Presedintele Traian Basescu afirma ca serviciile de informatii au reusit sa se integreze in structurile NATO cu cativa ani inaintea tarii. Seful statului a adaugat ca exista, inca, perceptia ca SRI este un continuator al fostei Securitati, cu toate ca doar 4,5 la suta dintre ofiterii activi ai acestui serviciu provin din fosta garda.

Principala problema a actualelor servicii de informatii este imaginea de continuator al structurilor comuniste. Seful statului a dat exemplul Serviciului Roman de Informatii unde, desi in prezent doar 4,5% din ofiteri provin din fostele servicii ale Securitatii, exista inca perceptia ca SRI este continuatorul fostei Securitati.

Aceasta problema de imagine este generata, intr-o oarecare masura, si de imposibilitatea serviciilor de a lucra in mod trasparent, a adaugat presedintele.

„Serviciile secrete nu trebuie scapate de sub control” - a avertizat presedintele Basescu. In opinia sa, este necesara o transparenta a activitatii care va contribui la cresterea increderii in aceste servicii, un control al resurselor financiare, precum si o urmarire a programului stabilit de CSAT pentru fiecare institutie.

Traian Basescu a mai afirmat ca legislatia trebuie sa permita serviciilor de informatii sa isi atinga obiectivul de protejare a cetateanului, dar sa nu incalce nici drepturile si libertatile fundamentale.

„Aici este cheia inteligentei parlamentare, si mai ales a celor din comisiile de control al SRI si SIE, care trebuie sa contribuie la gasirea unui optim intre respectarea drepturilor cetateanului dar si sa dea structurilor de informatii cadrul legislativ care sa le permita sa fie eficiente in lupta cu riscurile asimetrice”, a adaugat seful statului.

Presedintele Traian Basescu a facut aceste aprecieri, miercuri dimineata, la Conferinta Comisiilor parlamentare de control al serviciilor de informatii si de securitate din cadrul Uniunii Europene. La reuniune sunt prezenti fosti si actuali sefi ai serviciilor de informatii, precum si consilieri pe probleme de securitate nationala din 8 state ale Uniunii Europene, dar si din Bulgaria.