Stolo si Stoica relanseaza PNL cu o ruptura, scrie Cotidianul. Liberalul Stolojan vrea o federatie cu PD si PNTCD, scrie EVZ. Aplaudaci de pe santiere din Bucuresti, adusi sa salute platforma Stolojan-Stoica, scrie Gandul. Stolojan si Stoica au lansat la Pitesti planul de ruperede actualul PNL, cred cei de la Ziua. Stolojan rupe din PNL pentru a unifica dreapta, scrie si Adevarul. Stolojan este "manipulat" si "inspirat" de anumite persoane in actiunile sale, a declarat Tariceanu, citat de Jurnalul National.

Stolo si Stoica relanseaza PNL cu o ruptura

de Alina Mihai (Cotidianul)

Platforma liberalilor exclusi s-a nascut in exil, la Pitesti, in fata marginalizatilor din PNL. Doctrinarul noii constructii spune ca viitorul ei este intr-un „partid federativ“.

In fata unei sali cu aproximativ 300 de liberali din esaloanele doi si trei ale PNL, fostii presedinti PNL Valeriu Stoica si Theodor Stolojan au lansat duminica platforma politica liberala „pentru relansarea fortelor de centru-dreapta“, in speranta unificarii tuturor partidelor de pe aceasta zona politica, respectiv a PNL, PD si PNTCD.

Stolojan si Stoica au fost sustinuti, de la tribuna improvizata intr-o universitate din Pitesti, de exclusii Cristian Boureanu, Raluca Turcan si Radu F. Alexandru. Lor li s-a alaturat de ieri deputatul liberal Mircea Iustian, minat de „revolta fata de eliminarea din PNL a celor doi presedinti si de dorinta de a da un impuls celor dominati de teama“.

Un partid, „intre Craciun si Paste“

Scopul platformistilor este ca, „intre Craciun si Paste“, ideile lor de unificare a dreptei sa devina „o miscare puternica in Romania“. „Astfel de intilniri vor avea loc si in alte zone din tara. Este o chemare catre toti cei care vor sa adere sa se constituie in grupuri de initiativa in fiecare judet.

Interesul nostru este ca PNL sa nu ramina un partid mititel undeva in jur de 5-6%“, a anuntat Stolojan. El a fost completat de Stoica, acesta aratind ca structura viitorului partid care va reuni toate fortele de dreapta va fi unul de tip federativ. „Partidul va avea un singur presedinte, personalitatea cu cea mai mare credibilitate.

Trebuie sa gindim o formula politica in care cei care adera sa nu se teama de pierderea ideologiei“, a precizat Stoica, insistind ca platforma liberala nu este lansata pentru Traian Basescu.

Integral in Cotidianul.

Programul politic al platformei

preluare EVZ

> dezbatere interna reala despre viitorul si strategia PNL

> eliminarea din statutul partidului a candidaturilor pe lista pentru functiile de conducere

> adoptarea unor reglementari interne care sa delimiteze politica de afaceri

> clarificare doctrinara prin adoptarea principiilor unui liberalism de dreapta

> crearea unei constructii federative de dreapta formate din PNL, PD si PNTCD, cele trei curente fiind reprezentate in structura de conducere in functie de ponderea in sondaje

> federatia va fi condusa de omul politic cu cea mai mare credibilitate electorala

Integral in EVZ

Aplaudaci de pe santiere din Bucuresti, adusi sa salute platforma Stolojan-Stoica

preluare Gandul

Prima grija a disidentilor din PNL a fost sa umple cele aproape 400 de locuri din aula Universitatii "Constantin Brancoveanu" din Pitesti, unde au lansat, ieri, "platforma politica liberala pentru clarificarea doctrinara, unitatea si relansarea fortelor de centru-dreapta".

Teama ca sala va fi goala i-a facut sa recurga la masuri disperate: de la Bucuresti a sosit un autocar cu tineri muncitori la o firma de constructii a lui Iulian Neacsu, membru al PNL Sector 2. "Am venit direct de pe santier. Stim ca o sa fie exclus dl. Stolojan", spune unul dintre ei, cu accent moldovenesc si majorat incert.

In mana tine poza "exclusului", un fluturas electoral din campania din 2004, cand Theodor Stolojan promitea sa termine cu baronii locali ai PSD. Se uita insa cu dispret la flyer, crezand ca-l reprezinta pe premierul Tariceanu. L-am intrebat daca e sigur ca cel din poza e premierul. Sta in dubiu: "Parca n-ar fi el".

Un altul, cu o creasta punk, de cocos, il stie pe presedintele partidului, dar spune ca "nu agreeaza persoana d-lui Tariceanu". N-or fi ei siguri ce cauta duminica, la 12, la Pitesti, la universitate, dar un lucru e cert: trebuie sa aplaude dupa fiecare discurs....

Integral in Gandul.