Comisia Europeana a aprobat, joi, un plan de reducere a consumului de energie la nivelul Uniunii Europene cu 20%, pana in anul 2020, cu o zi inainte ca liderii europeni sa se intalneasca cu presedintele rus Vladimir Putin, pentru a dezbate problema energetica, transmite Reuters.

Acest plan vine intr-o perioada in care cererea si competitia in domeniu creste, iar Uniunea Europeana este tot mai ingrijorata de siguranta livrarilor din Rusia.

Documentul, care urmeaza sa fie implementat peste sase ani, necesita aprobarea statelor membre ale Uniunii si prevede eficientizarea consumului de energie in cazul cladirilor, al automobilelor, al generatorilor de energie si al produselor electrice.

Potrivit planului aprobat de Comisia Europeana, cheltuielile aferente sectorului energetic din tarile UE ar putea fi redus cu peste 100 miliarde euro pe an pana in 2020.

La Moscova, un consilier al presedintelui Putin a reiterat obiectiile Rusiei la Carta Energiei propusa de UE ca punct de reper pentru administrarea activitatilor din domeniul energetic in regiunea Eurasiei.

"Daca Rusia nu este pregatita sa ratifice Carta in forma ei actuala, inseamna ca este timpul sa se modifice aspectele pe care nu le putem accepta", a declarat Sergei Iastrjembski, consilier al presedintelui Vladimir Putin, citat de agentia de presa ITAR-TASS.

Autoritatile ruse au refuzat sa ratifice documentul deoarece se opun unei prevederi care ar obliga Moscova sa permita accesul altor companii pe piata locala de gaze naturale, dominata de Gazprom.

Rusia asigura in acest moment peste un sfert din necesarul de energie al Europei, iar statele europene sunt ingrijorate ca autoritatile de la Moscova utilizeaza resursele energetice ca arma politica.

Comisia Europeana apreciaza ca reducerea consumului de energie va imbunatati securitatea energetica a Europei, va reduce emisia gazelor cu efect de sera si va impulsiona inovatia tehnologica.