Presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan, sustine ca sistemul de pensii private "a intrat in linie dreapta" si ca anul 2007 va fi inceputul unei "noi industrii" in Romania. Costul introducerii acestei noi industrii va fi insa foarte mare: doua miliarde de euro, bani de la bugetul de stat.

Cele doua miliarde inseamna totalul cheltuielilor care, pana va incepe sa produca noua industrie, vor trebui suportate de stat: deducerea de 400 de euro/an pentru fiecare salariat ce va dori sa incheie asigurare pentru pensie privata facultativa (200 de euro - deducerea din impozitul pe salariu, plus 200 de euro deducerea din impozitul pe venit al firmei la care salariatul lucreaza, daca patronul

este de acord sa contribuie la pensia sa privata), cheltuielile de administrare ale Comisiei Nationale de Supraveghere a Pensiilor Private si, mai ales, contributiile la pensiile private obligatorii. Introducerea pensiilor private obligatorii nu-i va costa nimic pe contribuabili, salariatii si firmele vor plati aceleasi taxe cu care cotizau pana in prezent la casa de pensii.

Cotizatia catre fondurile private de pensii obligatorii va fi "rupta" din sumele pe care le incasa Casa Nationala de Pensii si, pentru ca pensionarii in plata sa nu ramana cu ochii in soare, bugetul de stat va trebui sa acopere, in primii ani, deficitul Casei Nationale de Pensii.

"Au trecut aproape zece ani de cand au inceput discutiile privind trecerea la sistemul privat de pensii. Daca startul acestui sistem ar fi avut loc in urma cu patru ani, deficitul creat s-ar fi ridicat la un miliard de euro, comparativ cu doua miliarde de euro in prezent.

Pe de alta parte, intarzierea are si o parte buna: Romania are posibilitatea sa nu reprete greselile altor state care au inceput mai devreme reforma sistemului de pensii", a declarat Seitan.

Integral in Gandul