Excursii, traininguri si comisioane "pure" - acestea sunt recompensele agentului. Cand vine vorba sa ofere detalii despre sumele reale primite de acesta, companiile de asigurari devin brusc rezervate.

Daca un consultant poate ajunge, in cazul fericit, la comisioane de 50%, societatile sunt dispuse sa le ofere brokerilor de asigurari pana la 80% din primele achitate de clienti.

O companie nu spune niciodata exact cat ai castiga daca ai vinde 100 de polite, indiferent de care. Explicatiile sunt multe: asa cum fiecare companie are politica ei, asa si produsele vandute clientilor au praguri diferite de comisionare. Altfel spus, una e sa vinzi 100 de RCA-uri, alta este sa vinzi 100 de asigurari de viata.

"Companiile nu fac publice comisioanele consultantilor pentru a intarzia cunoasterea lor de concurenta", ne-a declarat Bogdan Braniste, director de vanzari in cadrul Omniasig Life.

Despre munca in companie directorul ne-a precizat ca Omniasig ofera consultantilor aflati la inceputul carierei un program de finantare nereturnabil, fapt care nu este valabil peste tot. Exista companii unde ar trebui sa returnezi banii primiti in cazul in care, ca si consultant, nu iti realizezi, timp de cateva luni, targhetul impus.

Alt caz nefericit: dupa niste ani o polita "pica" (clientul nu mai plateste, din diferite motive). Compania iti cere comisionul pe care tu, ca si consultant, l-ai incasat cat timp polita "a mers". Fara nici o indoiala, in Romania cel mai greu se vand asigurarile de viata. Exista inca mentalitatea conform careia cand cumperi ceva trebuie sa te bucuri de produsul pe care l-ai achizitionat.

Consultantii care lucreaza in asigurari prin societati de brokeraj au alt statut, ei negociaza direct cu societatea-broker. De exemplu, o companie poate acorda unei societati de brokeraj comisioane de pana la 80% din primele incasate (brokerul va primi procentul negociat din prima aferenta primului an de asigurare), in functie de mai multe criterii: cantitate, tip, durata de contract.

Si la companii, si la societatile de brokeraj se castiga foarte bine ca broker principal (unit manager sau alte denumiri date sefului de echipa). Castiga fiecare consultant, iar seful castiga si parte din realizarile oamenilor din grup. "Un unit manager castiga, in medie, peste 1.000 de euro/luna.

La Omniasig, comisioanele consultantilor sunt de 44% - comisioane "pure". Insa pana la 1.000 de euro trebuie sa vorbim despre programele de finantare oferite de companie, despre traninguri, bonusuri de dezvoltare si despre multa munca.

(Multe dintre studiile de specialitate din piata asigurarilor arata ca in calitate de consultant dai 100 de telefoane, stabilesti 20 de intalniri si inchei 5 polite). "Daca o luna nu muncesc si ma limitez numai la ce face echipa mea, castig 15-20 milioane. Daca muncesc asa cum scrie la carte, ajung la cel putin 1.200-1.500 euro/luna.

Am atins performanta aceasta intr-un an de munca sustinuta" - Costi Rosioru, broker principal Eurobrokers Group.

La plaja in Thailanda

Interamerican vinde 3 linii de business. Comsioanele variaza in functie de clasa de asigurari si de anul de asigurare al contractului in cazul asigurarilor de viata.

Comisioanele pentru consultantii care vand asigurari de viata oscileaza intre 20 si 45% din totalul primelor incasate pe luna, iar pentru cei care vand asigurari generale, intre 10% si 30% din totalul primelor incasate, dupa cum ne-a informat Sanziana Maioreanu - director comercial Interamerican. Se acorda, de asemenea, extracomisioane in functie de numarul de contracte vandute pe luna.

Unit managerii primesc bonusuri pentru dezvoltarea structurii si perfectionarea retelei de vanzari. Excursiile se situeaza in topul instrumentelor de motivare oferite de companie. Anul acesta, cei mai buni manageri de agentii au vizitat sediul Eureko din Amsterdam, iar in aceasta perioada cei mai buni 40 de consultanti sunt la plaja, in Thailanda.

Integral in BaniiNostri.ro