Asociatia ALMA-RO a prezentat bilantul proiectului Pamant curat, om bogat!, desfasurat in perioada ianuarie-octombrie 2006. Principala sa tema a fost respectarea codului de bune practici agricole si a politicilor de mediu europene care vizeaza normele de aplicare a fertilizantilor chimici in agricultura.

Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, tara noastra va trebui sa adopte normele de mediu in vigoare pentru toate statele membre, inclusiv cele legate de poluarea apelor subterane si de suprafata. Una din principalele surse de poluare este agricultura, unde nitratii proveniti din ingrasaminte sunt reziduuri des intalnite in rauri, balti, sau, si mai grav, in panza freatica.

Printre activitatile desfasurate in cadrul proiectului s-au numarat publicarea mai multor materiale informative pe tema poluarii cu nitrati, a fost organizata o caravana verde de informare in 10 localitati din judetul Calarasi si s-a organizat o sesiune de instruire pentru 30 de fermieri si reprezentanti ai administratiilor locale.

Proiectul Pamant curat - om bogat! a continuat activitatile de informare si constientizare derulate in judetul Calarasi in ultimii trei ani, referitoare la poluarea generata de practicile in agricultura si la politicile publice agricole si de mediu, beneficiind inclusiv de resursele umane si tehnice deja formate.