Ce voia Finlanda

Presedintia finlandeza spera ca vizita lui Putin va fi un bun prilej pentru pregatirea summitului UE-Rusia, ce va avea loc in noiembrie, cind cele doua parti trebuie sa semneze un nou tratat de „parteneriat strategic“. Bruxelles-ul spera ca tratatul va oferi statelor membre UE securitatea energetica necesara dezvoltarii pe termen lung.

Rusia a dovedit insa in trecut ca poate profita de neintelegerile existente intre cei 25 de membri ai UE. Moscova a semnat tratate bilaterale avantajoase cu anumite state, printre care Germania, in schimb a fost extrem de dura fata de altele, cum ar fi Franta.

Din acest motiv, UE are dificultati mari in a-si defini o politica energetica comuna, singura solutie viabila pentru reducerea dependentei de Rusia.

Contre pe axa UE - Moscova

Este de asteptat ca Uniunea sa ridice problema recentelor presiuni politice la care a fost supusa compania Shell, in Rusia, careia i s-a cerut sa renegocieze un contract, desi acest lucru era ilegal. Moscova a sustinut in acest caz ca investitia companiei straine afecteaza mediul.

O alta problema ar fi pozitia companiei de stat Gazprom, care a refuzat orice fel de parteneriat strain in proiectul zacamintului arctic Shtokman. Totodata, este de asteptat ca Putin sa fie chestionat despre recentele tensiuni diplomatice cu Georgia si despre uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia. „Nici ca se putea un moment mai prost.

Il facem pe Putin oaspete de onoare si ii oferim ocazia sa ne tina lectii despre Gazprom si mediul inconjurator“, a declarat oficialul european citat de FT.

Integral in Cotidianul