Social-democratii austrieci, care au castigat alegerile legislative la inceputul acestei luni, au inceput vineri negocierile cu Partidul Popular pentru formarea unei mari coalitii de guvernamant, potrivit Associated Press. Discutiile au inceput la doua zile dupa ce Heinz Fischer, presedintele Austriei, i-a cerut liderului social-democrat Alfred Gusenbauer sa formeze noul guvern.

In timpul intalnirii, care a durat in jur de trei ore, ambele echipe de negociatori s-au axat pe retorica dura folosita de ambele partide in campania electorala. La sfarsitul intrevederii, Alfred Gusenbauer si-a cerut scuze in numele partidului , spunand ca ii pare rau daca cele spuse in campanie au ranit sentimntele cuiva, informeaza agentia de presa austriaca.

“Daca vrem sa construim o guvernare cu doi parteneri puternici, atunci nu ar trebui sa existe disensiuni intre noi”, a declarat cancelarul in functie, Wolfgang Schuessel.

Intre cele doua partide exista cateva puncte de divergenta, printre care si un contract de achizitie a unor avioane de vanatoare, incheiat de administratia Schuessel, pe care partidul condus de Alfred Gusenbauer vrea sa il rezilieze.

La sfarsitul intalnirii de vineri, Wolfgang Schuessel ia inmanat lui Gusenbauer contractul de achizitie, pe care anterior refuzase sa il faca public motivand clauze de confidentialitate.

Urmatoarea runda de negocieri a fost stabilita pentru marti, 17 octombrie.

Daca negocierile dintre social-democrati si conservatori vor esua, s-ar putea ca Gusenbauer sa se indrepte spre Partidul Verzilor, care a iesit pe locul al treilea in alegeri, cu 11 % din sufragii.

Alegerile desfasurate pe 1 octombrie in Austria s-au incheiat cu victoria la limita a Partidului Social-Democrat, asupra conservatorilor condusi de cancelarul Wolfgang Schuessel.

Intr-una dintre cele mai stranse infruntari din ultimele decenii, social-democratii au obtinut 35,3% din sufragii, asigurandu-si 68 din cele 183 de locuri din Parlament, in timp ce Partidul Popular al lui Schussel a obtinut 34,2% din voturi, ceea ce inseamna ca va avea 66 de parlamentari.