In sfarsit, dl Stolojan si-a anuntat demisia din functia de consilier prezidential pentru a se dedica "platformei" sale federale despre care a declarat ca se inscrie perfect in aria "popularilor" europeni - ceea ce confirma planul unei aderari treptate la PD. In aceeasi zi, PNL i-a anuntat pe liberalii "care se raliaza platformei Stolojan" ca risca excluderea din partid.

Se joaca tare - la eliminare! Au reusit-o aliatii si pe-asta: sa-si imparta electoratul si suporterii intre Basescu, Tariceanu si Stolojan exact cand guvernul raporta cel mai substantial buget - dublu fata de guvernarea PSD - si a reusit integrarea in UE la termen. Se pare ca niciun succes nu ramane nepedepsit.

Asa incat, PSD va vota impotriva bugetului din inertie, iar dl Stolojan se agata de faptul ca, dupa ce "i-a predat partidul la cheie" dlui Tariceanu, acesta nu i-a mai dat atentie.

E adevarat ca grupul Tariceanu practica o anume suficienta si are tendinta paguboasa de a exclude tot ce nu-i convine - in loc sa includa dezbaterile interne in propriul bioritm - dar asta nu-i o noutate.

La fel de pagubos este sa faci zob un guvern care functioneaza - in loc sa profiti de realizarile lui. Reaparitia dlui Stolojan in peisajul politic l-a determinat pe dl Ciuvica sa aminteasca platformistului de azi ca acum cativa ani dl Basescu il considera pe draga Stolo "un lacheu" al dlui Iliescu, "un tehnocrat scos din baie" si un protector al grupului Tofan.

Consultat in legatura cu aceste deprecieri, dl Stolojan a replicat sec: "e o pierdere de vreme sa comentez asemenea prostii". O fraza care seamana leit cu cea rostita de dl Tariceanu la adresa criticilor sai. Semn ca cine se aseamana se mai si desparte, ca dovada, presedintele s-a lipsit de dl Saftoiu, trimitandu-l sef la SIE.

N-a fost cu noroc: aproape imediat s-a aflat ca Munaf a fost condamnat la moarte in Irak (pentru rapirea celor trei ziaristi la Bagdad) - fara ca oficialii romani sa fie instiintati.

Iata o palma peste obrazul statului roman lasat pe dinafara "axei" Washington si un pumn in ochii serviciilor secrete si ai justitiei considerate, pesemne, incapabile sa gestioneze asemenea cazuri altfel decat prin scaparea teroristilor peste granita (cum s-a intamplat cu Hayssam) sau imbogatirea lor.

Cu un asemenea gol proaspat primit si cu lansarea la cheu a dlui Stolojan, presedintele Basescu ar trebui sa-si reduca acuzatiile la adresa mediocritatii guvernului, altfel lumea o sa creada ca prefera numai submediocritatile si lacheii.