Dezvoltarea economiilor virtuale, prin tranzactii zilnice cu bunuri si servicii in valoare de mai multe milioane de dolari realizate prin intermediul unor siteuri precum Second Life si World of Warcraft, incepe sa atraga interesul autoritatilor fiscale, transmite Reuters.

"Ne aflam in faza preliminara de analiza a domeniului, precum si a problemelor de strategie ridicate de economiile virtuale - impozite, schimburi barter, drepturi de proprietate", a declarat Dan Miller, economist in cadrul Comitetului mixt pentru Economie al Congresului SUA.

El a apreciat ca legislatia a ramas in urma, deoarece inca nu a fost creat un mecanism de impozitare a economiilor virtuale.

Marimea si profilul public al economiilor virtuale, care, in unele cazuri, au milioane de utilizatori si un Produs Intern Brut care rivalizeaza cu cele ale unor state mici, nu mai pot fi ignorate de catre guvernanti si autoritatile de reglementare.Second Life, spre exemplu, a fost creat de catre Linden Lab, din San Francisco, cu un profil de economie de piata libera.

Moneda utilizata pentru tranzactii, dolarul Linden, poate fi convertita in dolari americani prin intermediul unei piete valutare deschise, fiind transformata astfel in bani "reali". La Second Life, utilizatorii pot cumpara sau vinde obiecte virtuale, de la tricouri si pana la elicoptere, pot activa in domeniul imobiliar sau sa contracteze servicii de la arhitectura si pana la dansuri exotice.

Zilnic au loc tranzactii in valoare de pana la 500.000 de dolari, iar economia Second Life avanseaza cu 10-15% pe luna. "Proprietatea, dreptul de proprietate, toate aceste probleme trebuie stabilite. Circula prea multi bani", considera designerul de jocuri Sam Lewis, specializat in economie, care a lucrat la crearea unor jocuri precum Star Wars Galaxies.

In opinia sa, inca nu se stie cum pot fi aplicate legile fiscale, deoarece este vorba de o lume virtuala. "Sunt un designer care priveste barierele si reglementarile drept provocari interesante, insa nu doresc in mod special implicarea fiscului", a spus Lewis.

Dezvoltarea rapida a economiilor virtuale a depasit legislatia, in multe situatii, dar exista deja unele reguli clare care se aplica. Spre exemplu, persoanele care convertesc profitul virtual in bani reali trebuie sa raporteze veniturile autoritatilor fiscale.

Integral in Gandul