Terenuri de zeci de hectare si milioane de euro, aflate in patrimoniul Armatei, sunt vanate in acelasi timp de Consiliul Judetean si de Primaria Cluj-Napoca. Bataia se va da, prin urmare, intre cei doi lideri ai administratiei publice clujene. Marius Nicoara (PNL) si Emil Boc (PD) muta batalia politica in poligon.

In disputa se afla un teren de 12 hectare situat pe Valea Garbaului, la marginea Clujului, terenul unitatii militare din Floresti, precum si cateva suprafete din oras. In urma cu cateva luni, ZIUA de Cluj avansa teoria ca nu doar Consiliul Judetean, ci si municipalitatea ar fi interesata de preluarea terenului de pe Valea Garbaului.

Primarul Emil Boc ar fi intervenit pe langa presedintele Romaniei, Traian Basescu, astfel ca CSAT a refuzat sa aprobe cererea lui Marius Nicoara, ne-au informat surse din interiorul CJ.

Mic razboi si pe terenul din Floresti

Insa nu doar suprafata de 12 hectare de pe Valea Garbaului este vanata de municipalitate. Directorul Directiei Tehnice din Primarie, Sorin Apostu, a recunoscut ca administratia locala a adresat, de asemenea, o cerere la Ministerul Apararii, privind preluarea unor terenuri. Aproape toate terenurile amintite de Apostu conicid cu cele pe care le-a solicitat si CJ.

Sunt mai multe terenuri pe care le-am cerut, nu stiu foarte sigur, ar trebui sa vorbiti cu directorul de la Domeniul Public si Privat, Dacia Crisan, ea s-a ocupat de cerere, s-a eschivat Apostu. La insistenta reporterului, acesta a confirmat, totusi, ca, pe langa terenul de pe Valea Garbaului, a fost cerut si terenul Unitatii Militare din Floresti.

El a mai amintit despre terenul Armatei din zona Pepiniera Becas (strada Traian Vuia), caruia nu i se cunoaste exact marimea, precum si suprafata de circa 800 de metri patrati, situata in zona Piata Ira. Scopul urmarit de Primarie, legat de preluarea acestor terenuri, nu a fost, insa, dezvaluit de Apostu.

Iar in ce o priveste pe Dacia Crisan, aceasta a refuzat orice discutie cu redactorul ZIUA de Cluj.

Planurile lui Nicoara

Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, incearca sa preia terenuri aflate in patrimoniul Armatei inca de anul trecut, cand a inceput sa-si promoveze proiectele care vizau terenurile solicitate de la Armata. Este cunoscut Cazul Valea Garbaului, un teren de 12 hectare pe care Nicoara avea de gand sa construiasca un nou stadion.

Pentru fiecare teren exista un proiect, a mai spus Nicoara. Acesta a explicat ca, pentru terenul din Floresti, CJ a emis deja o hotarare privind realizarea Spitalului de Urgenta. De asemenea, pe B-dul 21 Decembrie exista un teren, fost depozit al Armatei, de 1,4 ha, care ar urma sa fie transformat intr-un sediu pentru CJ.

Pentru terenul de pe Traian Vuia, exista un proiect privind constructia unor imobile de locuit (ofiteri si tineri civili). Tot un ansamblu de locuinte era propus si pentru cele 5,37 hectare ale unei foste unitati a Armatei din Dej.

Tratative cu ministrul Apararii

Sperantele executivului erau mari, avand in vedere ca Marius Nicoara negociase chiar cu ministrul Apararii, pe atunci Teodor Atanasiu. Intelegerea parea convenabila pentru Armata. Nicoara s-a angajat ca o parte din teren sa fie folosita pentru constructia unor imobile de locuit, pentru ofiteri si militari.

Eu am cerut la pachet o parte dintre terenurile Armatei. Aveam niste proiecte bine definite, iar Atanasiu a fost de acord cu propunerea mea, mai ales ca i-am si promis ca, pe langa investitiile de interes public, voi gasi o posibilitate de a construi locuinte si pentru personalul militar, a declarat, ieri, Nicoara. La inceputul acestui an, insa, planul CJ a cazut.

