Companiile chineze producatoare de incaltaminte ar putea initia actiuni in instanta impotriva UE, pana la sfarsitul lunii octombrie, dupa ce Comisia europeana a introdus taxe anti-dumping la importul de incaltaminte din China, relateaza ziarul de stat "Beijing Times", citat de Reuters.

O organizatie a companiilor din sectorul de profil s-a intrunit, saptamana trecuta, in orasul Guangzhou, pentru a analiza diferite posibilitati de a oferi sprijin legal si financiar pentru aproximativ 150 de companii afectate de noile taxe vamale.

Un oficial al organizatiei a declarat ca procesele vor fi initiate in mod individual, de catre companii, si nu de grupul producatorilor de incaltaminte, potrivit reglementarilor UE.

Comisia europeana a decis recent, dupa mai multe luni de dezbateri, ca va aplica, timp de doi ani, taxe anti-dumping de 16,5% la incaltamintea din piele de provenienta chineza, si respectiv 10% in cazul pantofilor produsi in Vietnam.

China sustine ca decizia nu se bazeaza pe date reale si este ilegala, iar oficialii de la Beijing au sugerat ca ar putea recurge la procedura de solutionare a disputelor prin implicarea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).