Nu mai este nimic de facut. Cale de impacare nu mai exista. Fitilul a fost aprins. Arde. Securea razboiului luceste mai tare ca niciodata pe masa liberalilor. Potopul se vede la orizont. Daca platforma politica a lui Stolojan nu reuseste sa-i convinga pe nemultumitii din PNL, ma tem ca exclusii au rupt-o in fericire.

Ori ei il mananca fript pe premier cu partid cu tot, ori Tariceanu ii scoate definitiv din arena cu credibilitatea facuta tandari. Cale de mijloc nu exista. Dar nimeni nu se poate considera ferit de pericole. Dimpotriva. Cei sase semnatari ai proiectului liberal gresesc daca asteapta adeziuni spectaculoase la ideea unificarii dreptei. Nu vor veni nici la Craciun, nici la Paste.

Grosul din PNL n-o sa le cante in struna. La randu-i, PD nu se inghesuie sa participe la coagularea unui pol de centru-dreapta dupa criticile aduse guvernarii portocalii. S-a vazut din declaratia lui Emil Boc cat de retinuti sunt democratii, chiar daca "tinta" Tariceanu este "clientul" lor preferat.

Faptul ca platforma-program este vazuta ca o problema interna de partid strict liberala denota prudenta democratilor fata de un demers cu riscuri majore. Nu se leaga PD la cap singur. Asteapta sa vada mai intai urmarile pentru a nu da ocazia gurilor sparte sa spuna ca initiativa lui Stolojan este comandata de Traian Basescu. Asa sustin premierul si locotenentii lui.

De cate ori apar reprosuri la adresa partidului, imediat se face legatura cu seful statului. "El este capul rautatilor", acuza Crin Antonescu. Atitudinea noncombativa este recomandata doar organizatiilor teritoriale. La "centru" se poarta galceava.

O pozitie care adevereste criticile consilierului demisionat luni de la Cotroceni, conform carora "PNL a fost confiscat de un grup restrans de oameni". "Cunoastem interesele", raspunde Theodor Stolojan, referindu-se la modul in care se lucreaza in partid.

Constat ca liderii liberali au intr-adevar carente la capitolul democratie autentica. Atunci cand nu le convine un om, apeleaza rapid la excluderi. Sa fie clar, Stolojan si altii din grupul lui nu sunt usa de biserica. Au calcat in strachini de multe ori. Cand la stanga, cand la dreapta. Derapaje, nu gluma. Acum insa au fost pusi la zid pentru ca au deranjat.

Apoi, cotoilor din PNL nu le-a placut ca Stolo a fost langa Basescu. Cum puteau deci sa raspunda disidentii? Evident, lovind dur in Tariceanu, cu riscul de a critica guvernarea. Probabil ca PSD a ramas cu gura cascata vazand politicieni portocalii cum dau de pereti cu liberalii si pedistii-guvernanti. Nici o motiune de cenzura nu putea sa o faca atat de bine.

Dincolo de alte interpretari, platforma "celor sase", indiferent ca va prinde sau nu, da un semnal cu privire la viitorul Aliantei D.A. Un viitor intunecat care nu tine neaparat de luptele dintre liberali, ci mai degraba de incompatibilitatea celor doua forte politice - PNL si PD - de a guverna impreuna.

Stolojan si Stoica proiecteaza, se pare neconvingator, o alta strategie politica valabila pentru ce va urma din 2007 incolo. O alternativa in masura sa prevesteasca o reasezare a fortelor de centru-dreapta apta sa decida rezultatul alegerilor anticipate. PNL nu este interesat insa prea mult de viitor. Din acest motiv cred ca unii lideri liberali vor avea de pierdut.

Conservand "capitalismul de cumetrie", premierul ar putea fi marginalizat inainte de startul electoral. Nu de autorii programului liberal, ci de chiar cei cu care defileaza astazi, cand vorbeste de "ambitiile si veleitatile unora". Daca nu se trezeste la timp, analizand serios pozitia din sondaje, ma tem ca pe presedintele liberal il va prinde din urma potopul.