Societatile de intermediere in asigurari au contribuit la piata asigurarilor RCA intr-o proportie de doar 10% in primul semestru al anului in curs.

In perioada amintita subscrierile aferente asigurarilor de tip RCA au insumat aproape 171 mil. EUR (605 mil. RON), in crestere cu putin peste 13% in moneda europeana comparativ cu perioada similara a anului 2005.

Cresterea reala in moneda nationala a fost de doar 2%.

Potrivit Revistei de Specialitate PROFIL Asigurari, brokerii de asigurare au intermediat prime din RCA care au insumat, in perioada analizata, aproape 17 mil. EUR ceea ce reprezinta o zecime din piata RCA.

"Aceste cifre dovedesc ca nu brokerii de asigurare sunt cei care contribuie decisiv la piata RCA si ca 90% din polite sunt vandute de catre companiile de asigurare si agentii acestora", a afirmat Bogdan ANDRIESCU, Presedinte UNSICAR.

"Acum avem dovada ca nu brokerii, cu 10% din piata RCA, determina tendintele pe aceasta clasa de asigurari. Mai mult, in aceste conditii, teoria potrivit careia indicatorii companiilor de asigurare sunt influentati negativ de comisioanele mari date brokerilor pentru RCA ramane fara suport", a completat oficialul UNSICAR.

Subscrierile din RCA reprezinta mai mult de 21% din totalul primelor brute subscrise la nivelul pietei asigurarilor in primele 6 luni ale anului in curs.

Primele trei compani, in ordinea subscrierilor sunt ASIROM, ASTRA-UNIQA si OMNIASIG, cu cote de piata de 21,35%, 14,82% respectiv 11,31%.

Rezultatele complete ale pietei de asigurari in primul semestru al anului in curs le veti putea citi doar in numarul 3/2006 al Revistei de Specialitate PROFIL Asigurari.

alex.rosca@mxp.ro