V-ati intrebat vreodata ce tip de pensula de vopsit trebuie sa cumparati? Nu este prea amuzant sa stati in magazin, in fata unei perete intreg cu pensule, si sa nu stiti pe care sa o alegeti... Asadar, data viitoare e bine sa fiti pregatit/a.

Pentru inceput, trebuie sa stiti ca exista mai multe tipuri de pensule pentru zugravirea peretilor:

- pensule pentru vopsea si lac, email

- pensule pentru varuit si aplicat vopsea cu clei

- pensule anti-statice

- pensule pentru lipirea tapetului

- pensule pentru glafuri, pentru decoratori

Din punctul de vedere al calitatii, pensulele sunt de doua tipuri: cu par natural si cu par sintetic. Pentru vopselele pe baza de latex, folositi pensule cu par sintetic, pentru ca isi vor pastra forma si duritatea. Pentru a le curata, dupa ce le-ati folosit, spalati-le cu apa calda cu sapun, clatiti-le bine si lasati-le la uscat. Astfel, le veti putea folosi din nou, ori de cate ori veti avea nevoie.

Pentru vopselele pe baza de ulei, folositi pensule cu par natural sau sintetic. Pensulele cu par natural sunt cea mai buna optiune atunci cad folositi vopsiti cu emailuri sau aplicati un strat protector. Pentru a curata pensulele, in acest caz, spalati-le cu o solutie speciala sau terebentina.

Cum sa cumparam pensulele: trageti usor de parul pensulei - daca ies 2-3 fire, atunci inseamna ca nu sunt de calitate buna. O pensula buna poate fi folosita de mai multe ori. In plus, dimensiunea pensulei pe care doriti sa o cumparati depinde de suprafata pe care doriti sa o vopsiti:

- Pentru suprafetele exterioare mari, folositi o pensula lata de aproximativ 10 cm si groasa de pana la 2,5 cm.

- Pentru peretii interiori si pentru tavan, folositi pensule cu latimi intre 7-10 cm.

- Daca doriti sa interveniti cu vopsea in colturi, fie ca e vorba de exterior sau interior, folositi o pensula de 5 cm latime, cu marginile ascutite.

- Pentru vopsirea mulajelor si a lemnului, fie ca sunt in interior sau exterior, folositi pensule de 2,5-4 cm latime.

- La tocurile geamurilor, atat la interior cat si la exterior, folositi pensule de 2,5-4 cm latime, cu unghi larg de aplicare.