Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat, miercuri, procesul in care fostul vicepremier George Copos este judecat, alaturi de alte patru persoane, pentru un prejudiciu de peste un milion de euro adus statului.

Instanta suprema a dat un nou termen pentru dosarul "Loteria", in 15 noiembrie, dupa ce a constatat ca unul dintre inculpatii din dosar, Ioan Stelian Ratiu, nu avea avocat, transmite NewsIn.

George Copos a fost trimis in judecata alaturi de Roza Gilio Giuzepe si Ratiu Stelian Ioan pentru evaziune fiscala, in timp ce fostul presedinte al Loteriei Nationale, Cristea Nicolae si Rogoveanu Gabriel sunt inculpati pentru complicitate la evaziune fiscala.

Din probele administrate, a reiesit ca in perioada iulie - decembrie 2004, Copos - in calitate de asociat si presedinte al CA al ANA ELECTRONIC SA - impreuna cu Roza Gilio Giuzepe si cu sprijinul lui Cristea Nicolae si Rogoveanu Gabriel, agent imobiliar la SC EUROEST INVEST SRL, s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale, aducand bugetului de stat un prejudiciu de 39,4 miliarde lei (peste 1 milion de euro).

Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari in procesul de vanzare - cumparare, inculpatii au ascuns sursa impozabila cu ocazia vanzarii unui asa zis „pachet” de 38 spatii comerciale, proprietate SC Ana Electronic SA catre Compania Nationala « Loteria Romana” (CNLR).

Acelasi mecanism a fost folosit si la achizitia de catre CNLR a spatiului comercial din Cluj Napoca de la SC TRANSILVANIA OIL SRL.

Conform DNA, in cazul in care vanzarea, respectiv cumpararea celor 38 de spatii comerciale s-ar fi derulat in mod direct intre ANA Electronic SA si Loteria Romana, compania ANA ar fi datorat un impozit pe profit in cuantum de 25% aferent unor venituri de 211,4 miliarde lei si nu aferent veniturilor inregistrate de SC ANA in urma vanzarilor fictive catre interpusi, in suma totala de numai 53, 6 miliarde lei (de aproape patru ori mai mica).

George Copos nu a fost disponibil pentru comentarii. In schimb, intr-o declaratie pentru Hotnews.ro, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca a spus ca partidul are incredere ca justitia va dovedi nevinovatia lui Copos.