La 4 noiembrie 2006 se va intruni Conventul MLN din Romania, prilej cu care se va alege noua conducere a acestei structuri masonice. Evenimentul va fi, insa, folosit pentru discutarea unor subiecte acumulate in timp, care vor surclasa in importanta chiar actul de delegare a noii conduceri. Natura informatiilor din acest articol obliga autorul la protejarea surselor.

Dar, in esenta, lucrurile sunt clare: la 11 octombrie, fostul Mare Maestru Gheorghe Comanescu a solicitat trimiterea in judecata masonica a lui Costel Iancu, Suveran Mare Comandor al Ritului Scotian Antic si Acceptat din Romania, pentru incalcari grave atat ale regulamentelor masonice, cat si ale legilor profane.

Cel care conduce acest "tribunal" intern - Curtea Suprema de Justitie Masonica - este Ioan Bazgan, senator PNL.

Toate tunurile pe Costel Iancu

Arhiva a fost deturnata de Costel Iancu, sustin sursele noastre, in scopul de a se sterge urmele marilor sume donate de cei care doreau o urcare rapida in ierarhia interna. Cei mai grabiti dadeau sumele cele mai mari, iar justificarea contabila nu prea ii interesa.

Modelul nu e nou: partidele politice primesc in campanii electorale bani "la punga de nylon" pentru propaganda si pentru situarea donatorului pe un loc eligibil, sefii cluburilor de fotbal plateau la fel jucatorii, contabilitatea dubla este inca acasa la ea, in Romania.

In fond, Costel Iancu "si-a autopierdut" arhiva, sustin sursele noastre, care au fost socate de un asemenea procedeu "brutal si dezonorant".

Costel Iancu este seful Ritului Scotian Antic si Acceptat (RSAA) din Romania, o extensie a MLN din Romania, printre multele acuzatii acumulate fiind si aceea ca a transformat RSAA intr-o fabrica personala de produs bani.

Orice ruptura dintre MLNR si RSAA are consecinte foarte grave, cu ecou international si se declanseaza atunci cand se acumuleaza abateri grave de la Landmark-uri, Constitutia si Regulamentul General al MLNR (Landmark-urile sunt legi interne in preambulul Constitutiei).

Intr-o analiza retrospectiva, inceputul caderii lui Costel Iancu se datoreaza pierderii alegerilor de catre PSD. Costel Iancu a fost acuzat de Viorel Danacu, Marele Maestru al MLN a Romaniei, structura masonica paralela celei a lui E.O. Chirovici, de trafic de arme. Activitatea lui este plasata in zona militara, el incercand sa vanda la suprapret echipamente militare catre MApN.

La fel, si la STS, unde principalul partener de afaceri a fost generalul Dorel Tarmureanu, la SRI si SPP, unde "intrarea" a fost facuta de generalii Dumitru Iliescu si Naghiu, coordonati direct de Ioan Talpes, partener de afaceri al "investitorului strategic" Costel Iancu.

De altfel, in 1990, Costel Iancu a venit in Romania pe linia masoneriei italiene, infiintind MLNR dupa intalniri succesive cu Virgil Magureanu, Ioan Talpes si Ion Iliescu. L-a numit Mare Maestru pe Nicu Filip, care venea pe filiera Marii Loji a Californiei.

Pentru a va face o idee asupra intrarilor financiare ale Suveranului Mare Comandor, sursele noastre descriu faptul ca, in saptamana 9-14 octombrie 2006, cca 1.200 de oameni au avansat sumele necesare ca "taxe" pentru primirea diverselor grade masonice. De la 200 de euro la 2.400 de euro de persoana in functie de gradul de obtinut, este vorba de bani, in cea mai mare parte, nechitantabili.

Costel Iancu sustine ca are in structura cam 4.000 de persoane, ceea ce, la nivelul taxelor de mai sus, duce la sume intre 15-20 de milioane de euro.

Era "normal" ca in aceste conditii arhiva sa dispara pur si simplu. Mai ales ca, in anul 2003, Radu Auneanu a incercat sa ordoneze finantele MLNR-RSAA, dar a fost dat afara imediat ce a inceput sa-si dea seama de amploarea masinatiunilor. Istoria se repeta in 2005, cand Stefan Szobotka repeta demersurile de urmarire a traseului sumelor, dar este dat afara.

Toate acestea explica de ce anume fostul Mare Maestru Gheorghe Comanescu il acuza de "incalcarea grava si repetata" a legilor masonice "in favoarea intereselor personale", dar si de faptul ca "a inlesnit si a determinat imixtiunea organelor de conducere ale Ritului in campania candidatilor inscrisi la Inalta Demnitate de Mare Maestru al MLNR".

Alaturi de el mai sunt acuzati masoni ca Manole Iosiper, un "aghiotant al marsaviilor lui Costel Iancu", Stelian Nistor, Alexandru Hociota si Giuseppe Rossi, "ca unii dintre cei implicati direct si public in aceste incalcari de o gravitate fara precedent" a Landmark-urilor, Constitutiei si Regulamentului General al MLNR.

Denuntul intern al fostului Mare Maestru Gheorghe Comanescu face apel la art. 148 din Regulamentul General, care prevede la alineatul 2 "spetele de Justitie Masonica socotite grave duc la excluderi, radieri, arderi intre Coloane..."

Marelui Maestru E.O. Chirovici i se reproseaza tocmai neimplicarea in lichidarea acestor grave probleme.

Alegeri preliminare cu eliminari succesive

Pentru alegerile din Conventul Masonic din 4 noiembrie au participat in preliminarii (modelul alegerilor prezidentiale din SUA) noua candidati: Eugen Ovidiu Chirovici - actual Mare Maestru, avand un serios sprijin extern; Horea Nasturescu Balcesti; Manole Iosiper - evreu crestinat, sprijinit activ de Costel Iancu; Ioan Giurescu; Aurica Stoica - consilier personal al ministrului Gheorghe Flutur,

nemembru PNL; Cristian Tiberiu Popescu; Radu George Serafim; Ioan Rus - fost consul al Romaniei la Salonic si Kiev, colonel, profesor la Academia Militara, disciplina "Razboi psihologic si dezinformare" (a cedat in favoarea lui Cristian Tiberiu Popescu); Dragos Marinciu (a cedat in favoarea lui Aurica Stoica).

In finala vor ramane doi candidati, iar prognozele ii prevad in acest moment pe E.O. Chirovici si pe Aurica Stoica. Acesta din urma este promovat si sustinut pentru corectitudinea de pana acum intr-un moment in care coruptia interna si goana dupa bani si influenta au facut ravagii.

In situatia in care, la Convent se stabileste si faptul ca Eugen Ovidiu Chirovici a tratat toate aceste fenomene cu superficialitate si/sau partinitor, sansele ca Aurica Stoica sa devina noul Mare Maestru al MLN din Romania cresc exponential.

Integral in Romania Libera