Trei scenarii, patru temeiuri si cinci prioritati - acestea sunt premisele de la care au pornit Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Raluca Turcan, Cristian Boureanu si Radu F. Alexandru in realizarea “Platformei politice liberale pentru clarificarea doctrinara, unitatea si relansarea fortelor de centru-dreapta”.

Documentul prevede explicit ca aderentii sai vor fi dintre cei care resping orice proiect electoral cu PSD si subliniaza ca este elaborat in concordanta cu prevederile actualului Statut al PNL.

Platforma porneste, in viziunea grupului Stolojan-Stoica, de la nevoia de a “coagula” toate formatiunile de centru-dreapta si de la necesitatea de clarificare doctrinara a acestui segment politic.

Razboi deschis cu Tariceanu

"Platforma" dizidentilor liberali contine atacuri la adresa presedintelui PNL, cu referiri punctuale la greselile acestuia si la motivele pentru care ar fi trebuit sa-si prezinte demisia.

“Am ajuns aici pentru ca apelul nostru la unitate a fost tratat cu aroganta si suficienta de actuala conducere a PNL”, si-a inceput Theodor Stolojan discursul la lansarea “Platformei politice liberale pentru clarificarea doctrinara, unitatea si relansarea fortelor de centru-dreapta”.

Tariceanu este, in viziunea gruparii Stolojan-Stoica, “un om politic lipsit de viziune si de coerenta, ezitant in luarea deciziilor si avand un nivel redus de implicare personala in rezolvarea problemelor majore cu care se confrunta natiunea”.

Actualul presedinte PNL a reactionat ironic la criticile aduse de catre fostii sai colegi si le-a calificat drept "penibile": "Ar fi bine ca cei care il imping pe domnul Stolojan de la spate, ca am observat ca dansul numai asa functioneaza, sa vina cu ceva nou. Sunt critici penibile, inspirate de cei care-l manevreaza, iar sa raspuns la ele ar fi pierdere de timp. Aceste critici sunt fara acoperire."

Grupul zice, Vosganian insista

Deputatul Raluca Turcan este de parere ca Tariceanu este infestat cu "virusul autosuficientei". "Calin Popescu Tariceanu s-a imbolnavit pentru ca i s-a urcat puterea la cap", a mai afirmat Turcan.

Si Valeriu Stoica si-a bazat o parte din discurs pe aspectele negative ale demersurilor intreprinse de conducerea PNL. Singurul initiator al documentului care inca mai este membru PNL a subliniat insa faptul ca demersul grupului nu este pro-PD sau pro-Traian Basescu. "Nu facem partid pentru Traian Basescu, nu ne inscriem in PD, nu e pierdem identitatea liberala.

Aceasta frica de pierdere a identitatii liberale e o stafie pe care o arata actuala conducere a PNL", a declarat Stoica. In finalul discursului, Stoica i s-a adresat direct lui Theodor Stolojan: "Va promit, domnule Stolojan,

[c:2:d]ca n-o sa mai fac greseala pe care am facut-o in 2002: n-am sa va mai las singur!"

Cu toate declaratiile facute la Pitesti, purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian este de parere ca "aceasta insistenta legata de fuziunea cu PD arata ca demersul e doar o tentativa de inlocuire a proiectului PNL cu un altul". Vosganian a admis ca in PNL "exista si oameni nemultumiti si e posibil ca unii dintre acestia sa se ralieze acestei initiative".

Stolojan: "Am primit propuneri de reinscriere in PNL

De asemenea, el a cerut presedintelui Traian Basescu sa ia masuri fata de implicarea in politica a Administratiei Prezidentiale, rezultata din atitudinea consilierului prezidential Theodor Stolojan.

Acesta din urma a declarat, de altfel, ca va avea in viitorul apropiat o discutie cu preedintele Traian Basescu, avand in vedere ca platforma lansata ii ocupa timp si ii ridica probleme noi. Stolojan a afirmat ca va lua foarte curand o decizie in ceea ce priveste activitatea sa in functia de consilier prezidential.

[c:3:d]El sustine ca, imediat dupa ce a fost exclus din PNL, a primit propuneri de reinscriere in partid, dar nu a vrut sa nominalizeze filialele care l-au ofertat in acest sens. A mentionat doar ca ia in continuare in considerare un viitor al sau in cadrul Partidului National Liberal.

Stolojan si-a cerut scuze membrilor PNL pentru desemnarea lui Tariceanu ca succesor la sefia partidului; "Am facut un rau PNL-ului cand l-am desemnat pe Calin Popescu Tariceanu presedinte interimar. Nu am vrut sa fac asta si imi cer scuze membrilor", a afirmat fostul presedinte liberal.

Reactii politice

  • Crin Antonescu (PNL) - Este o incercare de a destabiliza PNL-ul. Speranta lor este de a provoca o anumita dezmembrare, o hemoragie de membri si prsonalitati.

  • Emil Boc (PD) - Este o problema interna a PNL.

  • Cristian Diaconescu (PSD) - Platforma-program pentru relansarea PNL va avea succes daca Theodor Stolojan va deveni premier. In opinia noastra, practic, se anunta public un PNL cu dubla personalitate. Guvernul Tariceanu este in extaz pentru performantele economice, in vreme ce oponentii sai au ajuns sa aduca critici care pornesc de pe baze social-democrate, chiar socialiste.

    Comentariul HotNews.ro: Partidul din interiorul PNL (de Dan Tapalaga)