Institutele de Biologie si Biochimie ale Academiei Romane si Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM Bucuresti), cu sediile in zone centrale ale Bucurestiului, au fost jefuite peste noapte de terenuri insumand 39.955 mp (cu o valoare de piata cuprinsa intre 24 si 40 milioane euro).

Pentru a pune in aplicare un asemenea tun si-au dat mana nume grele ale afacerilor si politicii. Este vorba despre cumnatul vedetei Antenei 1, Mihaela Radulescu, Fabian Schwartzenberg, controversata notareasa Manuela Mitrea, sotia maharului PSD Miron Mitrea, primarul sectorului 6, Constantin Poteras (PNL), cu totii sub protectia Prefecturii Bucurestiului condusa de Mioara Mantale (PD).

"Marele castigator" este Fabian Schwartzenberg, care, abia venit in tara, in luna martie, a investit cateva sute de mii de euro (primiti de la tatal si fratele sau Elan Schwartzenberg), pentru ca la mai putin de 6 luni sa aiba un profit net de milioane de euro.

Profitul nu s-a datorat vreunei activitati productive, care sa aduca beneficii investitorului si statului sau populatiei, ci prin implicarea intr-o "afacere de sufragerie", in care s-au luat cu japca terenurile institutelor de cercetare. In urma "afacerii", institutele au ramas doar cu o poteca de acces, urmand ca in viitor sa fie sugrumate, la propriu, de proiecte imobiliare megalomanice.

Schwartzenberg a cumparat un teren retrocedat dubios catre mai multi membri ai familiei Capatina. Capatina Cezar si Capatina Serban Alexandru Gheorghe au primit in compensare pentru un teren mostenit la tara, in comuna Domnesti, mai multe terenuri "echivalente ca valoare", insumand 4 ha, in buricul Bucurestiului, pe Splaiul Independentei.

Aici pretul unui mp variaza intre 600 si 1200 euro, asta daca ai noroc sa gasesti teren de vanzare in zona. Cu atat mai greu poti gasi 4 hectare, pe care se pot dezvolta proiecte imobiliare de sute de milioane de euro.

Pentru ca improprietarirea sa fie posibila, au fost necesare acordurile Subcomisiei de aplicare a Fondului Funciar, condusa de primarul Poteras (PNL), si de acordul Prefecturii condusa de Mioara Mantale (PD).

Atat primarul Sectorului 6, cat si prefectul Bucurestiului s-au grabit sa accepte cererea de retrocedare, fara sa incerce sa ia legatura cu Academia Romana, cea mai prestigioasa institutie culturala din Romania, sau cu conducerea ICECHIM, singurul institut de chimie aplicata din tara, pentru a le ajuta sa gaseasca o solutie de a intra in posesia terenurilor pe care institutele le administreaza de

zeci de ani. Cu atat mai mult cu cat Academia Romana are la randul ei 45 de revendicari la Primaria Capitalei pentru imobile cu un teren aferent de aproape 7000 mp si la nivelul tarii peste 50 de cereri de retrocedare a mii de hectare arabil si forestier.

Daca ar fi avut interesul, prefectura si primaria ar fi putut oferi, in compensare pentru o parte din aceste cereri de retrocedare, terenul pe care fiinteaza institutele de Biologie si Biochimie de mai bine de 40 de ani. Insa autoritatile bucurestene au considerat mai important sa-l serveasca pe Capatina (in realitate Schwartzenberg& co.).

La cateva zile dupa dobandire, terenurile de pe malul Dambovitei au fost vandute la 3 intermediari: Grecu Lucian Viorel (17.265%), Pandor Valeriu (37,65%) si cumnatul Mihaelei Radulescu, Fabian Schwartzenberg, care a luat grosul (45,085%). Tranzactia s-a realizat la un pret de 400 euro / mp, desi metrul patrat variaza in intervalul 600-1200 euro.

O dovada ca cei doi Capatina au fost simple marionete bagate la inaintare este ca, desi au vandut terenul din curtea institutelor Academiei cu 5.008.000 euro, s-au ales de pe urma acestuia cu doar a 19-a parte din pret, respectiv 263.578 euro.

Articol integral in Gandul