Cit de mult va zdruncina platforma lansata duminica la Pitesti de tandemul Theodor Stolojan - Valeriu Stoica actuala conducere PNL? E inca greu de spus pentru ca pe de o parte la virful partidului nu mai exista in prezent practic nici un lider cu o cota publica de credibilitate semnificativa iar razboiul permanent cu Traian Basescu pare sa fi uzat in principal partidul condus de Calin

Popescu - Tariceanu insa pe de alta parte atunci cind esti la guvernare ai si ce oferi activului de partid pentru a-l impiedica sa se alature proaspetei dizidente.

Conducerea PNL a atacat la nivel public ultima initiativa cu doua argumente principale. Primul, reiterat apasat de Crin Antonescu si sugerat destul de transparent chiar de primul ministru e acela ca e nu e vorba de nimic altceva decit de o manevra a lui Traian Basescu in incercarea acestuia de a-si sabota principalul partener din Alianta D.A. O viziune impartasita de altfel si de multi jurnalisti si comentatori politici.

Faptul ca Theodor Stolojan este in prezent consilier prezidential, pozitie pe care o va parasi insa probabil cit de curind, si ca grupul de sustinere militeaza fara rezerve pentru un proiect de coagulare a fortelor de dreapta, ceea ce presupune in mod necesar in cele din urma si o fuziune cu Partidul Democrat, sint in opinia lor dovezi concludente ca lucrurile chiar asa stau.

Al doilea argument e acela ca asistam doar la incercarea unor frustrati de a destabiliza partidul motiv pentru care, spun cei in cauza, explica si de ce analiza critica facuta de Theodor Stolojan prestatiei premierului Calin Popescu -Tariceanu a sunat aproape ca o motiune de cenzura inaintata de opozitie.

Cele doua directii de atac majore au fost in mod previzibil completate de multe alte acuze si reprosuri: nici sala de la Pitesti in care s-a facut lansarea nu e in regula (pentru ca apartine unei universitati !?), nici Stolojan nu e de fapt deloc liberal (desi de exemplu in cazul lui Teodor Melescanu, actualmente vicepresedinte PNL dar si fost ministru de externe PDSR, astfel de interogatii

nu au loc !) , ca Stolojan nici macar nu stie ce e aceea o platforma. O tactica complementara e aceea de a trimite initiativa in derizoriu. Primul ministru a tinut de pilda sa spuna ca i se pare o pierdere de timp sa comenteze „niste critici penibile”.

Numai ca in ciuda detasarii afisate de Norica Nicolai, de Crin Antonescu sau de Ludovic Orban care au dorit sa transmita mesajul ca, iata, e bine ca l-am dat afara pe Theodor Stolojan, decizie la care foarte probabil trebuie sa se astepte si Valeriu Stoica in aceasta saptamina, in realitate ultima platforma provoaca destula ingrijorare la virful PNL.

Altfel nu s-ar fi obosit liderii acestuia sa transmita in culise mesajul ca oricine este vazut in preajma initiatorilor va fi imediat exclus.

Dar sa ne intoarcem la argumentele avansate de criticii platformei. Valeriu Stoica a lansat ideea coagularii fortelor de dreapta intr-o structura unitara drept obiecitv politic strategic al liberalilor cu multa vreme inainte ca Traian Basescu sa devina presedinte.

Din doua motive: acela de a contrabalansa PSD care in ciuda conflictelor interne continua sa ramina un mare partid de stinga si pentru a evita competitia interna inerenta in interiorul oricarei aliante, oricit de bine pusa la punct, asa cum se intimpla si acum cu aceea dintre PNL si PD.

Sigur ca presedintele nu poate decit sa priveasca cu simpatie un demers care merge catre o constructie politica care i-ar permite pe de o parte sa scape de citiva dintre cei mai importanti adversari ai sai grupati in jurul actualului prim ministru iar pe de alta sa se poata baza pe un sprijin politic consistent la momentul urmatoarelor alegeri prezidentiale.

Dar cine il cunoaste pe Valeiu Stoica stie ca fostul presedinte liberal si principalul strateg al noii platforme nu a jucat niciodata in registru minor. Asa ca desi in mod previzibil el conteaza pe sprijinul Cotrocenilor pentru a-si transpune in practica viziunea politica nu ar accepta niciodata sa joace rolul de pion in acest joc.

Oricum sprijinul lui Basescu nu e nicidecum garantat, lucru de care foarte probabil si Valeriu Stoica si Theodor Stolojan sint constienti. Chiar daca pe moment presedintelui ii convin orice evolutii care ii slabesc pe adversarii sai din PNL o intelegere la un moment dat cu Tariceanu si sacrificarea dizidentilor nu poate fi cu totul exclusa.

Momentul critic va fi acela in care vor demara demersulurile pentru constructia unui pol de dreapta pentru ca atunci acceptarea de catre PD a dialogului cu sprijinitorii platformei ar arunca in aer Alianta D.A.

Desi o parte dintre liderii majori ai PNL acrediteaza ideea ca formarea unui puternic pol de dreapta care sa il sprijine pe Traian Basescu la urmatoarele alegeri prezidentiale ar fi o tragedie pentru liberali si chiar pentru tara nu inseamna deloc ca aceasta perspectiva e larg impartasita dincolo de cercul de activisti ai partidului care au beneficiat direct de pe urma preluarii sefiei executivului de catre Calin Popescu - Tariceanu.

Ultimii vor fi loiali pina la capat actualei conduceri care le-a oferit pozitiile de demnitate publica si privilegiile obisnuit asociate apartenentei la o formatiune politica aflata la guvernare, lucruri in mod ironic posibile doar pentru ca Valeriu Stoica si Theodor Stolojan au promovat ideea Aliantei PNL - PD, careia i s-au opus vehement la acea vreme si Ludovic Orban si Crin Antonescu si

Dinu Patriciu si cu jumatate de gura chiar si actualul premier, iar Traian Basescu a cistigat prezidentialele. Altii insa, cei marginalizati in teritoriu sau cei care incep sa-si puna problema ca declinul PNL ii va afecta direct la viitoarele alegeri, vor incepe sa o ia in serios. Nu pe fata, cei mai multi, pentru a nu risca minia centrului.

Virusul noii platforme va lucra insa in interiorul PNL si sint posibile si evolutii surprinzatoare, mai ales in cazul unor situatii de criza.

Daca se va ajunge sau nu la o masa critica in stare sa conduca la rasturnarea actualei conduceri a partidului e prematur de estimat. E drept, nu e foarte probabil ca acest lucru sa se intimple. Momentul adevarului va veni insa la alegeri, anticipate sau la termen. Pentru ca se poate intimpla altceva.

Platforma are sanse bune sa atraga personalitati de orientare liberala din Bucuresti si mai ales din tara, profund dezamagite de mediocritatea generalizata promovata de un partid teoretic de elita, atit la nivelul conducerii filialelor cit si a celor numiti pe criterii aproape exclusiv clientelare in functii importante de demnitate publica.

In acest caz o componenta liberala puternica care se va regasi intr-o forma sau alta intr-o structura de dreapta consistenta va da credibilitate sporita acesteia si va crea probleme grave unui PNL care s-ar putea sa ajunga sa se lupte din greu prentru a nu rata la viitoarele alegeri intrarea in Parlament.