Presedintele american, George W Bush, a semnat, marti, o lege care permite metode dure de interogare a suspectilor de terorism si judecarea de catre tribunalele militare a suspectilor de terorism, relateaza agentia Associated Press. La ceremonia de semnare de la Casa Alba, Bush a declarat ca aceasta lege va salva vietile americanilor si va preveni atacurile asupra Statelor Unite.

Noua lege va permite tehnicile agresive de interogare, dar presedintele a declarat ca Statele Unite vor tine cont de obligatiile internationale pe care tara sa si le-a asumat si nu vor apela la tortura pentru obtinerea de informatii.

Planul presedintelui Bush privind tratamentul suspectilor de terorism a devenit lege la sase saptamani dupa ce liderul de la Casa Alba a admis ca CIA a interogat in secret teroristi peste hotare si a facut presiuni asupra Congresului sa autorizeze judecarea acestora de catre comisii militare.

"Prin semnarea acestei legi, vor fi judecati cei pe care serviciile noastre secrete ii considera ca ar fi orchestrat uciderea a circa 3.000 de persoane nevinovate ", a afirmat presedintele Bush.

Printre cei pe care SUA spera sa ii judece se numara seicul Khalid Mohammed, acuzat ca ar fi organizat atacurilor de la 11 septembrie 2001, Ramzi Binalshibh, un presupus pirat al aerului si Abu Zubaydah, despre care se crede ca ar fi omul de legatura dintre Osama bin Laden si multe celule Al-Qaida.

"Este o ocazie rara cand un presedinte poate semna o lege despre care stie ca va salva vieti ale americanilor", a spus Bush. "Eu am avut acest privilegiu in aceasta dimineata", a continuat presedintele american.

Legea protejeaza detinutii de abuzuri, ca viol, tortura, si tratamente "crude si inumane", in timpul interogatoriilor, dar nu le garanteaza acestora ca vor fi asistati de un avocat.

Democratii se opun acestei legi deoarece actul elimina unele drepturi fundamentale pentru americani, printre care capacitatea persoanei de a face apel impotriva hotararii de incarcerare si folosirea marturiei obtinuta prin constrangere ca marturie.

Uniunea Libertatilor Civile din Statele Unite considera ca noua lege este "una dintre cele mai proaste legi din istoria Statelor Unite".