Banca centrala pare sa fi gasit solutia ecuatiei stoparii moristii imobiliare (creste creditul, urca preturile apartamentelor). Peste mai putin de o saptamana, odata cu moartea anuntata a creditului cu buletinul, intra in vigoare noile restrictii impuse pietei imrumuturilor. Desi au fost amanate in mai multe randuri, de la 22 octombrie, efectele lor vor fi resimtite de piata.

Deunazi, analistul si bancherul Sergiu Oprescu declara ca, pentru a putea accede la un credit care sa-i permita cumpararea unei garsoniere medii, de 50 metriu patrati, romanul va trebui sa aiba venituri insumand sase salarii medii pe economie, in crestere de la 4,8 in urma cu trei ani.

In replica, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu se declara dezinteresat de aceste amanunte decretand sec: "Daca romanii nu pot justifica veniturile cerute, sa-si ia doua-trei servicii". Bancherul Sergiu Oprescu, vicepresedintele Alpha Bank, spune ca un doritor de credit imobiliar trebuie sa aiba un venit lunar net de circa 50 milioane de lei vechi pentru a fi considerat eligibil.

Adrian Vasilescu a adaugat ca "un roman poate sa ia cate credite vrea, de orice natura. Important este ca ratele sa nu depaseasca 40% din veniturile sale lunare". O alta conditie foarte stricta impusa de BNR este aceea ca, inainte de obtinerea creditului, clientul sa plateasca un avans cuprins intre 30-35%.

Prin aceste bareme draconice, banca centrala spera sa micsoreze ritmul de crestere al creditarii, dar sa echilibreze si balanta comerciala, lovita din ce in ce mai tare de escaladarea importurilor, chiar si la materiale de constructii. Ca o tinta conexa, tot in acest mod se spera si in scaderea preturilor la apartamente, prin diminuarea cererii.

Odata cu momentul 22 octombrie, romanii vor avea mult de patimit daca doresc sa mai ia un imprumut de la o institutie financiara. Deja celebrul credit doar cu buletinul isi va da obsescul sfarsit. Dosarele pentru contractarea unui imprumt vor deveni un "pat al lui Procust" in care foarte putini se vor putea strecura fara sa li "se taie picioarele".

Cel mai trist este pentru tinerii care visau la o casa: practic, visul lor devine irealizabil, pentru a lua un astfel de imprumut ei trebuind sa castige minimum 50 milioane de lei vechi.

Nu mai este nevoie sa amintim faptul ca Romania inregistreaza cel mai mare deficit de locuinte din Europa. Cu toate acestea, banca centrala a decis sa curme intr-un mod mai mult de cat brutal creditul imobiliar, demersul sau fiind motivat de influenta din ce in ce mai negativa asupra deficitului comercial.

Nu-i mai putin adevarat, romanii au ajuns sa construiasca mai mult cu materiale de import, ajungandu-se pana acolo incat din vest se importa chiar si nisip si pietris. De materiale de finisaj, geamuri termopan, caramida portanta sau alte asemenea repere, nici nu se mai pune problema sa inregistreze exporturi mai mari ca importurile.

Vrei casa, ia-ti trei joburi

Totusi acest fapt nu poate justifica remarci cinice cum este cea venita de la consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, care recomanda romanilor care vor sa contracteze un credit imobiliar sa-si ia doua-trei slujbe pentru a obtine venituri de minimum 50 milioane de lei.

Pentru ca, fara acesti bani, pot sa-si ia adio de la o casa construita sau cumparata pe credit. Din cauza rigorilor impuse de BNR si a preturilor foarte ridicate ale locuintelor, sunt putini cei care mai spera ca vor reusi sa ajunga la capatul acestui drum sinuos si abrupt.

Venitul unei persoane care doreste sa contracteze un credit pentru achizitia unui apartament de 50 metri patrati in Bucuresti trebuie sa insumeze echivalentul a sase salarii medii, fata de 4,8 salarii in 2003, a declarat recent bancherul Sergiu Oprescu, vicepresedinte Alpha Bank. Mai concret, un doritor de credit imobiliar trebuie sa aiba un venit lunar net de circa 50 milioane de lei vechi.

Integral in Curentul