Guvernul momeste peste doua milioane de familii cu subventii si lasa eficientizarea sistemului in grija primarilor.

Introducerea preturilor de referinta la energia termica furnizata populatiei in sistem centralizat ridica pretul gigacaloriei in iarna 2006-2007, in medie, cu aproximativ 30-40% fata de preturile actuale. In ciuda faptului ca subventiile acordate producatorilor de agent termic acopera circa 35% din costul real de producere a agentului termic, majoritatea centralelor produc energia in pierdere.

Sistemul centralizat de producere a energiei termice este in aer, in ciuda masivelor subventii acordate in ultimii ani si a celor promise pentru urmatorii trei-patru ani. Pasarea CET-urilor din administrarea Termoelectrica in administrarea autoritatilor locale, masura initiata de guvernul Nastase, a fost insotita de debransarea masiva a consumatorilor si acumularea de pierderi imense in sistem.

Guvernul Tariceanu a demolat si el sistemul centralizat, in anul care a trecut, dar a ajuns la concluzia ca acesta trebuie reabilitat, anul acesta. Din nefericire, nu prea stie cum sa faca si, la fel ca predecesorii, arunca responsabilitatea in curtea autoritatilor locale.

Acestea, la randul lor, ar putea face din energia termica „agent electoral“, in sensul ca majorarea tarifelor permisa de pretul local de referinta va fi „controlata“ in asa fel incat sa nu afecteze capitalul de simpatie al populatiei.

Din ecuatia politica, rezultatul negativ se rasfrange tot asupra sistemului care, daca nu cra-pa acum, are toate sansele s-o faca in anii urmatori. Dar nu oricum, ci cu pretul unor mii de miliarde de lei aruncati in subventii, si nu in investitii, cum ar fi normal.

Politicul dirijeaza

Paradoxal, situatia disperata in care se afla sistemul centralizat de producere a energie termice este data in primul rand de proasta lui gestionare. In ciuda afirmatiilor ca acesta este depasit, legile elementare ale termodinamicii demonstreaza ca pretul mare al gigacaloriei obtinut in CET-urile din Romania este fals.

Acolo unde vorbim de energie in cogenerare, adica productia de agent termic si de energie electrica, eficienta este data matematic la nivelul fiecarui grup energetic. Ce se intampla de aici incolo este cu totul altceva.

Preturile locale de referinta nu acopera nici jumatate din costurile de producere ale agentului termic pentru ca undeva, pe traseu, apar pierderi pe care nimeni nu stie sau nu vrea sa le elimine.

Asadar, statul vine si acopera o parte din aceste preturi, prin subventie, in speranta ca, vreodata, va aparea si eficienta, desi prin angajamentele asumate in negocierile de aderare la Uniunea Europeana, Romania s-a obligat ca din anul 2007 sa nu mai acorde subventii societatilor de producere a energiei termice.

S-a gasit insa o portita, prin introducerea subventiei pentru combustibilul achizitionat (45%) si promisiuni de alocare a altor fonduri pentru modernizarea instalatiilor. Numai ca nu prea are cine sa faca aceasta operatiune, atata vreme cat la conducerea majoritatii CET-urilor au fost numiti directori sub comanda politica.

Consumatorilor nu li se spune decat ca se mareste pretul gigacaloriei in limite suportabile. Subventia este platita insa de noi toti, inclusiv de cei care nu mai au nicio legatura cu sistemul centralizat de producere a agentului termic.

Minciuna, sora cu incompetenta

In programul „Termoficare 2006-2009“ se precizeaza ca „randamentul energetic anual al unitatilor de productie agent termic (energie termica plus energie electrica) trebuie sa fie de cel putin 80%“, iar reducerea pierderilor tehnologice in retelele de transport agent termic sa fie la valori de sub 15%.

Orice director de CET afirma, in momentul de fata, ca randamentul energetic obtinut nu depaseste 35%, iar pierderile din retea se apropie de 40 de procente. Cine minte? Guvernul este clar ca nu stie ce spune, atata vreme cat masurile de reabilitare ale sistemului nu au nici cap, nici coada.

Directorii de CET nu au niciun interes sa spuna adevarul, atata vreme cat banii pentru subventie sunt programati sa vina inca 3-4 ani de acum inainte. In plus, desi 23 de CET-uri au fost trecute in administratia autoritatilor locale, preturile pentru energie sunt dictate tot de la centru, adica de autoritatea de reglementare in domeniu.

Nici energia electrica pe care o obtin CET-urile din procesul de cogenerare nu poate fi vanduta pe piata libera, astfel incat sa fie reduse substantial costurile de obtinere a gigacaloriei.

In Ordonanta 36/2006, privind instituirea preturilor locale de referinta, la alineatul 5 se precizeaza ca, „pentru obtinerea unor preturi suportabile la energia termica livrata populatiei, „energia electrica produsa in cogenerare va fi preluata cu prioritate in regim reglementat“.

Integral in Saptamana Financiara