Esecul a devenit o certitudine in momentul in care Nicoara, presat de problema stadionului, a fost nevoit sa admita ca nu va putea prelua terenul de pe Valea Garbaului. Fara sa ofere prea multe informatii la acea ora, explicatia lui Nicoara confirma doar faptul ca cererea privind preluarea acestui teren a ramas blocata la Consiliul Suprem de Aparare al Tarii (CSAT).

Suspendarea lui Atanasiu a incurcat afacerile

Presedintele CJ, Marius Nicoara, mai spera in sansa CJ de a prelua terenurile pe care le-a solicitat. Acesta a declarat ca asteapta sa vada daca problema lui Atanasiu va fi solutionata, in speta, daca Traian Basescu va revoca decretul de suspendare a ministrului. In caz contrar, toata procedura privind preluarea acestor terenuri ar trebui demarata din nou.

Asa cum m-am inteles cu Atanasiu, era foarte bine, a spus Nicoara. Afland despre intentia Primariei de a prelua aceleasi terenuri, Nicoara a incercat sa evite disputa, motivand, totusi, ca CJ a negociat mai intai cu Ministerul Apararii.

Este greu de estimat cine va reusi sa castige, in final, batalia pentru aceste terenuri. Atat liderii administratiei locale, care se incapataneaza sa ramana secretosi, cat si presedintele CJ, Marius Nicoara, au sanse relativ egale. Nicoara este sigur ca, in cazul in care Atanasiu va reveni la Minsterul Apararii, ar putea castiga aceste terenuri.

Pe de alta parte, Emil Boc, datorita sprijinului lui Basescu, ar putea tine blocata la nesfarsit solicitarea lui Nicoara la CSAT.

In cursul acestei veri, ZIUA de Cluj facea publica varianta potrivit careia planul lui Marius Nicoara (acela de a construi o noua arena sportiva pe terenul de la Valea Garbaului, iar in schimb sa ofere investitorului terenul de sub Ion Moina, pe care sa se ridice un cartier rezidential) a fost sabotat in CSAT.

Initial, informatiile, neconfirmate de nici una dintre parti, aratau ca, de fapt, CJ ar fi fost impiedicat in CSAT tocmai de ministrul Teodor Atanasiu. Informatiile erau greu de crezut, avand in vedere ca Atanasiu este membru al aceluiasi partid - PNL - ca si presedintele CJ.

Dupa episodul retragerea trupelor din Irak, insa, cand Atanasiu a votat, tot in CSAT, impotriva intereselor propriului partid, ipoteza conform careia Atanasiu ar fi defectat catre PD ne indica altceva. In prezent, PNL il doreste pe Atanasiu din nou la minister. Iar Nicoara, asemeni colegilor sai, chiar se asteapta ca decretul de suspendare sa fie revocat de catre presedintele Basescu.

Salt de pret pe platforma industriala

Piata terenurilor reprezinta subiectul fierbinte al pietei imobiliare. Intr-o depresiune precum cea in care este situat municipiul Cluj-Napoca, terenul plan sau cu inclinatie minima este foarte apreciat.

Ceea ce acum trei ani se cumpara la 5 eurocenti/mp acum se vinde in unele zone la 15 euro/mp, in altele la 5 euro/mp, totul in functie de dezvoltarea urbanistica, releva un studiu de piata al agentiei Edil Imobiliare.

Din cauza lipsei suprafetelor mari, disponibile in zonele amintite, o tendinta de pe piata imobiliara clujeana a fost extinderea ariei de cautare, pentru ca intregul oras sa fie acoperit. Astfel, au existat cereri in zonele de extindere si la periferia Clujului, cum ar fi Becas, Borhanci, Faget, Floresti si Apahida.

Tendinta pentru terenurile care se preteaza constructiilor industriale este de crestere. Un metru patrat in centrul Clujului poate ajunge si la 1000 de euro. Dupa ce Primaria a anuntat viabilizarea zonei, pretul unui metru patrat pe platforma industriala din Bulevardul Muncii a saltat de la 5 la 20 de euro, ba chiar la 40 de euro.

Dintre terenurile armatei, atractive ar fi poligoanele si unitatea de la Floresti, dar totul se afla la latitudinea domnului Nicoara. Totusi, ele apartin statului si trebuie trecute in patrimoniul public privat, sustine evaluatorul clujean Marcel Popa.