De anul viitor, angajatorii vor trebui sa fie mult mai grijulii cu salariatii, fiind raspunzatori inclusiv de accidentele pe care acestia le-ar putea suferi pe drumul de la serviciu acasa si invers, dar si in pauzele de masa.

Aceasta, deoarece conform unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Muncii, in categoria accidentelor de munca se introduc accidentul de circulatie - cel "survenit in timpul circulatiei pe drumurile publice sau generat de traficul rutier, daca persoana vatamata se afla in indeplinirea sarcinilor de serviciu" - si accidentul de traseu - cel care survine "in timpul si pe traseul

normal al deplasarii de la locul de munca la domiciliu si invers" sau "pe perioada pauzei reglementare de masa, pe traseul normal al deplasarii de la locul de munca la locul unde ia masa".

Fiecare companie trebuie sa aiba un serviciu special de protectia muncii

De asemenea, daca proiectul de hotarare de guvern va fi adoptat, va genera o noua meserie: prestator de serviciu de prevenire si protectie in domeniul muncii. Astfel, proiectul prevede ca toti angajatorii trebuie sa fie autorizati din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca de catre inspectoratele teritoriale de munca de care apartin.

Pentru aceasta, fiecare angajator trebuie sa-si infiinteze un serviciu special. Daca unitatea are pana la 49 de salariati, angajatorul poate "efectua" el insusi asa-numitele "activitati din domeniul securitatii si sanatatii in munca", dupa ce face un curs de minimum 40 de ore si trece un examen care sa dovedeasca pregatirea in domeniu.

De la 50 de salariati in sus, angajatorul trebuie sa organizeze serviciu intern de prevenire si protectie sau sa incheie un contract cu un asa-numit "serviciu extern de prevenire si protectie".

Integral in Gandul