor fesenisti cu simpatii iliesciene dovedite in trecut. Deci aici nimic exceptional.
  Ce mai zice Stratfor e ca PD se va alia probabil cu cineva :), ori dupqa recentele tandreturi PD-PSD, cu Maior si Oprisan e clar cu cine se va alia.
  Sunt tare curios cum se va mai justifica d-na Dana Musca cind va vota instalarea lui Mircea Geoana ca premier al lui Basescu :) - probabil va zice ca se gindeste la binele tarii, ca si atunci cind turna studentii straini.

  Mai hazlie va fi figura celor tepuiti, care vor vota PD crezind ca scapa cumva de PSD.

  Hehe, hai noroc si traim bine si sistemul alaturi de noi!
 • 0 (0 voturi)    
  Watson, liberal "european" ii spune lui Voiculescu (Duminică, 15 octombrie 2006, 1:10)

  Istoria Recenta [anonim]

  "european DEDICAT"

  Ce sa-i faci, famelie mare, au si ei nevoie de bani de la Romanica
  Iar pentru tine, ma gandesc ce-oi sa te faci cand vei afla ca Romania e formata si din altcineva decat Tariceanu-Olteanu-Patriciu si ca stim si engleza ...:)
  O sa ai deja celebra surpriza a lui Nastase ...

  Romania Rosie este romania care voteaza PSD si pe care PNL o lasa mostenire ca de fiecare data dupa o guvernare "fructuoasa" pentru (propriile) buzunare, PSD-ului ...

  Asta e mostenirea PNL-ului de dupa fiecare guvernare: un PSD mai curat si mai uscat si mai puternic
  Seful PSD-ist de la SRI a fost PSD-ist si la castigarea alegerilor de catre alianta; eu ma bucur ca Basescu nu a pus vreun KGB-ist de-al lui Paturiciu.

  *********************************
  .... cam atata despre liberalismul ROSU : Romania = cadoul PNL-ului pentru Nastase si Patriciu.

  Iar cat timp Tariceanu "isi bea cafeaua" cu Nastase, cu DIP si cu Voiculescu, poti sa stai linistit. Tepuiti sunt alegatorii care au votat vreodata PNL :))))))))))
 • 0 (0 voturi)    
  pt 23 (Duminică, 15 octombrie 2006, 1:28)

  Hit and Run !!! [anonim]

  inapoierea, lipsa de modernizare a statului si de reforma interna nu sunt "dusmani" :))))) decat numai pentru noi, oamenii obisnuiti ....:)
 • 0 (0 voturi)    
  concluzie (Duminică, 15 octombrie 2006, 10:34)

  Viner [anonim]

  Nu stiu cat de implicati in politica sunt comentatorii de mai sus (eu nu sunt), dar daca sunt si gandesc atat de "mic" atunci nu trebuie sa ne miram ca ne aflam aici, dupa 16 ani de asa-zisa democratie. Ceea ce propune d-l Stoica este o solutie care poate avea sanse pentru asezarea politicii romanesti pe fagasul normal al politicilor europene, asteptam si alte propuneri la fel de bine motivate. Mi se pare pagubos refuzul unei idei fara a propune o alta, argumentata, care sa incerce sa convinga. Eu nu astept comentariile partizane sau de simpatie, as fi vrut un comentariu strict la idee, cele de mai sus (mai putin a lui R A Muresan) au valoarea "datului cu parerea" care nu ne ajuta nici pe noi cititorii si cu atat mai putin pe liberali.
 • 0 (0 voturi)    
  Cat costa ? (Duminică, 15 octombrie 2006, 10:46)

  Elena1969 [anonim]

  Deja sunt prea multe comentarii pentru intentiile insipizilor. Cred insa ca este necesara o intrebare: Cine finanteaza actiunea de la Pitesti ? Cocos? Popovici? Bitner? Besciu?
 • 0 (0 voturi)    
  Nenea Scoica, ce frumoasa coada de topor. Bravo! (Duminică, 15 octombrie 2006, 14:22)

  O Zaraza [anonim]

  Nu am mai auzit asemenea gogorite de pe vreme lu' Ceasca,
  cand ne abureau comunistii cu "formarea omului nou" si
  "societatea multilateral dezvoltata" care aveau ca rezultat
  "ridicarea patriei noastre pe inalte culmi de progres si
  civilizatie" , asta bineinteles "in frunte cu "mult iubitul si
  stimatul nostru conducator" "carmaciul de onoare a tarii".
  Stoica nu-l vede decat pe "oligarhul" de Patriciu, dar pe
  "oligarhii" asfaltului (sponsorii cotrocenilor), aka baietii de la
  Eurodistruct sau blondina cu parcarile, nu-i mai vede, are
  brusc orbul gainilor. Si nici de psd-istul de la conducerea
  serviciilor nu-si mai aminteste nimik! Asa se explica de ce-i
  acuza pe liberali de manevrele pe care le face Baselu'
  Cotrocelu'.
 • 0 (0 voturi)    
  Stoica, Stoica... (Luni, 16 octombrie 2006, 15:18)

  Tiberiu Cristea [anonim]

  In situatii dintr-acestea, de criza, Stoica a avut mereu un discurs corect, echilibrat, stiintific. Dar acum am impresia ca vede lucrurile prea simplu. Tac-pac, daca avem doua-trei criterii indeplinite, uite si forta politica capabila sa impinga Romania spre progres. Tac-pac, am facut un nou partid.

  Parca ne jucam cu cubulete. Am facut o alianta, s-a stricat. Hai acum sa facem o Uniune Federativa, sa vedem ce iese. Plus ca suna exotic, iar Romanica n-a mai vazut pana acum.

  Stoica ori e genial, ori, cum spunea cineva mai sus, are orbul gainilor si nu vede la doi metri in fata.

  Inclin tot mai mult spre a doua optiune.

  Sau vorbeste pompos din cauza disperarii?

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by