Certificat Profesional Curent, aceasta va fi dovada ca medicul purtator al acestui document este o persoana onorabila si morala din punct de vedere etic. Actul are o valabilitatede trei luni de zile.

Executivul a aprobat o Hotarare care stabileste un set de reguli pentru intocmirea si emiterea „dovezilor de onorabilitate si moralitate profesionala a medicilor, a dentistilor si ale farmacistilor”, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Guvernul Romaniei.

Actul normativ prevede introducerea Certificatului Profesional Curent, document care urmeaza sa cuprinda date personale relevante cu privire la onorabilitatea, moralitatea, inclusiv competenta angajatului din sistemul medical. Certificatul va fi valabil numai pentru trei luni de zile.

Motivul emiterii Certificatelor Profesionale, arata Executivul, vine in contextul liberei circulatii a medicilor, medicilor dentisti si farmacistilor in interiorul granitelor Uniunii Europene.

„Statele membre sunt interesate sa asigure protectia cetatenilor lor fata de profesionistii care, prin exercitarea activitatilor profesionale, ar putea periclita sanatatea acestora” se mai arata in comunicatul transmis de Guvern.

„Este bine pentru angajatorul european sa stie ca medicul, dentistul sau farmacistul nu a facut greseli in profesia sa, dar si sa stie ce studii are respectivul detinator al certificatului”, a aratat Clara Elena Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor.

Certificatul va fi emis de organizatiile profesionale din sistemul medical. Colegiul Medicilor, cel al Farmacistilor si Colegiul Medicilor Dentisti si va mai cuprinde descrierea calificarii primare in profesie, date cu privire la formele de invatamant postuniversitar absolvite, adresa locului de munca, date privind dreptul de exercitare a profesiei.

In cazurile de suspendare sau de interdictie a dreptului de exercitare a profesiei, se mentioneaza durata si motivele care au condus la aplicarea masurilor respective.