Confundati adesea, Golden retrieverii si Labradorii sund doua rase distincte care prezinta aptitudini si caracteristici fizice si de temperament asemanatoare. Atat golenul cat si labradorul sunt rase de vanatoare, de aport. Sunt foarte inteligenti, au un temperament asezat, calm, sunt ascultatori si isi iubesc stapanul pana la sacrificiu.

Datorita acestor caracteristici sunt printre cei mai potriviti caini insotitori pentru persoanele fara vedere sau care sufera de alte handicapuri.

Sunt folositi si in trupele speciale de combatere a terorismului sau in lupta impotriva drogurilor, in politie sau armata.

Sunt rezistenti si de aceea pot fi folositi drept caini utilitari in operatiuni de salvare la locul unor accidente montane sau in orase in urma unor catastrofe de genul cutremurelor, datorita agilitatii si mirosului foarte bine dezvoltat se pot strecura pe sub daramaturi pentru a depista victimele. Sunt de asemenea si buni salvamari, fiind foarte buni inotatori.

Fizic, diferentele intre cele doua rase sunt vizibile. Golden retrieverul are o blana de culoare crem sau aruriu,cu fir mai lung, care formeaza franjuri in coada si pe corp. Este cu cativa centimetri mai inalt si mai lung decat Labradorul. Trufa este neagra intotdeauna.

Labradorul este un caine mai activ decat Goldenul. Blana lor poate fi de culoare galbena, neagra sau ciocolatie. Trufa poate fi de culoare neagra sau maro. Blana lor este mai scurta si mai deasa decat a Golden retrieverilor si aspectul general este cel al unui caine solid si robust.