Astazi se lanseaza DVD-ul filmului, cu subtitrare in engleza si franceza.

Daca va este dor de un „timp care era foarte rabdator cu oamenii”, dupa cum il numeste Marin Preda, in prima parte din „Morometii”, de Victor Rebengiuc, cu o palarie apasata pe ochi, luptandu-se cu „fonciirea”, de taifasurile din poiana lui Iocan unde se citeau ziare, se faceau bancuri, cu replici inteligente si acide, nu va ramane decat sa cititi romanul sau

sa revedeti „Morometii”, ecranizarea lui Stere Gulea, de astazi disponibila in varianta de DVD.

In cadrul Festivalului International de Scurtmetraj „Where is love” se lanseaza, in aceasta seara, DVD-ul filmului, care a avut premiera in urma cu 20 de ani. Pelicula a obtinut nu mai putin de 16 premii nationale si internationale, printre care Premiul pentru interpretare masculina, la San Remo, in 1988.

Pentru prima data, filmul a fost subtitrat, in versiunea de pe DVD, in engleza si franceza.

Lumea satului de altadata

In aceasta seara, de la ora 20.00, la Caru’ cu bere, odata cu lansarea DVD-ului se va difuza un documentar, realizat de operatorul filmului Vivi Dragan Vasile, despre actori si locurile filmarilor din satul Talpa, aflat la 60 de km de Bucuresti.

Gulea a ales acest sat pentru a ilustra Silistea-Gumestiul din romanul lui Preda, care a cunoscut de-a lungul unui sfert de secol o adanca si simbolica destramare.

In Talpa, dupa 20 de ani, o strada a capatat numele de Morometii. In urma cu doua decenii, satenii au reconstituit atmosfera de dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, implicandu-se cu trup si suflet in producerea filmului. „„Morometii” a devenit o parte din ei insisi, satenii si-au asimilat personajele si au trait cu adevarat romanul lui Preda”, povesteste Gulea.

„Cred ca dupa filmul „Padurea spanzuratilor”, in regia lui Liviu Ciulei, „Morometii” ramane cea mai cunoscuta ecranizare a unui roman romanesc”, precizeaza regizorul. „Filmul readuce in atentie, cu o anumita nostalgie, lumea rurala, o identitate a romanilor, o autenticitate a satului romanesc, cu o exactitate a reconstituirii si a detaliului.

„Morometii” aduce aminte de radacinile fiecaruia dintre noi”, explica Gulea.

Integral in EvZ